Kwaaltjes

10 natuurlijke middelen tegen verstopping (obstipatie)!

Verstopping (obstipatie) kan erg lastig zijn

Als je last hebt van obstipatie, ook wel bekend als verstopping, kan dat behoorlijk vervelend zijn. Je hebt het gevoel dat je darmen niet goed leeg zijn, je hebt minder vaak ontlasting dan normaal en het kan ook nog eens pijnlijk zijn. Lees hieronder wat obstipatie is, hoe het ontstaat en welke 10 natuurlijke middelen je kunt gebruiken om er van af te komen.

 

Wat is obstipatie?

Obstipatie is een aandoening waarbij je darmen niet goed werken en je ontlasting niet regelmatig of moeizaam wordt uitgescheiden. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals te weinig vezels eten, te weinig beweging, te weinig vocht binnenkrijgen, bepaalde medicijnen gebruiken, of een aandoening hebben zoals het Prikkelbare Darm Syndroom.

 

Hoe ontstaat obstipatie?

Obstipatie kan ontstaan doordat er te weinig vocht in de ontlasting zit. Dit kan komen doordat je te weinig water drinkt, maar ook doordat je te weinig vezels eet. Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting soepel blijft en makkelijker door de darmen kan bewegen. Ook te weinig beweging kan obstipatie veroorzaken, omdat je darmen dan te weinig gestimuleerd worden om te werken.

 

10 natuurlijke middelen die helpen bij een verstopping

Gelukkig zijn er veel natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om obstipatie te verminderen of te voorkomen. Hieronder vind je 10 natuurlijke middeltjes:

 

  1. Drink voldoende water. Het is belangrijk om minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken om je ontlasting soepel te houden.
  2. Eet vezelrijke voeding. Zorg dat je dagelijks voldoende groenten, fruit, volkorenproducten, peulvruchten en noten eet. Deze bevatten veel vezels die zorgen voor een goede darmwerking.
  3. Drink kruidenthee. Sommige kruiden, zoals kamille, venkel, anijs en pepermunt, hebben een gunstig effect op de darmwerking. Ook een bakje koffie kan helpen bij verstopping.
  4. Gebruik lijnzaad. Lijnzaad bevat veel vezels en kan helpen bij een verstopping. Meng een eetlepel lijnzaad door je ontbijt of yoghurt om je stoelgang te bevorderen. Je kunt ook lijnzaadolie gebruiken.
  5. Eet pruimen. Pruimen zijn rijk aan vezels en bevatten ook sorbitol, een stofje dat een laxerend effect heeft.
  6. Probeer psylliumvezels. Psylliumvezels zijn vezels die vocht opnemen en daardoor de ontlasting zachter maken. Je kunt psylliumvezels bijvoorbeeld toevoegen aan yoghurt of smoothies.
  7. Neem probiotica. Probiotica zijn goede bacteriën die in je darmen leven en helpen bij een gezonde darmflora. Een gezonde darmflora kan obstipatie verminderen.
  8. Drink gemberthee. Gember heeft een ontstekingsremmende werking en kan de darmbeweging bevorderen.
  9. Neem magnesium supplementen. Magnesium kan de spieren in de darmen ontspannen en de stoelgang bevorderen.
  10. Eet meer chiazaad. Chiazaad bevat veel vezels en kan helpen bij het soepeler maken van de ontlasting.

 

Andere tips die helpen bij verstopping

Beweeg voldoende! Probeer minimaal 30 minuten per dag te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of te zwemmen. Dit stimuleert de darmwerking. Eet regelmatig en op vaste tijden. Door op vaste tijden te eten, zorg je ervoor dat je darmen ook op vaste tijden gaan werken. Ontspan en verminder stress. Stress kan ook een rol spelen bij obstipatie. Zorg daarom voor voldoende ontspanning en zoek manieren om stress te verminderen, zoals meditatie of yoga.

 

Schakel de huisarts in als de verstopping te lang duurt!

Hopelijk hebben deze tips je geholpen bij het verminderen of voorkomen van obstipatie. Het is belangrijk om voldoende water te drinken, vezelrijke voeding te eten en voldoende te bewegen. Als de verstopping te lang duurt, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Schaam je er niet voor, maar zet die stap als het te lang duurt. Dat is beter voor je darmen en je gezondheid.

 

2 boekentips die je helpen met een betere stoelgang:

 

#1. De Poepdokter, gezond van mond tot kont

Het boek De Poepdokter is een super leerzaam (en ook humoristisch) boek waarin je alles leert over gezonde darmen en gezonde darmflora. Een must voor iedereen die regelmatig last heeft van darmproblemen!

Boek de poepdokter

BEKIJK HET BOEK >>

 

#2. Eet beter voor je maag en darmen

In dit boek Eet beter voor je maag en darmen krijg je leefstijl- en voedingsadviezen en een 10-wekenplan voor een betere gezondheid van maag en darmen!

Boek eet beter voor je maag en darmen

BEKIJK HET HIER >>

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info lees mijn disclaimer.