Recepten

Lekkere zelfgemaakte appelstroop uit grootmoeders tijd (suikervrij, vegan, lactosevrij!)

Leuk dat je dit recept voor het maken van zelfgemaakte appelstroop bekijkt! Als 40plusser ben ik fan van recepten uit oude tijden. Daarom is dit een recept uit grootmoeders tijd in een modern jasje. Het moderne jasje houdt in dat dit recept suikervrij, lactosevrij en vegan is. Veel plezier met bereiden én…eet smakelijk!

 

Een oud recept in een modern jasje:

Vroeger was er minder aandacht voor healthy food, voedselallergieën en voedselintoleranties. Daarom heb ik bepaalde ingrediënten vervangen of weggelaten, zodat het hier wel aan voldoet. Deze zelfgemaakte appelstroop is daarom suikervrij, lactosevrij en vegan!

Leestip: bekijk ook het recept voor zelfgemaakte grootmoeders pindakaas!

 

recept zelfgemaakte appelstroop grootmoeders tijd

Lekkere zelfgemaakte appelstroop uit grootmoeders tijd

Wist jij dat appelstroop heel makkelijk is om zelf te maken?
Al eeuwen geleden werd appelstroop gemaakt om appels langer te kunnen bewaren. Waarschijnlijk heeft jouw oma of overgrootoma of betovergrootoma dat ook gedaan. Tegenwoordig past het zelf maken van appelstroop perfect in bijvoorbeeld een vegan lifestyle. Maar ook als je zoveel mogelijk biologische en pure producten wilt eten, zonder teveel suiker of andere 'troep', dan is zelfgemaakte appelstroop echt iets voor jou. Daarom dit recept met slechts weinig ingrediënten en volledig suikervrij, vegan en lactosevrij!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Tijd om het uit te laten lekken 12 uur
Gang Broodbeleg
Keuken Grootmoeders keuken in een modern jasje
Porties 1

Equipment

 • Grote pan
 • Grote zeef
 • Grote kom
 • Lepel
 • Glazen pot (ca. 500 ml)

Ingrediënten
  

 • 4 kilo appels (1 soort of bijvoorbeeld 2 verschillende soorten appels door elkaar, liefst biologisch of uit eigen tuin)
 • 2 stuks kaneelstokjes
 • 1 halve citroen (optioneel)
 • 500 ml water

Instructies
 

 • Snijd de appels in kleine stukjes (de schil kun je eraan laten, maar het klokhuis verwijder je)
 • Doe de stukjes appel in een grote pan
 • Doe er de 2 stokjes kaneel bij
 • Voeg 500 ml water aan de appels toe en breng het water aan de kook
 • Laat het 45 minuten doorkoken, totdat de appels tot moes zijn gekookt. Roer het af en toe door om alle appelstukjes tot moes te laten koken
 • Doe een grote zeef boven een grote kom en giet daar het appelmengsel op
 • Laat het mengsel ongeveer 12 uur goed uitlekken boven de kom. Je hebt nu ongeveer een liter aan appelvocht! De appelmoes die in de zeef is achtergebleven kun je eventueel invriezen en gebruiken voor andere gerechten, zoals appelmoes, appelcompote of appelflappen. Verwijder in dat geval de kaneelstokjes
 • Giet de appelsap over in een pan en breng het aan de kook. Je gaat dit sap nu inkoken tot een stroop. Hoe lang je het door moet koken hangt af van hoe dik je de appelstroop wilt hebben, maar is ongeveer een half uur tot een uur. Blijf er zoveel mogelijk bij, zodat je met een lepel regelmatig zelf kunt checken hoe dik de stroop aan het worden is. Je houdt nu tussen de 300 ml en 500 ml stroop over, als het goed is. Wordt de stroop niet dik genoeg? Druppel er dan een paar druppels verse citroensap doorheen. Dit vergroot de kans dat het dikker en stroperiger gaat worden en geeft een verfrissend zuurtje aan de appelstroop. De kleur van de appelstroop kan vrij licht blijven, maar de smaak blijft super lekker!
 • Is de stroop dik en stroperig genoeg? Giet het dan in een gesteriliseerde glazen pot van ongeveer 500 ml. Hoe je een glazen pot steriliseert vind je als grootmoeders tip hieronder het recept. Bewaar de stroop in de koelkast. In de koelkast wordt de stroop meestal ook nog iets dikker. En nu: smullen maar!

Notities

Bewaar deze pin voor later:

recept zelfgemaakte appelstroop grootmoeders tijd

Extra grootmoeders tip

Het steriliseren van een glazen potje doe je als volgt en deze methode wordt al eeuwenlang gebruikt:
 1. Check of het glazen potje en de deksel heel zijn
 2. Maak het potje en de deksel eerst goed schoon onder de kraan
 3. Pak een grote pan en vul het met water. Zorg ervoor dat het potje volledig onder water kan staan
 4. Verwarm het water en vlak voordat het kookt zet je het potje in het water met de bovenkant omhoog. Pas op, het water is heet! De deksel leg je ook in het water naast het glazen potje
 5. Kook het water ongeveer 10 minuten door en zet dan het vuur uit
 6. Haal het glazen potje uit het water vlak voordat je het gaat vullen met de appelstroop. Dep het eerst even droog met een schone theedoek, voordat je de appelstroop erin doet
 7. Droog de deksel ook met een schone theedoek en draai het stevig vast op het met appelstroop gevulde glazen potje
Trefwoord broodbeleg, lactosevrij, suikervrij, vegan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept