Lifestyle

Werken in een winkel? Vacatures, sollicitatietips en andere tips!

Een baan in een winkel is heel veelzijdig

Werken in een winkel is heel veelzijdig. Je hebt dagelijks veel contact met klanten en collega’s. Het is meestal ook een functie met doorgroeimogelijkheden. Daarnaast leer je veel andere aspecten, zoals klantgericht, flexibel en oplossingsgericht zijn. Wil jij graag werken in een winkel? Hieronder vind je een aantal handige tips.

 

#1. Zoek op vacatures winkel en vacatures retail

Google is natuurlijk dé plek waar je veel vacatures kunt vinden. Typ bijvoorbeeld vacatures winkel in en er komt een hele lijst aan vacatures tevoorschijn.

Ook zie je in de Google zoekresultaten veel uitzendbureaus en recruitmentbureaus die allemaal dolgraag met jou willen kennismaken. Bijvoorbeeld Match for Talent heeft veel vacatures voor winkelpersoneel. Neem op hun website dus zeker een kijkje.

 

#2. Volg een speciale opleiding

Een specifieke opleiding om te werken in een winkel is niet altijd nodig. Met heel hard werken kun je ook veel bereiken. Bijvoorbeeld voor mijn 1e bijbaantje in een warenhuis had ik helemaal geen opleiding in die branche. Van collega’s die daar al langer werkten en van een korte interne training die ik kreeg, leerde ik de kneepjes van het vak.

Maar, als je sneller wilt doorgroeien of je wilt gewoon met genoeg kennis starten in de winkelbranche, dan is een opleiding natuurlijk altijd een aanrader. Denk bijvoorbeeld aan een retail management opleiding of een opleiding tot verkoopmedewerker. Daarnaast zijn er ook vele opleidingen waarbij je je kunt specialiseren in een bepaalde richting, zoals mode en beauty. Informeer er eens naar bij je school (als je nog op school zit), ga Googelen, benader opleidingsinstanties of ga eens in gesprek met iemand die je kent en die in een winkel werkt.

 

#3. Houd je doel voor ogen

Houd je doel goed voor ogen. Weet je bijvoorbeeld al hoe je wilt doorgroeien? Wil je bijvoorbeeld van winkelmedewerker doorgroeien naar floormanager, assistent storemanager of zelfs naar storemanager of regiomanager? Heb je al voor ogen wat je daarvoor nodig hebt en hoe lang het duurt voordat je kunt opklimmen naar deze functies?

Als je deze functies ambieert, dan kan het een extra motivatie zijn om dit te bereiken als je weet dát je het kunt bereiken. Laat je tijdens je werk daarom je van jouw beste kant zien en bespreek de mogelijkheden met jouw leidinggevende. Jouw wensen kun je natuurlijk ook bespreken in een sollicitatiegesprek.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je niet wilt doorgroeien en gewoon tevreden bent met de functie in de winkel die je hebt. Alles is prima, zolang je maar plezier hebt.

 

#4. Bijscholen of omscholen kan ook

Beoefen je nu een ander vak en wil je graag in een winkel werken? Of zit je niet meer lekker op je werk en wil je een andere baan? Ook dan kun je je vaak makkelijk laten omscholen en bijscholen. Winkeliers staan te springen om personeel en je bent met je eerdere werkervaring geen ‘groentje’ meer. Dat kan als extra voordeel werken, omdat je al werkervaring hebt. Weliswaar misschien niet in de winkelbranche, maar je kent wel de ins and outs van wat er bij werken komt kijken. Er zijn ook functies waarbij een opleiding is inbegrepen. Dat kan ook interessant zijn.

 

#5. Voor jezelf beginnen?

Er zijn ook heel wat mensen die jarenlang in een winkel hebben gewerkt en graag voor zichzelf willen beginnen. Of die meteen na hun school of opleiding ermee gaan starten. Of, er zijn ook mensen die uit een heel ander vakgebied komen en als droom hun eigen winkel willen starten. Om voor jezelf te beginnen is het handig en vaak ook noodzakelijk om een opleiding te hebben gevolgd hoe je dit opzet. Want, naast de verkoop, krijg je ook te maken met inkoop, administratie, marketing en dergelijke en dan is het handig om daarvan al kennis te hebben.

 

Kortom,

Werken in een winkel biedt volop mogelijkheden en uitdagingen. Je kunt kiezen wat je wilt. Kleine winkels, grote winkels, warenhuizen, alles is mogelijk. Kies vooral een functie die bij je past en stap dan de winkelwereld elke dag met plezier binnen.

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info lees mijn disclaimer.