Vaak diarree of verstopping? Dat kan het Prikkelbare Darm Syndroom zijn!
Prikkelbare Darm Syndroom: een chronische darmaandoening
Prikkelbare Darm Syndroom, afgekort PDS, je hebt er misschien al eens van gehoord? Of misschien heb je het zelf of ken je iemand die het heeft? Het is een vervelende darmaandoening en er wordt zelfs geschat dat 1 op de 10 mensen er last van heeft! Vaak lopen mensen er jarenlang mee rond zonder precies te weten wat zij hebben en dat verklaart dan achteraf waarom zij vervelende maag- en darmklachten hebben. Hoe je het Prikkelbare Darm kunt herkennen? Dat lees je hieronder.
Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?
PDS is een chronische darmaandoening. Heb je het onder de leden, dan houdt het in dat je maag-darmkanaal niet goed functioneert. Kenmerkend van het Prikkelbare Darm Syndroom is dat je óf last hebt van diarree óf last hebt van verstopping óf afwisselend allebei. Oftewel: er is veel onrust in je darmen en dat voel je.
En het bijzondere aan het geheel is, vind ik, is dat men vermoedt dat het een verstoorde wisselwerking is tussen je hersenen en darmen. Zij geven aan elkaar ‘verkeerde’ prikkels door, waardoor diarree en opstoppingen tot vervelends aan toe langdurig kunnen plaatsvinden. Dus ook je hersenen spelen daarin zeer waarschijnlijk een rol!
Wat zijn de symptomen van PDS?
Nu wil je misschien wel weten wat dan de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom zijn. Er is een opvallend rijtje symptomen dat vrijwel iedereen met het Prikkelbare Darm Syndroom ervaart. Zoals:
- Heel vaak buikpijn (afgewisseld met buikkrampen)!
- Óf heel vaak diarree óf heel vaak verstoppingen (of er zijn ook mensen die het afwisselend allebei hebben)
- Opgezette buik
- Veel winden moeten laten.
Andere symptomen die kunnen ontstaan door het Prikkelbare Darm Syndroom
In het bovenstaande lijstje zie je dat de problemen zich dus voornamelijk in de darmen en buik afspelen. Maar tegelijkertijd ervaren mensen met PDS ook regelmatig andere klachten. Zo kunnen mensen die PDS hebben ook last krijgen van langdurige vermoeidheid, hoofdpijn, blaasproblemen en pijn in spieren en gewrichten. Ook psychische klachten kunnen ontstaan, zoals somberheid, zich depressief voelen, angstig zijn en zich onzeker voelen doordat zij zich niet begrepen voelen door de mensen om zich heen.
Heb je de klachten dan continu?
Om het verwarrend te maken ervaart iedereen met PDS de klachten op een andere manier. En dat zorgt er vaak dan ook voor dat het door artsen niet meteen als het Prikkelbare Darm Syndroom wordt herkend.
De één heeft bijvoorbeeld continu last van de bovenstaande symptomen en de ander heeft het bijvoorbeeld dagen wel en dan weer een hele tijd niet. Ook heeft de één hevige klachten en bij de ander spelen de klachten op de achtergrond, waarbij het wel ineens kan verergeren.
Kortom, mensen bij wie het nog niet is gediagnosticeerd als het Prikkelbare Darm Syndroom is het vaak een lange periode van ongerustheid, onzekerheid en vooral veel lichamelijke en geestelijke ongemakken.
Speelt voeding een rol?
Jazeker! Voeding speelt zeker een rol in de hevigheid van de klachten. Dat betekent zowel het weglaten van bepaalde voeding of juist het extra toevoegen van bepaalde voedingsstoffen. Bij het weglaten van voeding kun je bijvoorbeeld denken aan het weglaten van zuivel of het weglaten van fructanen in je voeding als blijkt dat je daar niet goed tegen kunt.
Bij het extra toevoegen van bepaalde voedingsstoffen kun je bijvoorbeeld denken aan het slikken van voedingssupplementen om ontstane tekorten aan vitamines, mineralen of andere voedingsstoffen weer aan te vullen.
Het vervelende aan voeding in combinatie met PDS is: het is voor iedereen verschillend wat goed is om wel of niet te eten en te drinken als je PDS hebt. Er zal dus echt – bijvoorbeeld samen met een diëtist of andere specialist – een persoonlijk dieetplan voor je moeten worden uitgestippeld. En dit kan best wel een tijd duren voordat je daar een fijne modus in hebt gevonden. Je kan natuurlijk ook zelf uitproberen waar je wel of niet tegen kunt, maar vaak is extra hulp van een specialist een welkome aanvulling.
Andere oorzaken van het Prikkelbare Darm Syndroom
Voeding kan dus een rol spelen, maar er zijn nog meer oorzaken van PDS. Eigenlijk weet men nog niet precies waardoor het Prikkelbare Darm Syndroom door ontstaat. Er zijn meerdere factoren die een rol kunnen spelen. Zoals:
- Erfelijkheid
- Verstoring in de hormoonhuishouding
- Voedselallergieën en voedselintoleranties
- Verkeerde uitwisseling van signalen tussen darmen en hersenen
- Ontstekingen of parasieten in de darmen
- Een hevige buikgriep of een hevige voedselvergiftiging.
Heb je een vermoeden dat je PDS hebt?
Ga dan met je vermoedens en met je vragen naar je huisarts. Blijf er in ieder geval niet te lang mee rondlopen! Je huisarts kan aan de hand van het stellen van vragen en aan de hand van een lichamelijk onderzoek een eerste schatting maken of je misschien PDS hebt of niet. Vaak wordt er aangeraden om bepaalde onderzoeken te laten doen, zoals het laten onderzoeken van je bloed en/of je ontlasting. Het is misschien even vervelend om deze onderzoeken te laten doen, maar dan weet je wel of je het Prikkelbare Darm Syndroom hebt of niet.
En dan?
Als je eenmaal weet of je het Prikkelbare Darm Syndroom hebt, dan zul je je leven misschien iets anders moeten gaan inrichten. Wat trouwens niet wil zeggen dat je leven er dan slechter op wordt! Integendeel, je weet nu waardoor je klachten door ontstaan en je kunt je voeding en levensstijl er veel beter op gaan afstemmen. Maar ook zul je beter begrepen worden door je omgeving en begrijp je je eigen lichaam veel beter. Het zal veel meer een samenwerking worden tussen jou en je lichaam, waarbij je jezelf én je lichaam een groot plezier doet als je het voedt met gezonde voedingsmiddelen waar je tegen kunt en vooral ook blijft genieten van het leven.
Wat kan jou nog meer helpen met het Prikkelbare Darm Syndroom?
Ik ben in 2016 in aanraking gekomen met het bedrijf Intoleran (voorheen heette het Disolut). Ik heb namelijk een lactose intolerantie (gelukkig geen PDS) en via hun webshop koop in regelmatig hun product Intoleran. Het product Intoleran ondersteunt mijn lichaam in het beter verteren van melk als ik voeding eet of drink waarin toch nog een beetje zuivel in is verwerkt.
Maar hun assortiment is veel uitgebreider! Ook mensen met PDS gebruiken vaak één of meerdere producten uit het assortiment van Intoleran, met name het product Quatrase en Quatrase Forte.
Hieronder vind je dan ook de Quatrase en Quatrase Forte producten die je zou kunnen uitproberen als je het Prikkelbare Darm Syndroom hebt. Het kan je ondersteunen in het beter verteren van voedingsmiddelen, waardoor je minder klachten ervaart.
N.B.: Een nieuwe naam voor Disolut vanaf september 2021! Vanwege de internationale groei en het uitbreiden van het assortiment van producten voor verschillende voedingsintoleranties krijgen ze een nieuwe naam: intoleran – digestive experts.
Over Quatrase en Quatrase Forte voedingssupplementen
Quatrase is dus een product uit het assortiment van Intoleran en is een voedingssupplement. Het bevat 4 enzymen, te weten: Lactase, Invertase, Xylose isomerase en Alpha Galactosidase. Je kunt Quatrase kopen in 2 verschillende sterktes: Quatrase en Quatrase FORTE. Er zijn ook verschillende verpakkingen, namelijk een proefmonster met 5 capsules, een verpakking met 36 capsules en een verpakking met 108 capsules. De proefmonsters en de verpakkingen met 36 stuks zie je hieronder staan!
De ingrediënten zijn: Alpha galactosidase (500 units), Xylose isomerase (5000 units), Lactase (5000 FCC), Invertase (250 units), calcium carbonaat (de vulstof) en HPMC (de capsule).
Quatrase en Quatrase Forte helpen bij de vertering van de diverse fermenteerbare koolhydraten (FODMAP’s), zoals lactose. Deze FODMAP’s kunnen bij mensen met PDS vaak voor klachten zorgen. Ga je dus iets eten of drinken waarvan je bijvoorbeeld niet zeker weet of je er met je Prikkelbare Darm Syndroom tegen kunt, zoals een of meerdere FODMAP’s, dan kun je 1 tot 3 capsules innemen voordat je het eet of drinkt. Neem per dag niet meer dan 15 capsules. De capsules werken 45 minuten lang en daarna zul je eventueel bij een nieuwe maaltijd weer 1 tot 3 capsules moeten innemen.
Wil je Quatrase voor het eerst proberen? Begin dan eerst met de FORTE variant, zodat je zeker weet dat je voldoende enzymen binnenkrijgt. Later kun je eventueel bekijken of je ook met de reguliere Quatrase uit de voeten kunt.
Quatrase is ook geschikt voor kinderen, waarbij bij kleine kinderen wordt geadviseerd om de capsule open te draaien en de inhoud met een beetje vloeistof door het kind te laten innemen.
Wat zou je kunnen uitproberen met je Prikkelbare Darm Syndroom?
#. Quatrase (verpakking met 36 capsules)
Hieronder vind je de verpakking van Quatrase met 36 capsules.
BEKIJK HET HIER >>
#. Quatrase FORTE, 36 capsules (extra sterke variant!)
Deze Quatrase FORTE capsules bevatten meer enzymen per capsule dan de gewone Quatrase en is dus een extra sterke variant!
BEKIJK HET HIER >>
#. Proefmonster van de Quatrase FORTE (5 capsules om uit te proberen)
Wil je de Quatrase FORTE eerst uitproberen? Bestel dan een proefmonster van Quatrase FORTE met 5 capsules. Die vind je hier:
BEKIJK HET HIER >>
Bewaar deze pin voor later:
Kleine waarschuwing
Veertigplus mus en de eventuele genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!
Dit is een gesponsorde blogpost en bevat ook affiliate links. Meer informatie lees je in mijn disclaimer.