Kwaaltjes

Gestoken door een wesp? Handige tips om te doen bij een wespensteek!

Au! Een wespensteek kan gemeen pijn doen!

Het is wespentijd! In de zomermaanden zoemen er weer veel wespen rond. Veel mensen zijn bang voor wespen en dat is niet zomaar, want een wespensteek kan zeer pijnlijk zijn. Of zelfs levensgevaarlijk! Maar, wat moet je eigenlijk doen als je gestoken bent door een wesp? Hieronder vind je een aantal handige tips, inclusief een paar grootmoeders tips die de pijn verzachten en het herstel na een wespensteek versnellen.

 

Als ik aan de zomer denk, dan vergeet ik de wespen, maar ze zijn er zéker wel!

De zomer, ik kan er altijd zeer naar uitkijken, totdat ik de eerste wesp voorbij hoor zoemen. Dan denk ik weer: “Oh ja, het is zomer, maar dat betekent ook veel van die vervelende wespen!”. De meningen zijn erover verdeeld, maar wespen zijn heel nuttig. Ze bestuiven bloemen en eten insecten en dragen op die manier een steentje bij aan het in stand houden van Moeder Natuur. Maar ja, voor ons als mens blijven ze vaak hele irritante beestjes!

 

Is een steek van een wesp gevaarlijk?

In principe is een wespensteek niet gevaarlijk, tenzij je er allergisch voor bent! Kun je er goed tegen, dan zal de pijn en lichte zwelling snel wegtrekken, maar als je er allergisch voor bent, dan moet je zeker in actie komen en je huisarts bellen en/of langsgaan bij de Eerste Hulp! Wanneer is dit noodzakelijk? Dit moet je doen als je bijvoorbeeld:

 

  • Zeer snel benauwd wordt
  • Gaat zweten en misselijk wordt of plotselinge koorts krijgt
  • Binnen een aantal minuten onwel wordt of zelfs in shock raakt
  • Je rare plekken of zwellingen krijgt op andere plekken op je lichaam dan waar je gestoken bent
  • Meerdere wespensteken hebt
  • Bent gestoken in je mond, keel of nek
  • Allergisch bent voor wespen en je dit weet, maar je jouw medicatie niet bij je hebt.

 

Twijfel je of je een arts moet raadplegen? Doe het dan altijd voor de zekerheid wel en vertel precies wat je voelt als je zelf door een wesp bent gestoken of wat je bij iemand anders ziet als hij/zij is gestoken. Is de situatie zeer ernstig, bel dan direct 112 of ga zo snel mogelijk naar de Eerste Hulp in het ziekenhuis.

  

Wat te doen bij een wespensteek als je er niet allergisch voor bent?

Ben je gestoken door een wesp en je weet dat je er niet allergisch voor bent? Handel dan als volgt:

  1. Probeer de angel er voorzichtig uit te halen als de angel er nog in zit! Doe dit met je nagels of met een ander scherp voorwerp, maar voorkom dat het eventuele gifzakje knapt, want dan kan er nog meer gif in je bloedsomloop komen
  2. Zuig op de plek waar je bent gestoken en zuig het gif er zoveel mogelijk uit (let op: niet doorslikken, maar het gif uit je mond spugen en je mond goed spoelen met water). Je kunt ook een uitzuigpomp gebruiken
  3. Koel daarna zo snel mogelijk de plek van de wespensteek. Dit kun je doen onder koud stromend water of bijvoorbeeld met ijs dat is omwikkeld in een handdoek. Dit remt de zwelling af.

 

Volg je mij al op Facebook? Lijkt me leuk!

 

Grootmoeders tips bij een wespensteek:

Ik vind het altijd fijn om te weten wat in vroegere tijden werd gedaan bij een wespensteek. Dat zijn vaak toch middeltjes die al decennia of eeuwenlang gebruikt worden en vaak goed werk hebben verricht. Daarom hieronder enkele grootmoeders tips wat je kunt doen als een wesp je gestoken heeft:

 

#1. Dep een watje of een stukje wc papier in azijn en leg het op de plek waar je gestoken bent. Dit verkleint de kans op een zwelling.

 

#2. Dep een watje of stukje toiletpapier in sinaasappelsap. Hierdoor wordt de pijn minder.

 

#3. Leg een stukje rauwe ui op de wespensteek en de ui onttrekt het gif uit de wond.

 

#4. Heb je tandpasta met menthol bij de hand? Smeer het op de plek waar je gestoken bent en de pijn wordt minder.

 

#5. Maal een paracetamol en maak er met wat water een papje van. Smeer het op de wespensteek en de pijn zal minder worden en de zwelling ook.

 

#6. Heb je alleen maar een suikerklontje in de buurt? Dan kun je dit licht nat maken en op de wespensteek leggen om de pijn te verminderen.

 

#7. Misschien niet de meest smakelijk oplossing, maar als je bijvoorbeeld in de natuur bent en je hebt helemaal niets bij je om een wespensteek te behandelen, dan kun je er wat urine over doen. De ammoniak in de urine kan ervoor zorgen dat de pijn en de jeuk minder worden.

 

Handige spullen om op zak te hebben bij een wespensteek

Ga je op reis? Dan is het belangrijk om spullen mee te nemen tegen een insectensteek, zoals een steek van een wesp. Maar ook voor in de EHBO doos thuis of op je werk is het goed om voorbereid te zijn op een wespensteek. Daarom vind je hieronder 7 handige middeltjes en hulpmiddelen die je hiervoor goed kunt gebruiken:

 

#1. De Byebites Heltiq Steken en Beten Set

De Byebites Heltiq Steken en Beten Set is een compact en stevig nylon tasje dat samengesteld is met een compleet pakket aan steken en beten artikelen door diverse insecten. De set bevat o.a. een tekenpincet, een gif uitzuigpompje, een koelspray en voldoende aanverwante artikelen voor nazorg van de wond of de huid, waaronder de jeuk-weg classic pen.

Koop het direct hier ↓

 

 

#2. Jungle Formula Aerosol after bite – 50ml – Na de beet

Jungle Formula Bite & Sting Verzachtende Spray is een koude vernevelde spray en biedt directe verzachting en verkoeling na een insectenbeet of -steek (van bijv. muggen of wespen) of aanraking met brandnetels of kwallen.

Koop het direct hier ↓

 

 

#3. Azaron pleister na de beet – 30 pleisters

Azaron na de beet pleisters zijn kleine transparante pleisters die verzachting bieden bij insectenbeten en -steken. Doordacht de pleisters een barrière op de huid vormen, bescherm je de huid en voorkom je dat je de beet openkrabt. De pleisters bevatten de natuurlijke ingrediënten Calendula en Zanthoxylum, die een verkoelende en verzachtende invloed op de huid hebben.

Koop het direct hier ↓

 

 

#4. After Bite Kids

After Bite Kids verzacht en verkoelt de huid bij insectensteken en –beten en is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid van kinderen. After Bite Kids bevat namelijk natuurlijk ingrediënten als eucalyptus olie, tea tree olie en aloë vera. Te gebruiken v.a. 2 jaar. De inhoud van de handige tube is 20 ml.

Koop het direct hier ↓

 

 

#5. VSM prrrikweg gel 20 gr

Prrrikweg gel en roller zijn plantaardig middelen voor uitwendig gebruik. U gebruikt prrrikweg voor de verzorging van de geprikkelde en rode huid na insectensteken. De vloeistof wordt gemakkelijk opgenomen door de huid en heeft een verkoelend effect.

Koop het direct hier ↓

 

 

#6. VSM prrrikweg kind spray 20 ml

VSM Kind Prrrikweg Spray helpt de huid te verzachten en verkoelen bij insectensteken, zoals van muggen, wespen en bijen, bij kwallenbeten en na aanraking van brandnetels. De spray is geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar en bevat natuurlijke ingrediënten.

Koop het direct hier ↓

 

 

#7. Uitzuigpompje – Aspivenin

Helpt eenvoudig een giftige dierensteek te neutraliseren. Aspivenin is een handig vacuümpompje waarmee het gif snel en veilig uit de huid gezogen kan worden. Bij onmiddellijke toepassing van het pompje vermindert de kans op jeuk, zwelling en pijn aanzienlijk.

Koop het direct hier ↓

 

 

Heb jij nog tips?

Ik hoop dat je heel veel hebt aan de tips die in dit blogbericht staan. Heb jij nog aanvullende tips? Zet het gerust in een reactie hieronder.

 

Bewaar deze pin voor later:

Gestoken door een wesp, lees deze tips bij een wespensteek

 

Kleine waarschuwing:

Veertigplus mus en de genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik!

 

Dit blogbericht bevat affiliate links. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *