Recept voor verfijnde grootmoeders knolselderij soep (lactosevrij en vegan!)
Verfijnde grootmoeders knolselderijsoep met een vleugje truffel!
Soep, daar kan ik af en toe écht zin in hebben. En niet alleen in de meest bekende, zoals groentesoep en champignonsoep, maar ook in deze lekkere soep: knolselderijsoep! Oma’s bereidden deze knolselderijsoep al heel lang, want knolselderij is écht een groente uit vroegere tijden. Het is volledig lactosevrij en vegan en makkelijk om te maken. En voor de finishing touch kun je naar keuze nog een druppeltje truffelolie toevoegen als garnering.
Een oud recept in een modern jasje
Als 40plusser ben ik fan van recepten uit grootmoeders tijd, maar dan wel in een moderner jasje. Vroeger was er namelijk minder aandacht voor healthy food, voedselallergieën en voedselintoleranties dan nu. Het moderne jasje houdt daarom in dat ik bepaalde ingrediënten heb vervangen of weggelaten, zodat dit recept lactosevrij en vegan is. Veel plezier met het bereiden van deze verfijnde grootmoeders knolselderijsoep én… eet smakelijk!
Tip: lekker met een stukje oerbrood erbij. Bekijk hier het recept voor oerbrood!
Recept voor verfijnde grootmoeders knolselderij soep (lactosevrij en vegan!)
Equipment
- Middelgrote pan voor de soep
- Kleine pan voor het maken van de bouillon
- Staafmixer
Ingrediënten
- 400 gram knolselderij (geschild en in kleine stukken gesneden)
- 400 ml groentebouillon (vegan!)
- 5 eetlepels kookroom (vegan, zoals kokosroom)
- 150 ml witte wijn
- 1 stuks sjalot
- 1 halve limoen
- 1 scheutje olijfolie
- 1 snufje zout
- 1 scheutje truffelolie per kopje soep (optioneel)
Instructies
- Schil de knolselderij en snijd het in kleine stukken (dit is best wel even een werkje, want de knolselderij is niet makkelijk om te schillen en snijden!)
- Maak in een kleine pan 400 ml groentebouillon
- Snijd de sjalot in kleine stukjes. Pak een middelgrote pan en doe er een scheutje olijfolie in en bak op hoog vuur de sjalot tot een glazig geheel
- Voeg aan de sjalot de kleine stukjes knolselderij toe en bak het 5 - 10 minuten mee
- Blus het af met witte wijn en kook de wijn iets in. Dit duurt een paar minuten. Voeg er vervolgens de bouillon bij
- Kook het geheel nog eens 20 minuten lang
- Je kunt nu kiezen uit 2 opties, namelijk: 1) Pureer de warme soep met een staafmixer en voeg er de vegan room en de limoensap aan toe en roer het nog even goed door elkaar of 2) laat de soep afkoelen en zet het gedurende 1 nacht in de koelkast. Warm de volgende dag de soep goed op. Pureer de soep en voeg er de vegan room en limoensap aan toe
- Voor beide opties geldt: ben je dol op truffel? Doe de soep in een soepkom en druppel er tenslotte, voordat je het serveert, wat druppels truffelolie op. Je kunt dit ook weglaten als je niet van truffel houdt. Eet smakelijk!