Beauty & Body

10 redenen waarom het slecht is als je te weinig water drinkt!

Te weinig water drinken is heel ongezond!

Eigenlijk heb ik vaak geen dorstgevoel. Dat is best wel een nadeel vind ik, want daardoor vergeet ik vaak genoeg te drinken. Voor ik het weet is er weer een paar uur voorbij en heb ik niks gedronken. Ineens voel ik mij dan moe en heb soms een duizelig gevoel of er komt een hoofdpijn opzetten. Maar te weinig water drinken kan nog meer slechte gevolgen hebben en zelfs een paar lichamelijk problemen waar je misschien niet zo snel aan denkt. Lees daarom hieronder de 10 meest voorkomende klachten als je te weinig water drinkt!

 

10 dingen die kunnen gebeuren als je vaak te weinig water drinkt:

 

#1. Hoofdpijn of duizelig gevoel

Krijg je te weinig vocht binnen, dan kan al gauw hoofdpijn en/of duizeligheid ontstaan. Hoe dat komt? Als je te weinig water drinkt, dan wordt er vocht aan je hersenen onttrokken en dat veroorzaakt deze twee klachten. Niet echt best dus!

 

#2. Vergrote kans op blaasontsteking

Veel vrouwen zijn gevoelig voor bijvoorbeeld blaasontsteking. Te weinig drinken is daarvan vaak één van de belangrijkste oorzaken. Als je te weinig drinkt, dan plas je te weinig, waardoor bacteriën via de urinebuis naar je blaas kunnen gaan en daar de boel kunnen gaan irriteren en ontsteken.

 

#3. Kans op nierstenen

Ook kunnen bijvoorbeeld nierstenen ontstaan als je te weinig vocht binnenkrijgt, doordat bij te weinig plassen er teveel zout en mineralen in je lichaam achterblijven. Dit kan nierstenen veroorzaken en dat is echt geen pretje.

 

#4. Kramp in je spieren

Heb je weleens gemerkt dat je tijdens of na het sporten kramp in je spieren krijgt? Of dat dit ineens ’s nachts toeslaat? Dat heeft meestal te maken met te weinig hydratatie! Voldoende drinken is dus niet alleen tijdens je dagelijkse routine belangrijk, maar ook tijdens het sporten.

 

#5. Snellere hartslag

Dit wist ik niet: te weinig water in je lichaam kan ervoor zorgen dat je hart sneller gaat kloppen en meer werk moet verrichten om het bloed je lichaam door te pompen. Je kunt wel raden dat dit slecht is voor je lichaam, zeker als te weinig vocht in je lichaam de boosdoener is.

 

#6. Je kunt je minder goed concentreren

Wist je dat je hersenen voor ongeveer 90% uit water bestaan? Als je te weinig vocht binnenkrijgt, dan onttrek je vocht uit de hersenen wat niet alleen hoofdpijn en duizeligheid kan veroorzaken (zie nr. 1), maar ook concentratieverlies en geheugenverlies, een prikkelbaar humeur en het vermindert het vermogen om scherp te denken. Heftig!

 

#7. Je kunt een hongergevoel krijgen (niet handig als je aan het afvallen bent)

Sowieso is het goed om veel water te drinken als je aan het afvallen bent, maar er is nóg een belangrijke reden: te weinig vocht in je lichaam stimuleert het hongergevoel en je lichaam geeft aan dat je suikers nodig hebt om het te compenseren. Ben je net wat kilo’s kwijt, dan wil je natuurlijk niet constant een hongergevoel hebben, waardoor je gaat snaaien. Beter is dan om een 1 of 2 glazen water te nemen en om gedurende de dag genoeg gehydrateerd te zijn.

 

#8. Vermoeidheid

Bij uitdroging van je lichaam kan vermoeidheid ontstaan. Voel je dus vermoeidheid opkomen, neem dan eerst 1 of 2 glazen water en als een watertekort de oorzaak is van je vermoeidheid, dan kun je er vaak weer tegenaan.

 

#9. Droge huid en droge en vermoeide ogen

Dat merk ik ook best snel: als ik te weinig heb gedronken, dan voelen mijn ogen droog en geïrriteerd aan en lijkt het wel of ik minder goed zie. Dat kan veroorzaakt worden door te weinig drinken. Voelen je ogen dus droog en vermoeid aan, drink dan genoeg glazen water. Datzelfde geldt ook voor je huid: te weinig hydratatie kan een minder flexibele en een ongezonde huid veroorzaken. In je gezicht kunnen donkere plekken onder je ogen ontstaan, maar ook schilfers, rode vlekken en huidirritaties. Ook de huid op de rest van je lichaam kan droog en schilferig aanvoelen als je te weinig drinkt. Zeker als je een dagje ouder wordt als 40plusser en 50plusser, dan wil je niet nog extra ouder eruit zien, toch?

 

Lees ook: 5 populaire en betaalbare dagcrèmes in 2020 voor de oudere huid!

 

#10. Droge mond

Een droge mond en een vieze adem gaan vaak gepaard met te weinig vocht in je lichaam. Slijmvliezen en speeksel kunnen minder goed hun werk doen als je te weinig water drinkt. Slechte adem kan dan ontstaan, doordat bacteriën teveel hun gang kunnen gaan door te weinig speeksel. Niet echt best dus en vooral ook heel vervelend als je een slechte adem hebt.

 

Maar hoe weet je nou hoeveel water je moet drinken per dag?

Je hoort het vaak dat je als vrouw per dag anderhalf tot twee liter water moet drinken. Bij mannen kan dit zelfs rond de tweeënhalf liter water zijn. Maar dan vraag ik me af: ik ben bijvoorbeeld 1.63m en weeg 63 kilo, moet ik dan net zoveel water drinken als iemand die 1.90m lang is en 90 kilo weegt? En hoeveel moeten vrouwen per dag drinken en hoeveel moeten mannen drinken? Ik ben op zoek gegaan naar een soort van formule en die heb ik gevonden. Dit is ‘m:

Voor 1 kilo lichaamsgewicht zou je in principe 30 ml water per dag moeten drinken. In mijn geval, ik weeg 63 kilo, dus ik zou 63 kilo x 30 ml water = ongeveer 1,9 liter water per dag. Deze rekensom kun jij dus ook voor jezelf maken. Hoe staat het met jouw vochthuishouding? Drink je na het maken van deze rekensom te weinig of drink je genoeg?

En is een waterontharder nuttig? Dat vind ik van wel. Een waterontharder maakt het water minder hard en daarmee kun je huidklachten voorkomen, zoals eczeem, droge huid en roos. En niet te vergeten, de smaak van water wordt veel lekkerder, waardoor je er misschien wel meer van gaat drinken!

 

Heb jij nog tips?

Heb jij tips hoe je genoeg drinkt per dag? Veel mensen krijgen water vaak niet weg en zoeken dan naar alternatieven. Heb jij nog gezonde ideeën hoe je genoeg vocht binnen krijgt? Laat het gerust weten in een reactie hieronder!

 

Bewaar deze pin voor later:

10 redenen waarom het slecht is als je te weinig water drinkt

3 gedachten over “10 redenen waarom het slecht is als je te weinig water drinkt!

 • Hallo, ik drink mijn water als gemberthee, ook heel lekker koud met een paar ijsblokjes, met of zonder honing! Gezond én lekker ik drink het uit een grote theebeker inhoud 0,5 liter, als je er dus 4 drinkt heb je al 2 liter binnen

  Beantwoorden
 • Hallo.ik drink mijn water met een schijfje Citroen,lekker.
  Veel liefs,Maria

  Beantwoorden
  • Hoi Maria, dank je voor je leuke reactie. Ja, lekker is water met een schijfje citroen, hè? Ik vind het ook lekker met nog een takje verse pepermunt erbij :-). Groetjes, Muriel

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *