Kwaaltjes

Wat is een fructose intolerantie? 7 interessante weetjes!

Wow! Veel mensen hebben een fructose intolerantie zonder het te weten

Wist je dat vrijwel zeker 33% van de Europeanen lijdt aan een fructose intolerantie? Dat is 1 op de 3 mensen! Er is dus een kans dat jij ook een fructose intolerantie hebt. Lang niet iedereen met een fructose intolerantie krijgt klachten, maar veel mensen wel, zonder te weten waardoor het komt. Heb je bepaalde klachten, zoals darmproblemen, dan kan het zijn dat jij het ook hebt. Misschien heb je er nooit aan gedacht dat je niet tegen fructose kunt en is dat de boosdoener van diverse vervelende klachten. Wil je weten of jij er last van hebt? Lees dan de onderstaande 7 interessante weetjes over fructose en over fructose intolerantie.


#1. Fructose zit werkelijk vrijwel overal in!

In het Latijns betekent ‘fructus’ fruit en fructose vind je dan ook veel in fruit. Met een fructose intolerantie verdraag je dus slecht de suikers in fruit. Maar dat niet alleen: fructose zit namelijk ook in veel soorten groenten en bijvoorbeeld in honing. En daar blijft het niet bij. Het meest moeilijke aan een fructose intolerantie is misschien wel dat fructose ook in heel veel bewerkte voeding zit die uit de fabriek komt. Denk hierbij aan koekjes, snoepjes, frisdrank, toetjes, sportdranken, ontbijtproducten, pakjes, zakjes, kant-en-klare producten en heel veel meer.


#2. Je dikke darm heeft de oorlog verklaard aan de fructose

Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je last hebt van een fructose intolerantie? Om dat in Jip en Janneketaal te beschrijven, kun je het als volgt zien: als je goed werkende darmen hebt en je neemt bijvoorbeeld een stuk fruit, dan zou je dunne darm met behulp van het transporteiwit GLUT-5 (deze term mag je snel weer vergeten 😊) de fructose makkelijk kunnen opnemen in je bloed. Er is dan niets aan de hand.

Het gaat echter problemen geven als in de dunne darm te weinig of geen transporteiwit GLUT-5 aanwezig is. De fructose kan dan niet worden opgenomen in je bloedbaan en je dunne darm weet dan geen raad met de fructose die niet te verteren valt en stuurt het snél door naar de dikke darm. Aangekomen in je dikke darm doet de dikke darm een laatste poging om de onverteerde fructose te verteren. Met man en macht proberen de darmbacteriën in je dikke darm de fructose te verteren en hierbij komen gassen en andere stoffen vrij. Deze gassen en stoffen, samen met de fructose die ook in de dikke darm niet verteerd kan worden, kunnen bij jou vervelende klachten gaan geven.


#3. Zeker wel 10 veelvoorkomende symptomen van een fructose intolerantie

Er zijn zeker wel 10 klachten op te noemen die vaak in verband worden gebracht met een fructose intolerantie, zoals:

 • Opgeblazen buik
 • Diarree
 • Veel winden laten
 • Buikpijn of zelfs buikkrampen
 • Veel geborrel en gasvorming in je darmen
 • Misselijkheid en soms zelfs overgeven
 • Vermoeidheid en/of je depressief voelen
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn

#4. Wist je dat het op elke leeftijd kan voorkomen?

Een fructose intolerantie komt niet alleen voor bij volwassenen maar zeker ook bij kinderen. Gelukkig groeien veel kinderen erover heen, maar het kan dus verklaren waarom veel kinderen last hebben van buikpijn, diarree en misselijkheid. Lang niet altijd worden deze klachten in verband gebracht met een fructose intolerantie.

Het is dus raadzaam om daar eens naar te informeren bij je huisarts als je merkt dat je kind last heeft van deze klachten. Daarnaast is het ook goed om te weten dat kinderen en volwassenen die de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom hebben gekregen wellicht ook last kunnen hebben van een fructose intolerantie. Door minder fructose te eten en te drinken is er een grotere kans dat de klachten minder worden.


#5. Maak je leven aangenamer met supplementen!

Gelukkig kun je je leven met een fructose intolerantie aangenamer maken. Je zou Fructase capsules van Intoleran (voorheen Disolut) kunnen uitproberen. Neem dan 1 tot 3 capsules voor de maaltijd in met water. Hoeveel capsules je nodig hebt, ligt aan de hoeveelheid fructose die jouw lichaam nog kan absorberen en de hoeveelheid fructose in de maaltijd. De capsules zijn volledig vegan en het is ook geschikt voor kinderen.

Het is verkrijgbaar in een verpakking van 36 capsules of 108 capsules en als je het eerst wilt uitproberen, dan kun je ook een proefmonster kopen met 5 stuks. Bekijk de producten hier:


#. Intoleran Fructase, 36 capsules

Intoleran-fructase-36

BEKIJK HET HIER >>

#. Intoleran Fructase, 108 capsules

Intoleran-fructase-108-capsules

BEKIJK HET HIER >>

#. Proefmonster Intoleran Fructase, 5 capsules

fructase-proefmonster

BEKIJK HET HIER >>

 

Ik ben heel tevreden met de producten van Intoleran (voorheen Disolut). Zelf gebruik ik bijvoorbeeld hun lactase producten, vanwege mijn lactose intolerantie.


#6. Erfelijke fructose intolerantie bestaat ook!

Fructose intolerantie kan op latere leeftijd ontstaan of het ontwikkelt zich als je kind bent, waarna je er vaak wel weer overheen groeit. Maar helaas bestaat er ook erfelijke fructose intolerantie, waardoor je er je hele leven last van zult hebben. Het is dan overgedragen door je vader, moeder of allebei. De klachten bij een erfelijke fructose intolerantie beginnen dan meestal al als je een baby bent. Wat niet veel ouders weten, is dat er in babyvoeding fructose zit, waardoor je als baby last kunt krijgen van de vervelende symptomen van een fructose intolerantie.


#7. Zo kom je erachter of je een fructose intolerantie hebt

Eén van de meest gebruikte manieren om te achterhalen of je een fructose intolerantie hebt, is de ‘Waterstofademtest’. Dit kun je bijvoorbeeld in het ziekenhuis laten doen. Voor aanvang van de test mag je 24 uur niets eten. Vervolgens wordt in 4 uur tijd een aantal keren je waterstofgehalte gemeten, nadat je tijdens die 4 uur een aantal keren fructose hebt ingenomen.

Aan de hand van de metingen kan er bepaald worden of je wel of geen fructose intolerantie hebt. Blijk je het te hebben, dan is het raadzaam om samen met een diëtist of andere voedingsdeskundige een dieet samen te stellen en een lifestyle te ontwikkelen waarbij je goed kunt leven met je fructose intolerantie.


Bonustip! Ga etiketten lezen!

 

Heb je een fructose intolerantie? Leer jezelf aan om etiketten te gaan lezen van alle producten die je koopt. Er zijn heel veel benamingen voor fruitsuiker en leer ze te herkennen op het etiket. Zoek op internet lijstjes met benamingen voor fruitsuiker en bewaar deze lijstjes op je mobieltje of in je portemonnee. Sowieso is het beter om weinig suiker te eten, aangezien suiker kan leiden tot overgewicht en diabetes en vele andere aandoeningen en ziektes.


Heb jij nog tips?

Heb je zelf een fructose intolerantie en heb je tips hoe je hiermee omgaat? Deel dat gerust hieronder. Alle tips zijn welkom!


Bewaar deze pin voor later:

 

Wat is een fructose intolerantie 7 interessante weetjes


Kleine waarschuwing

Veertigplus mus en de genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!


Dit is een gesponsorde blogpost en bevat ook affiliate links. Meer informatie lees je in mijn disclaimer.

2 gedachten over “Wat is een fructose intolerantie? 7 interessante weetjes!

 • Nog nooit van gehoord. Ik heb wel last van gluten maar ik ga hier ook eens naar kijken.

  Beantwoorden
  • Hoi Elise,
   Wie weet verklaart het ook een deel van je klachten en heeft het deels te maken met fructose intolerantie. Wie weet helpt het blogartikel je.
   Groetjes, Muriel

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *