Lifestyle

Is een middagslaapje gek of goed om te doen? Dat lees je hier!

Gelukkig: het is goed om een middagslaapje te doen!

Oké, ik geef het toe, ik doe best wel regelmatig een middagdutje… Eerst schaamde ik mij ervoor en voelde mij ‘een oud mens’. Maar hé, diverse onderzoeken wijzen uit dat het heel goed is om een middagslaapje te doen! Dus, met een geruster en opgeluchter gevoel durf ik ’s middags af en toe een uiltje te knappen. Maar waarom is het eigenlijk goed om dat te doen? En wat gebeurt er als je geen middagslaapje doet. Is dat erg?


Maar eerst: hoe lang mag jouw powernap duren?

Er zijn hier geen regels voor en het verschilt bij iedereen waar je je het fijnste bij voelt. Toch zijn onderzoekers het erover eens dat een te lange powernap ervoor zorgt dat je te versuft wakker wordt en het zelfs je nachtrust kan verstoren.

Het beste is om ’s middags gemiddeld een half uur te gaan liggen. Je valt misschien niet meteen in slaap, dus van de 30 minuten slaapt de één misschien 10 minuten en de ander misschien 25 minuten. Het mooiste is als je traint om uit jezelf wakker te worden binnen dat halve uur. Lukt dat niet, dan kun je natuurlijk ook een wekker zetten.


En waar slaap je dan het beste en makkelijkste?

Daar vraag je natuurlijk wat. Want, misschien werk je 5 dagen per week op kantoor en ben je ’s middags niet thuis om een powernap te doen? Wellicht zijn er bij jou op je werk plekken om je even terug te trekken, bijvoorbeeld in een stilteruimte. En is dat er nog niet, opper dat als idee!

Tegenwoordig is het ook bij bedrijven en arbodiensten doorgedrongen dat een middagdutje op het werk veel voordelen biedt. Steeds meer bedrijven creëren hier ruimtes voor in het bedrijfsgebouw. En als je thuis werkt, dan is het natuurlijk iets makkelijker om je powernap te doen. Dat kan in bed, op de bank of zelfs in een hangmat. Zorg er in ieder geval voor dat je in een rustige omgeving bent en je in je middagslaapje niet om de haverklap wordt gestoord.


Wat is het beste tijdstip voor een middagdutje?

Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven. Het verschilt namelijk sterk van persoon tot persoon. Dat heeft ook deels te maken met of jij een ochtendmens of avondmens bent. De één doet het liefst de oogjes even dicht vlak na de lunch, terwijl de ander tijdens de bekende 4-uur-dip een dutje wil doen. Belangrijk is wel: doe het niet te laat in de middag, want daardoor is de kans groter dat je je nachtritme verstoort.


Redenen om een middagslaapje te doen:

#1. Het verbetert je productiviteit

#2. Je blijft langer alert en kunt je beter concentreren

#3. Als je eenmaal weer wakker bent en je bent erop getraind om korte middagslaapjes te doen, dan voel je je daarna veel fitter

#4. Het kan stress verminderen, omdat je je even volledig ontspant

#5. Je bent meer uitgerust als je je na je werk weer in het drukke verkeer stort.


Volg je mij al op Facebook? Lijk me leuk! Zie ik je daar?


Bewaar deze pin voor later:

is een middagdutje goed of gek om te doen


Tip van de Veertigplus mus

Heb je een nacht of een paar nachten slecht geslapen (om welke reden dan ook), dan is het niet zo dat je met je powernaps slaap kunt inhalen. Je nachtrust blijft belangrijk voor een gezonde lichaam en geest.

 

Dit blogartikel is een samenwerking. Voor meer info lees mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *