Mind

Waarom gezonde stress bést wel even goed voor je is!

Gezonde stress kan je net dat extra zetje geven

Stress, bij de gedachte aan stress komt bij veel mensen een vervelend gevoel naar boven. Het beeld van rennen en vliegen, van iets doen wat je al een tijd niet leuk vindt, van teveel moeten en een beeld van totaal jezelf niet meer zijn. Om nog maar niet te spreken over lichamelijke en mentale klachten zoals slaapgebrek, buikpijn, angstaanvallen en piekeren. Maar er bestaat ook zoiets als ‘gezonde stress’. Deze stress heb je juist nodig! Lees hieronder waarom gezonde stress voor jou goed is.

 

Voorbeelden wanneer je gezonde stress nodig hebt

Gezonde stress wordt ook wel positieve stress of eustress genoemd. Het tegenovergestelde van eustress is distress of negatieve stress. Gezonde stress heb je nodig als je bijvoorbeeld een moment moet presteren, zoals tijdens een examen of een belangrijke vergadering. Positieve stress heb je ook nodig als je gaat bungeejumpen, een wereldreis gaat maken, als je staat te trappelen om aan iets nieuws te beginnen, als je je eerste date hebt met een leuk persoon, etc. Oftewel, allemaal zaken waarbij je gezonde kriebels in je buik hebt en die je opladen om te gaan knallen. Je stresshormoon komt vrij en onder andere deze hormoon geeft je die extra boost.

 

Veertigplus mus heeft ook een actieve Facebookpagina!

 

Het gevaar van gezonde stress

Iedereen gaat anders om met stress. De één heeft een portie stress nodig om te presteren, terwijl de ander van stress helemaal in paniek raakt en niets meer voor elkaar krijgt. Het gevaar van positieve stress is dat het om kan slaan in angst. En als je eenmaal angst te pakken hebt, dan loop je tegen andere zaken aan, namelijk dat je in de stand komt om te vechten, vluchten of te bevriezen. De aangemaakte stresshormonen gaan je in de weg zitten en je krijgt niets meer voor elkaar of je maakt beslissingen die achteraf niet verstandig waren.

 

Ook na gezonde stress moet je ontspannen

Het advies bij negatieve stress of stress bij een burn-out is dat je weer moet gaan leren te ontspannen. Dat geldt min of meer ook voor gezonde stress. Heb je positieve stress nodig gehad bijvoorbeeld tijdens de bovenstaande voorbeelden, dan is het belangrijk dat je je lichaam tijd geeft voor ontspanning. Pak een middagslaapje, ga lekker even wandelen, zet een muziekje op of doe bijvoorbeeld wat Mindfulness oefeningen. Je lichaam heeft overuren gemaakt en je stresshormoon moet niet meer blijven pieken. Alles moet tot rust komen, zowel je lichaam als geest.

 

Tips?

Wanneer ervaar jij de meeste positieve stress? En hoe ontspan je daarna? Deel je ervaringen en ideeën en inspireer anderen. Zet daarom gerust een reactie hieronder!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *