Mind

5 tips wat je kunt doen als je niet meer lekker op je werk zit

Blijf niet te lang met tegenzin naar je werk gaan

Je zit niet meer lekker op je werk? Bepaalde taken staan je tegen of je voelt je niet fijn tussen je collega’s? Of ervaar je veel stress door teveel werk? Of vind je jouw baan niet meer leuk, omdat je te weinig te doen hebt of omdat je jouw werk te saai vindt? Tijd om er iets aan te doen! Bekijk daarom de onderstaande 5 tips.

 

Tip 1 – Praat erover met een coach

Er zijn heel veel fijne en goede coaches die jou kunnen helpen met jouw werkproblemen. Coaching is iets waar je je helemaal niet voor hoeft te schamen. Integendeel, grijp de kans met beide handen aan! Door heel het land vind je coaches, dus er is er altijd wel een bij jou in de buurt. Typ bijvoorbeeld maar eens coach Rotterdam in Google in en er verschijnt een hele lijst met coaches in Rotterdam.

Er zijn veel coachingspraktijken die zich hebben gespecialiseerd in het beter functioneren op je werk. Samen met de (loopbaan)coach ga je verkennen waar je tegenaan loopt in je werk en hoe je daarmee om kunt gaan. En wil je liever onderzoeken wat voor een nieuwe baan het beste bij je past? Een coach kan jou vaak ook begeleiden in het vinden van een nieuwe baan.

Ook als je persoonlijke problemen wilt bespreken met een coach, dan zijn daar vaak ook genoeg mogelijkheden voor. Je bent een mens en je persoonlijke problemen kunnen vaak ook van invloed zijn op het functioneren op je werk. Maak dat dus zeker bespreekbaar.

 

Tip 2 – Praat erover met je leidinggevende

Natuurlijk kun je ook op je werk in gesprek gaan met je leidinggevende. Sterker nog, ik raad het je aan. Vertel waar je tegenaan loopt en vertel ook hoe je het anders zou willen zien. Maak ter voorbereiding op het gesprek een lijstje met punten die je wilt bespreken. Als je bijvoorbeeld zenuwachtig bent of even overmand wordt door emoties, dan kun je het lijstje erbij halen, zodat je niets vergeet.

Wees niet bang dat je ineens op straat staat of dat je zwak bent. Het gaat om jou, om jouw gezondheid en om jouw werkplezier. Erover durven praten maakt jou juist veel sterker. Zo langer rondlopen met jouw problemen gaat niet werken. Misschien dat je leidinggevende adviseert om naar een bedrijfsarts of coach te gaan.

 

Tip 3 – Ga zelf eens oriënteren wat je écht wilt

Zit je écht niet op je plek, omdat het werk totaal niet bij je past? Oftewel: zou je een heel ander vak willen uitoefenen? Dat is helemaal niet zo raar. Vaak kom je pas in de praktijk erachter of een vak bij je past of niet.

Ga uitzoeken wat de mogelijkheden zijn voor omscholing of bijscholing. Of, als je voor jezelf wilt beginnen, ga op onderzoek uit wat daarvoor nodig is. Door te Googelen, maar ook door erover te praten met bijvoorbeeld vrienden, familie of mensen uit het vak, raak je vaak geïnspireerd. Ook een (loopbaan)coach kan jou hierin begeleiden. Of loop eens een dagje mee bij het bedrijf dat je op het oog hebt of in het vak dat je graag zou willen uitoefenen!

 

Tip 4 – Als het een burn-out is…

Heb je veel te lang doorgelopen met jouw problemen op het werk? Heeft je huisarts of bedrijfsarts geconcludeerd dat je een burn-out hebt? Dan is het belangrijk dat je de rust neemt om te herstellen. Jouw lijf heeft te lang onder hoogspanning gestaan. Processen in jouw lichaam zullen zich moeten herstellen. Maar ook jouw geest!

Het herstellen van een burn-out kan soms weken of maanden of – in extreme gevallen – jaren duren. Trek daarom op tijd aan de bel. Hoe eerder je de druk van de ketel kunt halen, hoe beter. Want, niemand zit erop te wachten dat je weken, maanden, jaren uit de running bent, toch?

Ga ook bij jezelf goed na wat de signalen waren dat je niet meer lekker op je werk zat. Door deze signalen van niet lekker op je werk zitten te herkennen, kun je de volgende keer sneller erop anticiperen.

 

Tip 5 – Droom je van een sabbatical?

Heb je al heel wat jaren studie en werken erop zitten en zou je best wel even een paar maanden er tussenuit willen piepen in de vorm van een sabbatical? Een sabbatical kan jouw leven enorm verrijken. Denk er wel goed over na, want het heeft natuurlijk wel consequenties. Want, hoe overbrug je financieel deze periode? Kun je na je sabbatical nog terug naar je oude job, als je dat wilt? Wanneer plan je de sabbatical in en wat ga je in die periode doen?

Bereid het goed voor en maak afspraken met je werkgever, met jezelf en met je gezin/partner. Het is een heerlijke droom die echt uit kan komen, maar laat het geen nachtmerrie worden.

 

Maak je werk weer leuk

Merk je dat je werk al een tijdje niet meer is wat je ervan verwacht? Ik hoop dat je met de bovenstaande tips op tijd aan de bel durft te trekken. Of je nu parttime of fulltime werkt, werk moet leuk zijn. Probeer stress te verminderen of te voorkomen. Langdurige stress is echt super slecht voor je lichaam.

Natuurlijk heeft elke baan leuke en minder leuke kanten, dat hoort erbij. Ook een dagje geen zin hebben in je werk, dat herkent ook vast iedereen. Maar overall moet je met plezier naar je werk gaan, want je loopbaan duurt vaak al gauw 40 jaar of zelfs langer!