Mind

Zo kun je je REM-slaap verbeteren

REM-slaap: belangrijk voor je algehele welzijn

Ben je op zoek naar manieren om je REM-slaap te verbeteren? Een onrustige slaap kan je dagelijkse functioneren beïnvloeden, omdat slaap cruciaal is voor je herstel en het verwerken van de dag.

Slecht slapen kan resulteren in vermoeidheid en concentratieproblemen. De REM-slaap, waarin dromen plaatsvinden, speelt een belangrijke rol in je gemoedstoestand. Voor natuurlijke methoden om je REM-slaap te verbeteren, bekijk deze 9 handige tips om langer in deze belangrijke slaapfase te verblijven.

 

De oorzaken van een gebrek aan REM-slaap

REM-slaap verbeteren is een belangrijk onderdeel van een gezond slaappatroon. Na het in slaap vallen, doorloop je verschillende fasen, beginnend met lichte slaap, overgaand in diepe slaap voor herstel en uiteindelijk REM-slaap, waarin je droomt. Deze cycli zijn cruciaal voor volledig herstel.

Je biologische klok, die je lichaamstemperatuur en slaap-waakritme regelt, bepaalt mede hoe lang en diep je in REM-slaap bent. Externe factoren die dit echter negatief beïnvloeden, zijn:

  • Stress: stresshormonen kunnen je slaappatroon verstoren.
  • Laat eten: vooral pittig, vet of suikerrijk eten verhoogt je stofwisseling en lichaamstemperatuur, wat het inslapen moeilijker maakt.
  • Veel avondlicht: dit beïnvloedt de aanmaak van melatonine, essentieel voor slaap.
  • Nieuwe slaapomgeving: onbekende plaatsen kunnen onrust veroorzaken, wat ontspannen slapen belemmert.
  • Alcoholgebruik: alcohol kan je slaapritme verstoren.
  • Medicatie: bepaalde medicijnen, waaronder slaapmiddelen, kunnen de slaapkwaliteit beïnvloeden.
  • Stimulerende middelen: koffie en tabak houden je lichamelijk en geestelijk actief, wat het slapen belemmert.
  • Onregelmatig slaappatroon: inconsistentie in slaaptijden kan je slaapritme verstoren.

Voor een betere REM-slaap is het belangrijk om aandacht te besteden aan deze factoren en zo nodig aanpassingen te maken.

 

REM-slaap verbeteren met deze 10 tips

Wil je de kwaliteit van je slaap verbeteren en meer tijd doorbrengen in je REM-slaap? Je hoeft geen slaapmiddelen te gebruiken om dit te bereiken. Het enige wat je hoeft te doen, is enkele kleine aanpassingen maken in je dagelijkse gewoontes.

Hieronder staan 10 tips om je REM-slaap te verbeteren en te genieten van een gezonde en ongestoorde nachtrust.

 

#1. Een strikt slaapritme

Een consistent slaapritme handhaven is essentieel. Probeer het liefst elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en ook op te staan, zelfs in het weekend. Dit helpt je lichaam en geest om zich aan een vast slaap-waakritme aan te passen, wat resulteert in een betere slaapkwaliteit en een langere REM-slaapfase.

 

#2. Geen cafeïne na 12 uur in de middag

Cafeïne kan je slaap verstoren, vooral als je het ’s middags of ’s avonds consumeert. Het is een stimulerende stof die ervoor kan zorgen dat je niet moe bent wanneer het tijd is om te gaan slapen. Probeer cafeïne na 12 uur ’s middags te vermijden om je REM-slaap te verbeteren.

 

#3. Ondersteunende voedingssupplementen

Als je ontspannen bent, is de kans op meer REM-slaap hoger. Voedingssupplementen zoals valeriaan, kamille en l-theanine kunnen de concentratie GABA in je brein verhogen. Dit stofje zorgt ervoor dat je rustiger wordt en heeft een ondersteunende werking op de nachtrust.

Daarnaast heeft je lichaam voldoende B12, magnesium, zink en 5-HTP nodig om voldoende serotonine en melatonine aan te maken. Op internet vind je diverse natuurlijke slaapmiddelen. Dit product van Natuurlijk Presteren bevat (bijna) al deze ingrediënten in een goede dosering.

 

#4. Stoppen met roken

Stoppen met roken is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar het kan ook je slaap bevorderen. Nicotine is een stimulerend middel dat je hartslag verhoogt en je bloeddruk doet stijgen. Roken voor het slapengaan kan het moeilijker maken om in slaap te vallen en tot rust te komen.

 

#5. Vermijd/beperk alcohol 

Alcoholconsumptie ’s avonds kan de slaapcycli verstoren, met name de diepe slaap (NREM) en de droomslaap (REM). Alcohol kan leiden tot een onbalans tussen deze slaapfasen, waardoor je minder REM-slaap krijgt. Het wordt aanbevolen om alcohol te vermijden of te beperken voor een gezondere nachtrust.

 

#6. Een ontspannende slaaproutine

Het creëren van een ontspannende slaaproutine kan je helpen om je REM-slaap te verbeteren. Dit omvat activiteiten zoals douchen, tandenpoetsen, dagboek schrijven, of mediteren voor het slapengaan. Vermijd echter intense discussies en sporten vlak voor het slapengaan.

 

#7. Dagelijkse beweging

Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan een betere slaapkwaliteit. Het stimuleert de aanmaak van endorfine en dopamine, neurotransmitters die ontspanning bevorderen. Je hoeft geen intensieve training te volgen, dagelijkse beweging als wandelen of een stukje fietsen kan je slaap al verbeteren.

 

#8. Het optimaliseren van je slaapkamer

Je slaapkamer optimaliseren is cruciaal voor een goede nachtrust en zo helpen je REM-slaap te verbeteren. Zorg ervoor dat je kamer donker en stil is, en houd de temperatuur rond de 18 graden Celsius voor een ideale slaapomgeving. Vermijd het gebruik van smartphones of tablets vlak voor het slapengaan vanwege het verstorende blauwe licht.

 

#9. Mediteren voor het slapengaan

Meditatie is een effectieve manier om je REM-slaap te verbeteren. Het kan stress verminderen en zowel fysieke als mentale ontspanning bevorderen. Concentreer je op je ademhaling en laat gedachten los om je te helpen sneller in slaap te vallen en beter door te slapen.

 

En als bonus tip 10:

 

#10. De 4-7-8 ademhalingstechniek

De 4-7-8 ademhalingstechniek is een uitstekende methode om diepe ontspanning te bereiken en je REM-slaap te verbeteren. Door een specifiek ademritme te volgen, kun je je zenuwstelsel en ook je geest tot rust brengen. Volg het ademritme van 4 tellen inademen, 7 tellen vasthouden, en 8 tellen uitademen.

 

Dit blogartikel is geschreven op basis van een samenwerking. Voor meer info lees mijn disclaimer.