Kwaaltjes

Wat te doen bij een blaasontsteking? Lees hier 3 belangrijke tips!

Oh nee, weer die blaasontsteking!

Bleh, blaasontsteking kan niet alleen heel ongemakkelijk zijn, maar ook heel pijnlijk. Veel vrouwen hebben er regelmatig last van. Een blaasontsteking ontstaat als bacteriën een ontsteking van het blaasslijmvlies veroorzaken. Moet je nu direct naar de dokter als je het hebt? Nee, in principe niet, maar lees wel even deze 3 belangrijke tips!

 

Wat merk je als je een blaasontsteking hebt?

Veel gehoorde klachten zijn:

 

# Pijn of branderig gevoel bij het plassen

# Je hebt het gevoel dat je vaak heel nodig moet plassen, maar als je eenmaal op het toilet zit, dan komen er maar een paar druppels uit

# Je plas kan anders ruiken en troebel zijn (er kan zelfs bloed bij zitten!)

# Sommige vrouwen geven ook aan dat zij pijn hebben in bijvoorbeeld de onderbuik of zelfs de onderrug.

 

3 tips om te doen bij een blaasontsteking:

Als je een blaasontsteking hebt, dan is het handig om de volgende dingen te doen:

 

#1. Drink heel veel water!

Door veel water te drinken moet je veel plassen en daarmee is de kans groot dat je de vervelende bacteriën eruit plast. En met veel water wordt bedoeld: 2-3 liter water per dag als je een blaasontsteking hebt! Sowieso is het altijd goed om dagelijks veel water te drinken, ook al heb je geen blaasontsteking

 

#2. Een paar dagen rustiger aan doen en afwachten

In principe hoef je bij een blaasontsteking niet meteen naar een huisarts. Vaak gaat het vanzelf over door het extra drinken van water, het nemen van rust en/of het toevoegen van andere dingen aan je voeding (zoals cranberry’s, zie het punt hieronder).

 

Maar let op: merk je dat de pijn erger wordt, dat je er echt beroerd van bent, neem dan áltijd contact op met je huisarts! Zij kunnen je urine onderzoeken en eventueel antibiotica geven, als dat nodig mocht zijn. Een check door je huisarts is dan belangrijk, omdat het ook eventueel een (beginnende) nierbekkenontsteking kan zijn of iets anders.

 

#3.  Cranberry sap of cranberry pillen slikken

Wat mij goed helpt bij een blaasontsteking is het drinken van cranberry sap of het slikken van natuurlijke cranberry pillen. En ik ben niet de enige die merkt dat dit werkt. Er worden hiernaar ook steeds meer studies verricht om te concluderen dat cranberry’s inderdaad helpen. Dit kun je bijvoorbeeld lezen in dit artikel van het Leids Universitair Medisch Centrum. Daarin staat dat in de cranberry bessen onder andere de zogeheten “PAC-deeltjes zitten, die hechting van bacteriën aan de blaaswand zouden voorkomen en daardoor de kans op een ontsteking afneemt”.

 

Maar cranberry sap is heel erg zuur en niet te drinken, denk je misschien? Het klopt, het is inderdaad heel zuur, vooral pure cranberry sap. Maar je hoeft er niet heel veel van te drinken, bijvoorbeeld 50-100 ml pure cranberry sap per dag zou genoeg moeten zijn. Je zou het eventueel iets kunnen verdunnen met wat water.

 

Gelukkig zijn er ook alternatieven voor pure cranberry sap. Je kunt bijvoorbeeld ook gedroogde cranberry bessen eten (niet de gezoete, maar de pure) of cranberry capsules slikken.

 

Hieronder vind je een aantal tips voor de meest verkochte cranberry sappen en cranberry capsules/tabletten:

 

3 ideeën voor vaak verkochte pure cranberry sap:

 

# Rabenhorst Cranberrysap 750ML (MEEST VERKOCHT!)

 

holland and barrett cranberry sap

MEER INFO >>

 

Algemeen

Rabenhorst Cranberrysap is een puur sap op basis van zorgvuldig geselecteerde cranberry’s. Deze zachtzure, rode vruchten zijn afkomstig uit Noord-Amerika en worden na de oogst direct geperst. De cranberry’s zijn van de eerste persing waardoor een heerlijk vol en puur sap ontstaat. Het cranberry sap is zo rijk en vol dat het zelfs nog naar eigen wens verdund kan worden.

 

Ingrediënten:

Cranberrysap. 100% puur sap van de eerste persing.

 

Hoe te gebruiken?

De fles goed schudden voor gebruik. Het advies is een dagelijkse hoeveelheid van 75 ml pure sap. Het sap kan indien gewenst ook verdund worden.

 

Waarschuwingen

Na openen de fles goed afsluiten en in de koelkast bewaren. Binnen 14 dagen consumeren.

 

 

# Zonnatura Cranberry sap 330 ml

Zonnatura pure cranberry sap albert heijn

MEER INFO >>

 

Algemeen:

Deze Zonnatura Cranberrysap is 100% puur sap van biologische cranberries. Door het sap uit de gehele vrucht te gebruiken en het niet te filteren blijft al het goede van de natuur behouden.

 

Ingrediënten:

Ingrediënten: cranberry sap*. * ingrediënt van biologische teelt. 100% puur sap.

 

Gebruik:

Goed schudden voor gebruik.

 

Bewaren:

Na openen in de koelkast bewaren en binnen een week gebruiken. Drink het puur in kleine dosering (ca. 55 ml per glas), mix met water of met andere sappen. Goed schudden voor gebruik. Gekoeld het lekkerst!

 

 

# Holland & Barrett Cranberry Sap Ongezoet 750 ml

holland and barrett cranberry sap

MEER INFO >>

 

Algemeen:

Holland & Barrett Cranberrysap is puur en ongezoet en is op ambachtelijke wijze bereid.

 

Ingrediënten:

Puur cranberry sap (100%). Dit sap is gepasteuriseerd om langere houdbaarheid te garanderen.

 

Opmerking:

Na opening koel bewaren (max. 7°C).

 

 

2 ideeën voor vaak verkochte Cranberry capsules en tabletten:

 

# Lucovitaal Cranberry met X-tra Lactobacillus Capsules 240CP (VEEL VERKOCHT!)

Lucovitaal_Cranberry_Xtra_Forte_Capsules

MEER INFO >>

 

Algemeen:

Lucovitaal Cranberry met X-tra Lactobacillus is een One-a-day formule met extract van Cranberries en extra Lactobacillus. Daarnaast is de formule verrijkt met Guldenroede, Beredruif en Zure Kers.

 

Ingrediënten:

Cranberry extract, Varkens- en rundergelatine, Stabilisator (Calciumtrifosfaat), Vulmiddel (Talk, Zonnebloemolie, Cellulose), Zwarte Peper, Guldenroede, Beredruif, Acerola extract, Lactobacillus sporogenes.

 

Dosering:

Eenmaal daags 1 capsule. Capsules met water innemen. Aanbevolen dagelijkse dosering niet overschrijden.

 

Waarschuwingen:

Dit product wordt afgeraden tijdens zwangerschap en lactatie. Buiten bereik van jonge kinderen houden. Bewaren op kamertemperatuur op een droge en donkere plaats, tenzij anders geadviseerd op het etiket.

 

# A.Vogel Cranberry Monarda Tabletten 30 tabletten (ZEER GEWILD!)

A_Vogel_Cranberry_Monarda_Tabletten_30st

MEER INFO >>

 

Algemeen:

A.Vogel Cranberry Monarda Tabletten is een krachtige 3-in-1 formule op basis van Solidago (guldenroede) dat het natuurlijk afweersysteem in de blaas ondersteunt de blaas schoon houdt. Daarnaast ondersteunt Solidago een goede blaasfunctie.

 

Dosering

Kuur: 2x daags 1 tablet met wat water innemen. Onderhoudsdosering: 1x daags 1 tablet met wat water innemen.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar: jonge kinderen dienen dit product alleen onder toezicht te gebruiken, in verband met eventuele problemen met het slikken. Je kunt bij gebruik door kinderen de tabletten beter eerst fijnmaken. De aangegeven dosering niet overschrijden. Lees voor gebruik aandachtig de gebruiksaanwijzing.

 

Ingrediënten:

Plantenextracten: Oost-Indische kers (Tropaeolum majus), mierikswortel (Armoracia rusticana), echte guldenroede (Solidago virgaurea) 0,5%, bergamot (Monarda didyma) 0,1%; vulstof (calciumfosfaat dihydraat, cellulose, hydroxypropylmethylcellulose, magnesium-hydroxide); veenbes (cranberry, 1 tablet bevat de stoffen uit 7,5 g cranberries); verstevigingsmiddel (siliciumdioxide, natriumcarboxymethylcellulose); glansmiddel (magnesiumstearaat, talk); bevochtigingsmiddel (glycerol); antiklontermiddel (tricalciumfosfaat); kleurstof (titaandioxide, ijzeroxide rood).

Een dagdosering van 1 tablet bevat de inhoudsstoffen van in totaal 9286 mg extract van de in de ingrediëntenlijst genoemde planten.

 

Waarschuwingen:

Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor een van de componenten. Buiten bereik en zicht van kinderen houden. Bewaren beneden 25°C.

 

Heb jij nog tips?

Heb jij nog tips over wat je kunt doen als je een blaasontsteking hebt? Zet het gerust in een reactie hieronder!

 

Bewaar deze pin voor later:

Wat te doen bij een blaasontsteking 3 handige tips

 

Kleine waarschuwing: 
Veertigplus mus en de genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik!

 

Dit blogbericht bevat affiliate links. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.

3 gedachten over “Wat te doen bij een blaasontsteking? Lees hier 3 belangrijke tips!

  • D.mannosse poeder werkt bij mij beter als cranberry…….

    • Hoi Vera,

      Dank je voor je reactie op mijn blogbericht. Ik kan mij voorstellen dat je niet tegen de smaak kunt. Het is ook best sterk en een uitgesproken smaak. De cranberry tabletten van Flinndal zijn van goede kwaliteit, dus je zou ze zeker kunnen uitproberen. Veel succes!

Reacties zijn gesloten.