Recept voor gezond Hollands oerbrood (suikervrij en lactosevrij!)
Heerlijk gezond Hollands oerbrood! Super makkelijk te maken!
Ik ben dol op brood en tegenwoordig zijn er zoveel soorten brood verkrijgbaar. Heerlijk! Maar af en toe heb ik ook zin in brood dat bereid is zonder meel. En dan is dit heerlijke gezonde Hollandse oerbrood een leuke afwisseling! Het is volledig suikervrij en lactosevrij en onwijs makkelijk te maken!
Een oud recept in een modern jasje
Als 40plusser ben ik fan van recepten uit grootmoeders tijd, maar dan wel in een moderner jasje. Vroeger was er namelijk minder aandacht voor healthy food, voedselallergieën en voedselintoleranties dan nu. Het moderne jasje houdt daarom in dat ik bepaalde ingrediënten heb vervangen of weggelaten, zodat dit recept suikervij en lactosevrij is. Veel plezier met het bereiden van dit gezonde Hollande oerbrood én… eet smakelijk!
Tip: zoek je iets gezonds voor op dit oerbrood? Bekijk dan het recept voor grootmoeders appelstroop!
Recept gezond Hollands oerbrood (suikevrij en lactosevrij!)
Equipment
- Cakevorm
- Grote kom
- Weegschaal
- Bakpapier
Ingrediënten
- 60 ml gesmolten kokosolie
- 5 stuks eieren
- 100 gram pompoenpitten
- 100 gram zonnebloempitten
- 100 gram sesamzaad en/of maanzaad
- 50 gram amandelen
- 50 gram hazelnoten
- 1 snufje zout
- 100 gram rozijnen (optioneel)
- 2 theelepels kaneel (optioneel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Bekleed de cakevorm met bakpapier (invetten van de vorm kan ook, maar dan gaat het oerbrood vaak moeilijk uit de cakevorm)
- Roer alle ingrediënten in de kom goed door elkaar
- Giet het mengsel in de cakevorm en bak het in 60 minuten goudbruin. Check elk kwartier of het brood niet te bruin wordt en als dat het geval is, dek het oerbrood tijdens het bakken af met aluminiumfolie
- Laat het oerbrood afkoelen en haal het uit de cakevorm. Verwijder het bakpapier en leg het oerbrood op een schaal of broodplank
- In de koelkast is het oerbrood afgedekt met huishoudfolie ongeveer 7 dagen houdbaar. Eet smakelijk!
Heb de appelstroop en het oerbrood gemaakt. Beide goed gelukt. Brood heeft nog niet heel veel smaak. Ben eerlijk gezegd wel vergeten er een snufje zout bij te doen . Volgende keer doe ik er ook meer rozijnen door
Wat leuk om te horen dat je het oerbrood en de appelstroop hebt gemaakt! Het is inderdaad goed om het iets meer op smaak te brengen met zout. Ook kun je nog wat kaneel, rozijnen of zelfs de rasp van een sinaasappelschil erdoor doen. Ook andere specerijen, zoals vanille en anijs kun je erdoor doen. Succes en eet smakelijk! Groetjes, Muriel