De 3 grootste oorzaken van een depressie!
Voel jij je weleens ‘down’?
We hebben allemaal weleens dagen waarop we niet lekker in ons vel zitten en alles voelt dan eigenlijk als teveel. Je hebt in de nacht alle uren van de klok gezien, je hebt geen puf om te lachen om de roddels van je collega, je bent niet vooruit te branden en je kinderen maken veel teveel lawaai. Je sleept je door de dag heen en besluit in de avond snel maar weer naar bed toe te gaan. Dan voel je je morgen vast weer veel beter en klaar voor een nieuwe dag.
In de meeste gevallen voel je je een korte periode ‘down’, maar wat als je langdurig sombere gevoelens hebt en daardoor verminderd plezier in je dagelijkse leven? Dan zou er sprake kunnen zijn van een depressie. Lees hieronder wat een depressie is, hoe je de oorzaken herkent en wat je eraan kunt doen.
Wat is een depressie?
Het is heel normaal dat je je soms somber voelt. Dat hebben veel mensen. Maar als deze periodes van somber- en moeheid je leven gaan beheersen, moet je hier iets mee doen. Het is dan heel belangrijk om contact op te nemen met je huisarts om te bespreken of je eventueel last hebt van een depressie. De huisarts kan ervoor zorgen dat je de juiste hulp krijgt als het inderdaad gaat om een depressie. Hij zal je doorverwijzen naar een psycholoog, die samen met jou in gesprek gaat en een behandelplan kan maken.
Een depressie is een mentale aandoening waar je elke dag last van hebt. Het is een ziekte waarbij verschillende delen van je hersenen betrokken zijn. Een depressie kan een paar weken of zelfs maanden duren. Er kan zelfs sprake zijn van een chronische depressie. Het is in ieder geval van belang om bij een depressie professionele hulp te ontvangen.
Wat zijn de kenmerken van een depressie?
Hierboven hebben we het al gehad over sombere gevoelens, moeheid en verminderd plezier in je dagelijkse leven. Er zijn echter nog andere symptomen die kunnen wijzen op een depressie. Dit zijn o.a. verdrietig zijn (huilbuien), veranderende eetlust, slaapproblemen, lusteloosheid, concentratieproblemen, stress, lichamelijke onrust en prikkelbaarheid.
Wat zijn de 3 grootste oorzaken van een depressie?
Het is lastig om één oorzaak toe te schrijven aan een depressie, want het is vaak een combinatie van factoren die uiteindelijk een depressie veroorzaken. Toch zijn er wel indicaties die ervoor zorgen dat de ene persoon eerder een depressie heeft dan de andere persoon. Hieronder staan de 3 grootste oorzaken van een depressie:
#1. Fysieke aandoeningen
Als je vader of moeder last heeft van depressies heb je een grotere kans om ook een depressie te ontwikkelen. Dit heeft te maken met genetische factoren. Er is hier dus sprake van erfelijkheid. Let wel op! Je kan dus een depressie ontwikkelen, maar het hoeft niet. Zoals al eerder aangegeven is een depressie vaak het gevolg van een combinatie van factoren.
Er zijn verschillende lichamelijke aandoeningen die mede kunnen zorgen voor een depressie. Eén daarvan is hormonen. Als bepaalde hormonen uit balans zijn, kan dat zorgen voor stemmingswisselingen. Die stemmingswisselingen kunnen zomaar opeens plaatsvinden, zijn onverklaarbaar en zeer ongewenst. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de overgang voorkomen. Het voelt alsof je de controle verliest, want je kan geen vat op je eigen emoties krijgen.
Ook bepaalde stoffen in de hersenen maken mensen kwetsbaar voor een depressie. Het gaat om de stofjes serotonine en noradrenaline. Serotonine noemen we ook wel het gelukshormoon en noradrenaline zorgt ervoor dat je je stress de baas blijft. Mensen met depressieve gevoelens blijken deze stofjes te weinig aan te maken.
Maar ook bepaalde ziektes kunnen bijdragen aan een depressie, zoals een afwijking aan de schildklier. En de reactie van je lichaam op medicijnen, drugs en alcohol kunnen tevens een trigger zijn voor een depressie.
#2. Persoonlijkheid
Het ontwikkelen van een eventuele depressie heeft ook met jou als persoon en je karakter te maken. Ben jij van jezelf iemand die het leven zwaar inziet? Veel piekert en overal beren op de weg ziet? Heb je weinig zelfvertrouwen, faalangst of vind je het lastig om andere mensen om hulp te vragen bij problemen? Deze dingen kunnen je extra kwetsbaar maken op een depressie.
Het is erg moeilijk om deze mindset te veranderen, want het is onderdeel van je karakter. En als deze persoonlijke instelling ervoor zorgt dat je in een depressie raakt, is het belangrijk hulp te vragen en contact op te nemen met je huisarts.
#3. Traumatische gebeurtenissen
Bepaalde gebeurtenissen in je leven kunnen ervoor zorgen dat je somber, neerslachtig en eventueel angstig bent. Denk aan ingrijpende en/of schokkende gebeurtenissen die we kunnen kenmerken als een trauma. Zoals bijvoorbeeld een inbraak, beroving, misbruik of verwaarlozing.
Ook het verlies van en rouwen om een dierbare kan bijdragen aan een depressie. Maar ook een ontslag op het werk. Er zijn veel voorbeelden op te noemen, omdat iedereen een gebeurtenis op zijn of haar eigen manier ervaart. Wat voor de één traumatisch is, hoeft dat voor een ander niet te zijn.
Zoek hulp!
Als je het gevoel hebt dat je depressieve gevoelens ontwikkelt, is het belangrijk om hulp te vragen en te zoeken. Ook al is het (nog) geen depressie, het is altijd goed om negatieve gevoelens aan te pakken en ermee aan de slag te gaan. Een huisarts of psycholoog kan je helpen stappen te zetten om aan je mindset te werken. Als je depressieve gevoelens (nog) geen depressie zijn, dan kan je ook in gesprek gaan met een praktijkondersteuner of een lifecoach om hier grip op te krijgen. Maar nogmaals: het is belangrijk om het eerst goed te laten onderzoeken door je huisarts, zodat je zeker weet dat je de beste hulp krijgt.
Dit gastblogartikel is geschreven door gastblogger Miranda. Hier stelt zij zich voor: “Ik ben Miranda, nog net geen 40 jaar, getrouwd, moeder van 2 kinderen en werkzaam als lifecoach bij Refocus Coaching & Consultancy”.
Dank je wel voor dit leerzame artikel met fijne tips dat je hebt geschreven voor Veertigplus mus, Miranda!