10 signalen dat je niet meer lekker op je werk zit!
Zit je niet lekker op je werk? Trek aan de bel!
Twee keer heb ik in mijn leven een burn-out gehad. En echt: dat wil ik nooit meer! Ik zat niet lekker op mijn werk, maar ik heb gewoon veel te laat wat met die signalen gedaan. Had ik achteraf kunnen weten dat ik geen plezier meer had in mijn werk en een burn-out op de loer lag? JA! Maar ik liet het gewoon gebeuren. Laat jou niet hetzelfde overkomen en trek bij jezelf aan de bel als je de onderstaande een aantal van de onderstaande 10 signalen bij jezelf herkent.
10 signalen dat je je moet bedenken of je nog wel plezier hebt in je werk
Veel mensen die weinig plezier in hun werk hebben óf in een burn-out zijn beland, herkennen zich in een aantal van de onderstaande signalen. Misschien herken jij ze ook, of in ieder geval in een paar:
#1. Je gaat met tegenzin naar je werk
De dag of de avond voordat je gaat werken, heb je al een vervelend gevoel in je buik als je aan je werk denkt. Vaak blijft het niet bij het vervelende gevoel, maar ben je ook emotioneel of humeurig. Met het opstaan ben je moe, wil je in bed blijven, ben je huilerig of chagrijnig en ga je met lood in je schoenen naar je werk. ’s Avonds na je werk ben je zo moe als een hond en heb je geen energie meer om iets te ondernemen. De enige momenten dat je je beter voelt is als je weekend hebt of op vakantie bent, maar daarna komt het nare gevoel weer terug.
#2. Je zegt ‘ja’ maar je bedoelt nee
Als iemand op je werk vraagt of je iets kunt doen of een nieuwe taak kunt oppakken, zeg je braaf ja. Maar wat je eigenlijk bedoelt, is: nee, natuurlijk wil ik dat NIET doen, want ik vind dat niet leuk en heb er helemaal geen zin in! Betrap je jezelf hierop? Dan is dat vaak een signaal dat je plezier in je werk afneemt.
#3. Je gaat je ergeren aan je collega’s
Tuurlijk, met je ene collega kun je beter overweg dan met je andere. En als je lekker in de flow zit, dan kun je daar prima mee omgaan. Wat anders wordt het als je je onwijs gaat irriteren aan één of meerdere collega’s. Zelfs zo erg dat je hen gaat vermijden, dat je emotioneel reageert of gemene dingen over hun gaat denken of zeggen.
#4. Je voelt je gepest worden op je werk
Voorheen kon je best wel tegen een grapje van collega’s. Andersom maakte jij misschien ook af een toe een grapje over een collega. Maar gaandeweg raken de grapjes die over jou gemaakt worden je steeds meer. Je voelt je er niet meer fijn bij en voor je gevoel worden de grapjes steeds vervelender. Je voelt zelfs dat je gepest wordt op het werk en dat geeft je een ongemakkelijk gevoel.
#5. Je stelt werkzaamheden uit
Voorheen draaide je je hand er niet voor om en was je de hele dag lekker bezig om je taken uit te voeren. Maar als je merkt dat je steeds meer taken vooruit schuift, dan zou daar een signaal in kunnen zitten dat je jouw taken en werkzaamheden niet meer leuk vindt. Dat geldt helemaal als je bepaalde taken gewoon niet meer oppakt of door anderen laat doen. Ga bij jezelf na wat er aan de hand is.
#6. Je hebt geen klik met je baas
Met je huidige baas of je nieuwe baas heb je geen klik (meer). Dat is best een lastige situatie, want je bent wel afhankelijk van hem of haar. Dit kan veel stress geven, maar dat niet alleen. Dit kan namelijk een eigen leven gaan leiden en ervoor zorgen dat je je allemaal waanideeën in je hoofd gaat halen. Bijvoorbeeld dat je denkt dat je een slecht functioneringsgesprek gaat krijgen, dat je in de gaten gehouden wordt en een dossier over jou wordt opgebouwd, dat je wordt overgeplaatst of wordt ontslagen.
#7. Je verkrampt omdat je bang bent je baan te verliezen
Je hebt stress en je nek en schouders voelen aan als een blok beton. Je werk is niet meer wat het was. Diep in je hart zou je graag op zoek willen gaan naar een nieuwe baan, maar je weet nu wat je hebt en met een nieuwe baan moet je dat maar afwachten. Een nieuwe baan vinden heb je niet één-twee-drie gedaan, denk je, en daarom blijf je maar zitten waar je zit. Ook al weet je dat er een reorganisatie aan zit te komen of dat je baas ontevreden is over je resultaten of dat je je werk niet meer leuk vindt. Je verkrampt en raakt gefrustreerd, omdat je bang bent je baan te verliezen en je niet de stap durft te zetten om zelf weg te gaan.
Volg je Veertigplus mus al op Facebook? Lijkt me leuk!
#8. Je wilt vaker alleen zijn op je werk
Voorheen was je altijd wel in voor een borreltje op het werk, wandelen met collega’s in de lunchpauze of een babbeltje onder werktijd. Maar je merkt dat je dat steeds meer omzeilt. Je hebt geen zin meer in al die vrolijkheid, dat geroddel of als die verhalen van je collega’s. In plaats daarvan blijf je in de pauze achter je bureau zitten, loop je liever in je eentje een rondje buiten of zoek je een lunchtafeltje op waar niemand nog aan zit. Je wilt alleen zijn en dat wil je steeds meer.
#9. Je werkt voelt aan als een sleur
Zodra je vindt en voelt dat je werk een sleur is, dan moet je oppassen. De werkdag kruipt voorbij of je loopt over van de stress en je gevoel van het leven in een sleur wordt steeds groter. Dit kan een teken zijn dat je werkplezier af gaat nemen of al flink afgenomen is. Vaak ontstaat dit gevoel als je in je functie niet meer kunt doorgroeien, er te weinig afwisseling is of als je dit werk al vele jaren doet.
#10. Je lichaam en geest zijn niet meer hetzelfde
Vroeger was je veel vrolijker en was je vaak te porren voor leuke dingen. Tegenwoordig voel je je steeds meer een (emotioneel) wrak. Je lichaam sputtert en het voelt 30 jaar ouder aan. Je geest is moe en somber gestemd. Je krijgt steeds vaker last van vervelende of vage klachten als hoofdpijn, nekpijn, stramme spieren, vermoeidheid, slecht slapen, niet goed kunnen concentreren en darm- of buikklachten. Je huilt om het minste of geringste en je verbaast je over je eigen woede-uitbarstingen of negatieve gedachtes.
Negeer de signalen niet! Het is tijd om er wat aan te doen!
Herken je bij jezelf minimaal 3 van de bovenstaande signalen? Dan is het tijd om er wat aan te doen. Het beste is om het probleem aan te pakken bij de bron, namelijk je werk. En dat betekent in gesprek gaan met jezelf en met je leidinggevende. Ga bij jezelf na wat er nou eigenlijk aan de hand is. Leg aan je leidinggevende uit waar je mee zit en geef ook aan wat je veranderd zou willen hebben. Bereid dit gesprek goed voor door dit op papier te zetten. Haal het erbij als je moeilijk uit je woorden kunt komen of te emotioneel wordt tijdens het gesprek. Laat je niet leiden door angst, maar geef open en eerlijk aan waar je mee zit.
Ook je huisarts en andere mensen kunnen jou helpen!
Daarnaast is de huisarts ook een persoon die jou ermee kan helpen, naast je eigen partner en je vrienden natuurlijk. Je huisarts kan luisteren naar jouw verhaal en inschatten wat je nodig hebt en je doorverwijzen naar hulpverleners die jou met deze issues kunnen helpen. Dit kan een psycholoog zijn, maar ook een jobcoach of een andere specialist. Ga ermee aan de slag en jaag je lichamelijke en geestelijke klachten zo snel mogelijk weer uit je lijf. Het is zo zonde om er te lang mee rond te lopen! Neem je signalen serieus, omarm de hulp die je kunt krijgen, ga weer positiever in het leven staan en creëer weer plezier in je werk.
Bewaar deze pin voor later:
Heb jij nog tips?
Hoe ben jij omgegaan met minder plezier hebben in je werk? Wat heb je eraan gedaan en hoef kijk je terug op die tijd? Deel je tips en ervaringen gerust in een reactie hieronder!
Herkenbaar dit het liefst zou ik morgen stoppen met dat nutteloze werk