Last van je hormonen? 4 oorzaken van verstoorde hormonen!
Bah, die stomme hormonen!
Uitgeteld plof ik op de bank om 8 uur. Broek open want mijn buik lijkt wel 20 weken zwanger… Pfff, alsjeblieft niet! Vandaag was weer zo’n dag, niets leek te lukken, ik baal van mezelf en ben ook écht te vaak en om niks uitgevallen tegen mijn kinderen en man. Bah, stomme hormonen denk ik dan. Vreselijk, het ene moment euforisch, het andere een heks. Dan sleep ik mijzelf naar de douche, één blik in de spiegel vertelt me genoeg. Yup, het is weer de tijd van de maand, de eerste pukkels verschijnen ook weer.
Vrouwen hebben veel fluctuaties in hun hormonen
Dit was ik, tot een aantal jaren geleden. Tot ik besefte mij dat het anders moet. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat ik zo van slag ben door mijn cyclus?
Ik besloot mijn voeding drastisch om te gooien. Geen snelle suikers meer, koemelk eruit, en minderen met gluten. Meer variatie in mijn eetpatroon en werken aan mijn darmgezondheid. Dit was het begin van mijn reis.
Waarom hoor je eigenlijk zo weinig mannen over hormonale klachten? Dit heeft een logische reden, ze hebben veel minder fluctuaties in hun hormonen. Deze fluctuaties bij vrouwen kunnen voor veel klachten zorgen, mentaal, emotioneel en fysiek. Bij mannen daalt de hormoonspiegel veel geleidelijker en zorgt daarom voor veel minder klachten. Zie het bij vrouwen als dat je van een klif af valt en mannen rollen rustig van de berg.
De cyclus van een vrouw in een notendop
De menstruatiecyclus is een ingewikkeld samenspel tussen verschillende organen in het lichaam: de hypothalamus, de hypofyse, de eierstokken en de baarmoeder. De hypothalamus is de ‘grote regelaar’ in het geheel. Deze produceert LHRH, een boodschapper-hormoon, dat de hypofyse aanzet tot het afgeven van FSH en LH. FSH en LH worden via het bloed naar de eierstokken getransporteerd en zijn verantwoordelijk voor de eirijping en de eisprong.
FSH stimuleert de groei van een follikel (eiblaasje) waarin een eicel zit en zorgt ook voor de aanmaak van oestrogeen in de eierstokken. Het oestrogeen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies gaat groeien. Als de hoeveelheid oestrogeen in het bloed hoog is, wordt de afgifte van FSH geremd en de afgifte van LH gestimuleerd. Onder invloed van die grote hoeveelheid LH (LH-piek) treedt de ovulatie op, in het midden van de cyclus.
De eierstokken gaan nu naast oestrogeen ook progesteron maken. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies voldoende voedingsstoffen gaat bevatten voor de eventueel bevruchte eicel. Wordt de eicel niet bevrucht, dan daalt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in het bloed aanzienlijk. De gevolgen van deze daling zijn de afstoting van het baarmoederslijmvlies en een bloeding (menstruatie). Daarnaast zorgt de lage oestrogeenconcentratie in het bloed ervoor dat de hypofyse opnieuw door de hypothalamus wordt geprikkeld om FSH en LH af te geven. De volgende cyclus is dan begonnen.
4 oorzaken van verstoorde hormonen:
Wanneer er te veel onbalans is tussen de verschillende hormonen ontstaan er klachten. Deze klachten kunnen de volgende oorzaken hebben:
- Het stresshormoon cortisol wordt uit progesteron gemaakt. Bij veel stress krijgen vrouwen daarom een tekort aan progesteron. Dit heeft invloed op je cyclus, vaak is bij een progesterontekort je cyclus te kort.
- Vrouwen volgen vaak een streng dieet waardoor er simpelweg sneller een tekort is aan bouwstoffen voor de hormonen.
- Gebruik van synthetische hormonen als de anticonceptiepil, zo krijg je veel meer oestrogenen binnen dan mannen en is een logisch gevolg is dan een onbalans tussen oestrogeen en progesteron.
- Vrouwen hebben meer vetweefsel dan mannen en daardoor meer opslagmogelijkheden voor allerlei xeno-oestrogenen. Xeno-oestrogenen zijn stoffen in onze omgeving die dezelfde werking hebben als oestrogenen in ons lichaam, maar die veel krachtiger zijn. Denk aan pesticiden op onze voeding, stoffen in verzorgingsproducten etc.
Andere klachten die ook kunnen ontstaan
Je kunt je voorstellen wanneer er een tekort over overschot is aan een bepaald hormoon dat dan de hele cyclus ontregeld is. Maar niet alleen dat, progesteron en oestrogeen hebben meer dan 150 taken in het lichaam. Denk aan de aanmaak van melatonine, botafbraak remmen, vochthuishouding reguleren, bijdragen aan diepe slaap, verbranden van lichaamsvet.
Een teveel aan oestrogeen/ tekort aan progesteron kan bijvoorbeeld ook PMS veroorzaken. Maar heel vaak ligt het probleem dus niet aan het hormoon zelf. Vaak ligt de oorzaak in een tekort of ‘verkeerde’ aansturing. Daarom is het ook niet verstandig om deze klachten op te lossen met synthetische hormonen zoals de pil. Beter is het om de oorzaak aan te pakken.
Tips die jou kunnen helpen:
- Stop de aanvoer van xeno-oestrogenen, als je dit niet beperkt dan zullen alle andere maatregelen weinig effect hebben. Je lever heeft het dan te druk met het afbreken van al deze stoffen dat er te weinig capaciteit over blijft om de overige stoffen af te breken. Een gevolg kan zijn te veel oestrogeen in je bloed.
- Zorg voor voldoende magnesium, zink, selenium, B-vitamines, Vitamine E en C. Deze voedingsmiddelen hebben een positief effect op stress, de lever en op de omzetting van hormonen.
- Ondersteun je darmen en je lever. De lever moet een overmaat aan oestrogeen afbreken en via de gal naar de darmen worden afgevoerd.
- Breng insuline en suikerstofwisseling in balans door te stoppen met het innemen van snelle koolhydraten.
- Eet producten die veel serotine bevatten zoals banaan en haver. Hoog oestrogeen verlaagt namelijk het serotineniveau, dit heeft tot gevolg dat je veel zin krijgt in zoet, en dit resulteert in overgewicht en vaak meer buikvet.
- Ga meer bewegen/ trainen. Meer spierweefsel betekend minder vet en daardoor minder oestrogeen aanmaak.
- Reguleer stress, stress is de grote ontregelaar van álle hormonen
- Eet volwaardige voeding, met alle voedingsstoffen en bouwstoffen die je lichaam nodig heeft.
- Zorg voor voldoende slaap, zonder voldoende slaap maak je te weinig melatonine aan. Een te laag melatonine gehalte zorgt per definitie voor een disbalans in insuline, cortisol, oestrogeen.
Wil je meer info?
Voor de pre- en menopauze zijn nog andere tips om de hormonen de baas te blijven. Wist je trouwens dat vrouwen vanaf hun 30e al last kunnen hebben van pre menopauzale klachten? Dit komt door de daling van progesteron die dan al ingezet wordt. Zou je daar meer over willen weten? Laat het weten in een reactie!
Deze blog gaat specifiek over hormonale klachten bij vrouwen. Uiteraard gaat mijn kennis breder dan dit. Daarom heb ik een e-book gemaakt met de 8 meest voorkomende klachten en eenvoudige tips om ze te verhelpen. Inclusief een aantal recepten.
Wil je deze gratis downloaden? Je vindt hem hier: www.mariskatijhof.nl/gratis-ebook
Lieve groet, Mariska
Dit is een blogartikel van gastblogger Mariska Tijhof. Orthomoleculair therapeut, gespecialiseerd in vrouwen. Het is haar missie om vrouwen af te helpen van hun vage klachten die in de reguliere geneeskunde bestempeld worden als hier heb je een pil, leer er maar mee leven. Dit is niet nodig. Daarom is zij er en helpt zij jou naar een leven met meer energie, zonder buikklachten en hormonen in balans! Dank je wel dat je dit blogartikel hebt geschreven voor Veertigplus mus, Mariska! Bezoek haar website: www.Mariskatijhof.nl