Kwaaltjes

Hoe krijg je genoeg calcium binnen als je geen melkproducten eet en drinkt?

Calcium binnenkrijgen zonder melk? Dat kan heel goed!

Er zijn door wetenschappers, specialisten, ervaringsdeskundigen en vele anderen eindeloze discussies gevoerd of melk wel of niet goed voor je is. En deze discussies zullen vast nog wel even voortduren. Om te onderbouwen waarom melk wel of niet goed voor je is, daar gaat dit artikel niet over. Maar daar ga ik zeker in de toekomst wél een keer wat over schrijven. In dit artikel dus even niet, maar in plaats daarvan wil ik je heel graag inspireren dat calcium in super veel andere gezonde voedingsstoffen zit dan dierlijke melk.


Voor mij was dat een eye-opener!

Zeker een grote eye-opener, omdat ik een lactose intolerantie heb en melkproducten slecht verdraag. Voordat ik ontdekte dat ik een lactose intolerantie had, klokte ik heel makkelijk een glas koude melk achterover. Of twee of wel 3! Kaas, slagroom, yoghurt en kwark gooide ik ook in mijn lijf. Sinds het ontdekken van mijn lactose intolerantie is dat wel even anders en neem ik het niet of nauwelijks meer. Maar ook omdat ik de dieren, waarvan we de melk nuttigen, wil besparen.


Waar zit calcium dan nog meer in, behalve melk?

Nieuwsgierig ben ik dan ook op zoek gegaan naar goede alternatieven om calcium binnen te krijgen, zonder dierlijke melkproducten te nuttigen. Het mooie is: die alternatieven zijn er genoeg! En weet je waarin die veel te vinden zijn: in plantaardige voedingsmiddelen. En niet eentje, maar een hele lijst aan prachtige, gezonde, plantaardige voedingsmiddelen die ons prima in ons dagelijkse calciumbehoefte kunnen voorzien.  Weten welke dit zijn? Let’s go!


Maar eerst nog even: wat is calcium en waarom is het belangrijk voor ons?

Eén ding staat vast: je lichaam kan zelf geen calcium aanmaken en heeft dit echt nodig uit voeding die jij je lichaam geeft. Het is een mineraal en is super belangrijk voor je lichaam. Om maar wat te noemen: calcium houdt je tanden en botten gezond, is belangrijk voor de werking van je spieren en zenuwcellen en zorgt voor informatieoverdracht binnen je cellen. Maar ook is calcium onmisbaar bij het actief maken van een aantal enzymen in je lichaam, het reguleren van je bloeddruk en je bloedstolling.


Calcium is grote vrienden met Vitamine D en magnesium!

Waarom? Vitamine D en magnesium zorgen ervoor dat het calcium, dat jij je lichaam via voeding geeft, optimaal zijn werk kan doen voor een goede botopbouw. Er wordt zelfs door vele medici gezegd dat een tekort aan Vitamine D en een tekort aan magnesium ervoor kan zorgen dat calcium niet goed in je lichaam kan worden opgenomen. Zélfs als jij je lichaam de dagelijkse calciumbehoefte geeft!

Dus dat is wel even een dingetje om goed te onthouden. Oftewel: wil jij je lichaam de dagelijkse calciumbehoefte geven en zorgen dat je lichaam daar optimaal van profiteert, zorg er dan ook voor dat de hoeveelheid Vitamine D en magnesium in je lichaam op orde is!

Voor Vitamine D zijn vaak extra voedingssupplementen nodig en waarom dat is, dat lees je in mijn artikel over Vitamine D. Een tekort aan Vitamine D en magnesium kan vaak via een bloedonderzoek aangetoond worden en kun je aanvullen met goede voeding en aanvullend eventueel wat voedingssupplementen.


En dan nu: de lijst met plantaardige voedingsmiddelen boordevol met calcium!

In de onderstaande lijst vind je plantaardige voedingsmiddelen die calcium bevatten. Daarbij kun je jezelf afvragen: “Welke is de beste?”. Daar is naar mijn mening maar één antwoord op: hoe gevarieerd je eet, hoe beter. Dus, focus je niet op 1 of 2 voedingsmiddelen uit de lijst, maar zorg er dagelijks voor dat je een gevarieerd aanbod eet aan gezonde plantaardige voedingsstoffen uit – in ieder geval – de onderstaande lijst.

Wees nieuwsgierig en ontdek voedingsmiddelen die je niet of nauwelijks kent. Verwen jezelf met gerechten die helemaal niet moeilijk hoeven te zijn. Bijvoorbeeld, ik snuffel heel vaak rond op Pinterest, omdat daar waanzinnig veel recepten op staan. Wil ik hele pure gerechten, dan typ ik vaak het woord ‘vegan’ in het zoekveld in, bijvoorbeeld ‘vegan sperziebonen’. Een hele rits aan de meest lekkere vegan sperziebonen recepten komen dan tevoorschijn.


Lijst met plantaardige voedingsmiddelen die calcium bevatten:

Aalbessen

Aardappelen

Amandelen

Bieslook

Boerenkool

Broccoli

Chiazaad

Chinese kool

Groene kool

Haver

Hazelnoten

Kidneybonen

Kikkererwten

Knoflook

Mosterdblad

Paksoi

Paprika

Paranoten

Pistachenoten

Plantaardige melk verrijkt met Calcium

Prei

Pure chocolade

Quinoa

Raapstelen

Rabarber

Rode kool

Rucola

Sardientjes

Selderij

Sesamzaad

Snijbiet

Sperziebonen

Spinazie

Spruitjes

Tahin

Tofu

Tomatenpuree

Tuinkers

Veldsla

Vijgen

Witte kool

Zalm

Zeewier

Zonnebloempitten

Zuurkool

 

Er zullen vast nog meer plantaardige voedingsmiddelen zijn die calcium bevatten, maar de bovenstaande zijn het meest bekend en hiermee kun je leuk variëren.


Tenslotte, waaraan zou je kunnen merken dat je te weinig calcium in je lichaam hebt?

Er is best wel een aantal klachten die je kunt krijgen als je een calciumtekort hebt. Bijvoorbeeld: zwakkere botten (osteoporose), hoge bloeddruk, nierstenen, slapeloosheid, spierkrampen, tandbederf, migraine, tintelingen in je handen en bij je mond, depressieve gevoelens en diverse (voedsel)allergieën. Belangrijk om voor jezelf dus in de gaten te houden.


Welke calcium voedingssupplementen zijn goed?

Wil je je dagelijkse calciumbehoefte aanvullen met voedingssupplementen? Dat kan zeker en er zijn goede supplementen verkrijgbaar. Maar laat voedingssupplementen niet een vervanger zijn van gezonde voeding! Blijf dagelijkse dus een gevarieerd aanbod eten aan veel plantaardige, biologische voeding, naast het toevoegen van een voedingssupplement.

 

Let er wel op: de dagelijkse calciuminname uit voeding en voedingssupplementen mag in principe niet hoger zijn dan 2500 mg!


Aan te raden Calcium voedingssupplementen:

 

#1. Proviform Calcium magnesium zink bisglycinaat & d3 vegicaps (AANRADER! VEGAN!)

Deze Calcium Magnesium en Zink vegicaps van Proviform zijn een aanrader! Het bevat Calcium, Magnesium en Zink met een superieure biologische beschikbaarheid. Door de hoge biologische beschikbaarheid is een lagere dosering voldoende. Natuurlijk en meest effectieve vorm van vitamine D3. 100% elementair magnesium bisglycinaat, 100% elementair calcium bisglycinaat, 100% elementair zink bisglycinaat. Geschikt voor vegetariërs

proviform calcium magnesium zink vitamine d3 vegan capsules

BEKIJK HET HIER >>

#2. Niche4Health CALCIUM+ Magnesium, Vitamine D3 & K2 Capsules

De Niche4Health calcium, magnesium, vitamine D3 en K2 capsules zijn een complete formule voor botten, spieren en zenuwen. Calcium helpt botten en tanden sterk te houden en is net als magnesium ook goed voor het zenuwstelsel en de spieren. Zo helpen deze mineralen om zenuwprikkels door te geven.

Daarnaast zijn calcium en magnesium beide van belang voor de werking van de spieren. Met vitamine D voor een goede opname van calcium, vitamine K voor de botstofwisseling.

niche 4 health calcium magnesium vitamine d3 en k2 capsules

BEKIJK HET HIER >>

 

#3. AOV 552 Calcium 150 mg & Magnesium (vegan!)

De AOV 552 Calcium & Magnesium AC tabletten bevatten aminozuur gebonden calcium en magnesium in de verhouding 3:2. Door de tabletvorm kan een hoge doses worden bereikt, 300 mg calcium en 200 mg magnesium per dagdosering (2 tabletten). Dit product is geschikt voor vegetariër en veganist.

aov 552 calcium en magnesium vegan tabletten

BEKIJK HET HIER >>

Heb jij nog tips?

Wil jij jouw ervaringen delen over calcium uit plantaardige voedingsmiddelen? Of heb je een andere tip? Zet het gerust in een reactie hieronder!


Bewaar deze pin voor later:

Hoe krijg je genoeg calcium binnen als je geen melkproducten eet en drinkt


Kleine waarschuwing:

Veertigplus mus en de genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!


Dit blogbericht bevat affiliate links. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *