Kwaaltjes

Help, ik kan niet slapen! Mijn tips voor een gezonde nachtrust

Niet iedereen komt helaas toe aan een gezonde nachtrust

Een gezonde nachtrust is ontzettend belangrijk voor je gemoedrust en voor je weerstand. Maar wat als je van nature niet zo’n makkelijke slaper bent? Als je bijvoorbeeld ’s avonds de slaap niet kunt vatten? Of als je ’s nachts vaak wakker ligt? In dit artikel vertel ik graag welke hulpmiddelen ik gebruik om beter te slapen.

 

Rituelen voor het slapengaan

Wat ik heel belangrijk vind, is een fijne slaapkamer. Een omgeving waar ik mij prettig voel en waar ik echt tot rust kan komen. Wij slapen op zolder en alhoewel mijn werkplek in dezelfde ruimte is, zorg ik ervoor dat ik vanuit mijn bed geen zicht heb op mijn werkplek. Een roomdivider in het midden van de ruimte maakt van ons slaaphoekje een knusse plek zonder al teveel prikkels.

Op mijn nachtkastje vind je niet meer dan een vaas met pluimen ter decoratie, een zoutlampje en een leeslampje. Ook staat er altijd een fles bodylotion waar ik mij voor het slapengaan lekker mee insmeer. Verder zorg ik er altijd voor dat er geen rommeltjes rondom het bed slingeren. Dit schijnt volgens het feng shui principe meer rust te brengen in je slaapvertrek.

Het schuine dak op zolder zorgt al snel voor een knusse sfeer, maar als je dat niet hebt kun je dat ook op andere manieren bewerkstelligen. In onze oude slaapkamer hing er bijvoorbeeld een klamboe rondom het bed. Of decoreer de slaapkamer niet met al teveel accessoires, als je merkt dat je snel overprikkeld bent. Zet alleen een grote plant naast je bed (dat zorgt ook nog eens voor gezonde lucht in de ruimte) en hang eventueel een mooie poster aan de muur waar je graag naar kijkt voor je jouw ogen sluit.

Vaste slaaprituelen kunnen moeilijke slapers ook helpen sneller in slaap te vallen. Je kunt hierbij denken aan een vaste bedtijd, het dimmen van de lichten na 8 uur en geen beeldscherm meer vlak voor het slapengaan. In plaats van een serie kijken, zou je lekker een boekje kunnen lezen in bed of een kruiswoordraadsel oplossen. Kleine dingen waarmee je jouw gedachten wel even kunt verzetten, maar die je niet teveel prikkels geven waardoor je juist onrustig wordt.

Als ik desondanks toch erg onrustig ben, heb ik een aantal hulpmiddelen die mij helpen beter in slaap te vallen.

Favoriet is mijn spijkermat, waar ik echt heerlijk op kan ontspannen. Ik doe de lichten uit en zet een meditatie muziekje aan. Als ik op mijn accupressuurmat op bed lig, begin ik met wat ademhalingsoefeningen en vaak dommel ik dan al vanzelf een beetje weg. Na ongeveer een kwartier ben ik al helemaal ontspannen en kan ik zonder spijkermat heerlijk verder slapen.

Deze mat is trouwens ook heerlijk als ik hoofdpijn of spierpijn heb. De drukpunten zorgen namelijk voor verlichting en werken stressverlagend. Ik kan het iedereen aanraden!

Na een dag met veel indrukken wil mijn dankbaarheidsdagboek ook nog weleens helpen mijn gedachten op een rijtje te krijgen. In dit dagboek schrijf ik kort een aantal positieve punten van de dag op en noteer ik eventueel wat mijn doelen voor de komende dagen zijn. Een perfecte manier om echt even je hoofd leeg te maken en met een positief gevoel de nacht in te gaan.

 

Hulpmiddelen bij slapen

Voor mijn gezonde nachtrust heb ik ook nog twee musthaves in bed waar ik inmiddels echt niet meer zonder kan.

Ten eerste slaap ik altijd onder een zwaartedeken. Het gewicht van deze speciale deken geeft mij onmiddellijk rust. En de zachte hoes is echt heerlijk comfortabel waar ik fijn onder kan kruipen. Over mijn ervaring met een verzwaringsdeken lees je hier meer.

Ook heb ik sinds kort een hoofdkussen dat voor een deel gevuld is met weidehooi. Dat klinkt misschien gek, maar het is echt heerlijk! De geur van het hooi werkt rustgevend en ook het kussen zelfs is zacht, maar geeft wel de juiste ondersteuning tijdens het slapen.

Uiteraard is een goed bed met een fijn matras ook wel echt een must voor een gezonde nachtrust. Ik raad dan ook altijd aan om vooral niet te bezuinigen op een goed matras en bijbehorend beddengoed. Ik vind zelf beddengoed van natuurlijke materialen als biologisch katoen of linnen het allerfijnst om onder weg te dromen. Het is even een uitgave, maar als je lekker kunt slapen is dat onbetaalbaar.

Ben je benieuwd naar al deze hulpmiddelen voor het slapengaan? Je leest er meer over in de categorie selfcare op mijn eigen blog eengoedverhaal.nu.

Wat doe jij om sneller in slaap te vallen? Meer tips zijn altijd welkom!

Liefs, Mirjam Hart

 

Dit blogartikel is geschreven door gastblogger Mirjam Hart. Mirjam blogt op eengoedverhaal.nu over duurzaam wonen en leven. Naast veel kleurrijke interieurinspiratie en vrolijke kinderkamers vind je op dit feel good blog ook tips voor leuke dagjes weg en vakanties in eigen land en wordt er inspiratie gedeeld voor simpele DIY’s, (vegan) recepten en fijne selfcare producten. Dank je wel voor je leuke blogartikel, Mirjam!