Mind

Last van een vervelende winterdip of winterdepressie? Zo kom je er snel vanaf!

Je bent niet de enige die gebukt gaat onder een winterdip of winterdepressie…

Het is de tijd van grauwe dagen, weinig zonlicht en veel nattigheid, zoals regen en (natte) sneeuw. Voor velen kan dit de aanleiding zijn om in een winterdepressie of winterdip te raken. Merk je dat je sombere gedachtes krijgt? Maar ook dat het opstaan moeilijker gaat en dat je niet vooruit te branden bent? Dit kun je eraan doen om aan je winterdip of winterdepressie te ontkomen.

 

Maar eerst, waar komt de naam winterdepressie of winterdip vandaan?

Een winterdepressie is kenmerkend voor de winter en komt bij mensen in de herfst en winter voor. Er is zelfs een medische naam voor: Seasonal Affective Disorder (SAD). De winterdip is ook typisch voor in de winter, maar is minder heftig dan een winterdepressie.

 

De grootste veroorzaker van een winterdip of winterdepressie

Vrijwel zeker is het gebrek aan zonlicht de grootste veroorzaker. In de herfst en winter laat de zon zich minder zien, waardoor je biologische klok als het ware wordt verstoord. Melatonine, het hormoon dat jouw slaap regelt, is dan ook ontregeld. In principe zou melatonine overdag minder aangemaakt moeten worden, zodat je overdag een wakker gevoel hebt, en ’s nachts meer aangemaakt moeten worden zodat je goed slaapt. Dit lukt prima in de zomer, omdat er dan voldoende zonlicht is en je lichaam dan weet dat het overdag geen melatonine meer hoeft aan te maken. Maar het gaat ‘fout’ in de winter, aangezien het overdag dan soms zo donker kan zijn dat je lichaam denkt dat het nacht is. De melatonine wordt dan ook overdag aangemaakt, waardoor je je duf, moe en slaperig voelt.

 

Andere factoren die een winterdip of winterdepressie kunnen veroorzaken

Er zijn ook andere factoren die een boosdoener kunnen zijn. Denk hierbij aan erfelijkheid. Als bijvoorbeeld jouw moeder of oma een aanleg heeft voor (winter)depressiviteit, dan zou jij dat ook kunnen hebben meegekregen in je genen.

Ook serotonine kan een rol spelen, aangezien dit meestal in de winter minder wordt aangemaakt. Serotonine is een soort gelukshormoon en bij een lagere aanmaak van serotonine kun je somberder gestemd zijn.

Tenslotte kan de beleving die je met de winter hebt van invloed zijn. Als je bijvoorbeeld veel meer een zomermens bent, dan kan jouw gedachte over de herfst en winter negatiever zijn. Ga je graag naar buiten, zie je liever de bloemen in bloei staan en denk je aan een mooie strandvakantie met 30 graden? Dan kom je van een koude kermis thuis in de herfst winter. Dat gemis aan het fijne zomergevoel kan bijdragen aan een winterdip of winterdepressie. Je zou alvast een vakantie kunnen boeken om je daarop te verheugen, zoals een vakantie naar Kaapverdië. Heerlijk idee, toch?

 

Somber gestemd? Doe aan Mindfulness! Lees ook: de 10 grootste voordelen van Mindfulness

 

Symptomen van een winterdip of winterdepressie

Er is een aantal symptomen die kenmerkend zijn:

  • Een slaperig gevoel overdag en moeite met wakker worden
  • Sombere gedachtes en zelfs extra angst of verdriet
  • Je bent sneller humeurig
  • Je kunt je minder goed concentreren en dingen interesseren je minder
  • Sommige Veertigplus mussen kunnen in gewicht toenemen (ook door de vele feestdagen, maar ook omdat het lichaam meer behoefte heeft aan ongezonde voeding).

 

O jee, en hoe lang duurt het?

Ja, dit kan best wel even schrikken zijn. Er zijn vrouwen die van september tot en met april last kunnen hebben van een winterdepressie of winterdip. Dit is meer dan een half jaar per jaar!

 

Volg je Veertigplus mus al op Facebook?

 

Wat kun je er zo snel mogelijk aan doen?

Wil je geen last krijgen van een winterdepressie of winterdip? Of wil je er zo snel mogelijk vanaf als je het wel hebt? Ga dan zo gauw mogelijk naar een huisarts. Je huisarts kan jou adviseren over de mogelijkheden. Enkele mogelijkheden zijn bijvoorbeeld: lichttherapie, medicijnen of therapie. Met lichttherapie ga je voor een lichtbak zitten en deze lichtbak straalt fel licht. Hier reageert je lichaam meestal positief op, omdat je lichaam denkt dat het zonlicht is.

Qua medicijnen moet je denken aan bepaalde vitamines en mineralen, maar het kunnen ook zwaardere zijn zoals antidepressiva. Wees hier wel voorzichtig mee en als je antidepressiva kunt vermijden dan is dat vaak beter. Je huisarts kan je ook doorverwijzen naar een therapeut, zoals een psycholoog, bijvoorbeeld als je huisarts het vermoeden heeft dat het meer is dan alleen een winterdepressie.

 

Wat kun je er nog meer aan doen?

Probeer in de winter dagelijks buiten te zijn. Ook als je er geen zin in hebt of als het buiten te slecht weer is. Ga bijvoorbeeld wandelen in je lunchpauze of een rondje hardlopen of maak dagelijks een lange wandeling met je hond. Of boek een reis naar een winterzonbestemming en ga in de wintermaanden bijvoorbeeld een weekje naar Spanje of Portugal of een andere winterzonbestemming. Eet gezond en zorg dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vooral een tekort aan Vitamine D kan snel ontstaan! Er zijn daarnaast ook daglichtlampen te koop die je zelf thuis als een soort van lichttherapie kunt gebruiken.

 

Conclusie

Een winterdip of winterdepressie moet je niet onderschatten. Het kan echt vervelend zijn en je kunt er flink last van hebben. Je hoeft je er ook niet voor te schamen, want heel veel vrouwen hebben er last van. Blijf er niet lang mee rondlopen, maar zet als eerste stap om je huisarts te bezoeken en zorg er zelf voor dat je gezond eet en genoeg buiten (!) beweegt.

 

Bewaar deze pin voor later:

Last van een vervelende winterdip of winterdepressie, zo kom je er snel vanaf

 

Welke tips heb jij?

Heb jij tips of ideeën hoe je kunt voorkomen dat je een winterdip of winterdepressie krijgt? Zet het gerust in een reactie hieronder. Alle tips zijn welkom!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *