Recept koolhydraatarme chocolade kruidnoten (pepernoten)!
Gezonde koolhydraatarme chocolade kruidnoten
Chocolade kruidnoten, ik ben er dol op. Zeker in deze tijd van het jaar. Want, Sinterklaas staat weer voor de deur! En dus zie je overal in de winkels Sinterklaas snoepgoed verschijnen. Wil je liever gezonder snoepen? Bijvoorbeeld omdat je aan het afvallen bent of omdat je gewoon gezond wil eten? Dan zijn deze koolhydraatarme chocolade pepernoten echt super! De kruidnoten had ik in een eerder recept ook al eens gemaakt, maar dan zonder chocolade. Daarom vind je hieronder het hele recept van kruidnoten met een heerlijke laag chocolade. Oftewel: koolhydraatarme chocolade kruidnoten!
Koolhydraatarme chocolade pepernoten om van te smullen!
Nadat je de kruidnoten hebt gemaakt, is het belangrijk dat ze goed zijn afgekoeld. Want, daarna dompel je ze onder in gesmolten koolhydraatarme chocolade. Zodra de koolhydraatarme pepernoten een chocoladelaagje hebben gekregen, is het alleen nog maar een kwestie van laten uitharden in de koelkast. Daarna kun je er heerlijk van genieten.
Bekijk ook: Onwijs lekkere gevulde speculaas (glutenvrij, lactosevrij, vegan!)
Gesmolten chocolade met een vleugje sinaasappel essence
Door de gesmolten chocolade heb ik een paar druppels sinaasappel essence gedaan. Dat hoeft natuurlijk niet, maar het geeft de koolhydraatarme chocolade kruidnoten wel een extra lekkere smaak. Je kunt bijvoorbeeld ook de helft van de kruidnoten wel een chocoladelaagje met sinaasappelsmaak geven en de andere helft niet.
Deze koolhydraatarme kruidnoten zijn ook lactosevrij en suikervrij
Zelf heb ik een lactose intolerantie, dus vandaar dat ik deze koolhydraatarme chocolade kruidnoten lactosevrij heb gemaakt. Daarnaast zijn ze suikervrij, want ze zijn gezoet met erythritol. Het grote voordeel van erythritol is dat het je bloedsuikerspiegel niet laat schommelen. Daardoor passen ze goed in een suikervrij en koolhydraatarm dieet!
Oh ja, je ziet misschien dat ik de termen koolhydraatarme pepernoten en koolhydraatarme kruidnoten allebei gebruik, maar ik bedoel er precies hetzelfde mee :-).
Recept koolhydraatarme chocolade kruidnoten (pepernoten)
Equipment
- 2 Grote kommen
- 1 kleine kom
- Pan met laagje water
- 1 Lepel
- Mixer
- Weegschaal
- Bakblik met bakpapier
- Plank met bakpapier
- 1 Vork
Ingrediënten
- 40 gram gesmolten kokosolie
- 120 gram amandelmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 eiwit
- 1 eetlepel amandelmelk (ongezoet)
- 25 gram erythritol poedersuiker (of stevia poedersuiker)
- 2-3 eetlepels speculaaskruiden
- Enkele druppels vanille essence
- Citroensap
- Snufje zout
- 20 gram pure chocolade (melkvrij en cacaogehalte minimaal 85%)
- 2-3 druppels sinaasappel essence
Instructies
- Oven voorverwarmen op 180 graden
- Roer in een kom amandelmeel, erythritol, bakpoeder, speculaaskruiden en zout door elkaar
- Andere kom ontvetten met citroensap, ei splitsen en eiwit in kom houden. Eigeel bewaren voor later
- Eiwit stijf kloppen en voorzichtig door het amandelmeel-mengsel mengen
- Roer de kokosolie, amandelmelk en vanille essence erdoor en kneed het tot een deegbal en zet het 20 minuten in de koelkast
- Bekleed een bakblik met bakpapier, maak 40-50 bolletjes kruidnoten en bestrijk met eigeel
- 15 tot 20 minuten in de oven bakken en laten afkoelen
- Plank met bakpapier bekleden. Au bain-marie in een kom de 20 gram pure chocola en sinaasappel essence laten smelten
- Een pepernoot op een vork leggen, door het chocolademengsel halen en op de plank met bakpapier leggen. Dit doen met alle kruidnoten
- Chocolade kruidnoten in de koelkast bewaren en binnen 3 dagen eten!