Trap renoveren? Lees dan eerst deze 4 tips over traprenovatie!
Bereid een traprenovatie goed voor
Heeft jouw woning trappen? En heb je er weleens bij stilgestaan hoe vaak je dagelijks of wekelijks op deze trappen loopt? Dat is best wel veel! Daarom is het niet zo raar dat na een tijd jouw trappen een renovatie kunnen gebruiken. De traptreden zijn bijvoorbeeld versleten, de trappen zijn ouderwets of misschien wel gevaarlijk geworden, doordat ze verouderd zijn. Maar, voordat je jouw trap gaat renoveren, lees dan zeker even de onderstaande 4 tips. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk.
#1. Zelf doen of traprenovatie laten doen?
Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een trap zelf op te knappen. Maar vergeet niet dat het best wel vakwerk is. Een likje verf, dat is misschien nog wel zelf te doen. Het plaatsen van een nieuwe trapleuning ook. Maar als het om het plaatsen van nieuwe onderdelen gaat, zoals traptreden of zelfs een hele nieuwe trap, dan kun je er beter voor kiezen om het uit te besteden. Traprenovatie laten doen door een professional zorgt ervoor dat dat meestal veilig gebeurt, met goede materialen en genoeg kennis en inzichten.
#2. Weet wat de kosten zijn
Je kunt het renoveren van je trap zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt. Ga je het uitbesteden, vraag dan diverse traprenovatie offertes aan. Dan kun je de prijzen met elkaar vergelijken. Hoe groot de uiteindelijke uitgave is, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:
- Wat er aan de trap gedaan moet worden (bijvoorbeeld er moet een hele nieuwe trap komen of een gedeelte van de trap wordt vernieuwd)
- Welke materialen er gebruikt worden voor de trap zelf, de traptreden en de trapleuning. Maar ook eventuele extra’s zoals, geluiddempende materialen, verlichting of zaken op het gebied van veiligheid (zoals een traphekje)
- Of je de traprenovatie zelf doet of dat je het uitbesteedt en je dus betaalt voor de arbeidskosten en voorrijkosten.
#3. Denk goed na over de materialen
Als je het hebt over de materialen, dan kun je kiezen uit vele mogelijkheden. Ieder met natuurlijk een eigen prijskaartje. Een trap wordt vaak gemaakt van hout, maar het kan ook van metaal, beton, staal of natuursteen worden gemaakt. En qua trapbekleding kun je gaan voor bijvoorbeeld laminaat, tapijt, eiken of vinyl. Uiteraard kun je kiezen uit verschillende kleuren en patronen. Vervolgens heb je ook een grote keuze uit trapverlichting, zoals ledverlichting. Tenslotte kun je kiezen uit diverse materialen voor je trapleuning.
#4. Maak je trap extra veilig
Het komt helaas regelmatig voor dat er in huis ongelukjes gebeuren op de trap. Uitglijden op de trap is één van de meest voorkomende ongelukken. Vaak gebeurt dat als je bijvoorbeeld met je sokken over een gladde traptrede loopt. Of sommigen verliezen per ongeluk hun evenwicht en maken een lelijke val, doordat er bijvoorbeeld geen trapleuning was.
Als je een nieuwe trap gaat installeren of als je jouw trap gaat renoveren, zorg er dan sowieso voor dat de traptreden bestaan uit stroef materiaal. Of zorg er in ieder geval voor dat het voorzien is van anti-slip strips en/of maantjes. Vooral belangrijk voor kinderen of oudere mensen, maar eigenlijk voor iedereen.
Ook is een veilige trapleuning onmisbaar, evenals een goed verlicht trapgat. Daarnaast is een goede geluidswering een aanrader, zodat jijzelf maar ook jouw buren geen last hebben van de geluiden van het lopen op de trap. En heb je kinderen of dieren die niet zomaar de trap op mogen lopen? Voorzie het dan van een hekje.
Kortom…,
Bereid je goed voor als je één of meerdere trappen in huis wilt renoveren. Als je het doet, doe het dan meteen goed. Vergis je ook niet in het precisiewerk. Een trap moet namelijk precies goed passen. Ook moet het voorzien zijn van diverse veiligheidsmaatregelen zoals hierboven beschreven. Ben je zelf handig en weet je precies wat erbij komt kijken? Dan kun je meestal lekker wat besparen op de arbeidskosten. Maar wil je het liever niet zelf doen, ga dan naar een traprenovatie-specialist en laat het door professionals doen.