Kwaaltjes

Buikpijn van melk? Misschien heb je een lactose intolerantie!

Wees alert als je buikpijn krijgt van melk en melkproducten

Buikpijn na het nuttigen van melk is super vervelend. Naast melk, kun je dat helaas ook krijgen na het eten van andere melkproducten, zoals kaas, yoghurt, karnemelk, slagroom, kwark, vla en boter. Maar ook van melkbestanddelen die in vele pakjes en zakjes en kant-en-klare producten zijn verwerkt. Als je merkt dat je buikpijn krijgt na het nuttigen van melk of melkbestanddelen, dan zullen je alarmbellen moeten gaan rinkelen. Het kan namelijk zijn dat je een lactose intolerantie hebt! Wat een lactose intolerantie is en wat de symptomen zijn, dat vertel ik je hieronder. Én ik geef je 4 handige tips die een aanrader zijn voor als je een lactose intolerantie hebt.


Melk zit in heel veel producten en soms zelfs ‘verstopt’

Het vervelende is, is dat wij in de Westerse wereld dól zijn op melk en melkproducten. Je ontkomt er bijna niet aan. Melk is verwerkt in heel veel producten. Denk maar aan de honderden soorten Franse kaasjes in Frankrijk of aan de vele tientallen soorten Belgische bonbons. Maar ook aan kaasfondue en raclette in de Alpenlanden en natuurlijk de kazen in ons eigen land: we zijn énorme kaaskoppen!

Buiten dat wordt melk ook veel verwerkt in gerechten in restaurants en vind je het terug in diverse kant-en-klare gerechten bij supermarkten. En dan heb ik het nog niet eens gehad over melk dat verwerkt is in koekjes, snoepjes, taarten, soepen, sauzen, snacks en vele andere producten.

Wist je trouwens dat er ruim 50 benamingen zijn voor melk? Benamingen als boterconcentraat en melkpoeder zijn redelijk herkenbaar, maar wist je dat bestanddelen als wei, caseïne en tagatose ook melk bevatten? Dat maakt het vaak ook nog eens lastig om te achterhalen dat er melk in een product zit.


Maar wat is een lactose intolerantie eigenlijk?

Sinds 2016 weet ik dat ik een lactose intolerantie heb. Sindsdien heb ik er veel over gelezen, maar vaak is dat best wel medisch beschreven. Ik heb daarom voor mijzelf in Jip en Janneketaal een beschrijving bedacht wat lactose intolerantie is en wat er in je lichaam gebeurt als je dat hebt. Dit is mijn beschrijving:


Je lichaam heeft de oorlog verklaard aan melk

Heb je een lactose intolerantie, dan is er duidelijk iets aan de hand: je lichaam heeft de oorlog verklaard aan melk. Een tekort aan het enzym lactase is vaak de belangrijkste veroorzaker. En lactase is onmisbaar om melk in je lichaam te verteren.


Twee termen om te onthouden: lactose en lactase

Er zijn twee termen handig om te onthouden: lactose en lactase. Lactose kun je zien als een soort van suiker dat van nature in melk zit. Het wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Om de melksuiker in je lichaam te verteren, heeft je lichaam een ‘hulpmiddel’ nodig: het enzym lactase. Het enzym lactase wordt normaal gesproken in je dunne darmwand aangemaakt. En lactase doet iets heel moois in je lichaam: het zorgt ervoor dat de melksuiker (dus de lactose) in twee delen wordt gesplitst. Het ene deel is glucose en het andere deel is galactose. Door die splitsing wordt de melk nu wél opgenomen en verteerd in je lichaam. Maar helaas, als je een lactose intolerantie hebt, dan gebeurt vertering van melk niet of niet genoeg zoals hierboven is beschreven…


Als het wondermiddel lactase ontbreekt…

Als je last hebt van een lactose intolerantie, dan is je dunne darmwand niet of te weinig in staat om het enzym lactase aan te maken. Het gevolg is dat de melk zich onverteerd, of eigenlijk ‘ongesplitst’, van je dunne darm naar je dikke darm beweegt. Eenmaal aangekomen in je dikke darm staat er als het ware een leger van bacteriën uit je darmflora paraat. Dit leger waagt nog een laatste poging om de melksuiker ‘aan te vallen’ door de vergistings-truc toe te passen. Deze vergisting gaat gepaard met vervelende symptomen die jij gaat voelen en daar vertel ik je hieronder meer over.


5 veelgehoorde symptomen van een lactose intolerantie

Mensen die een lactose intolerantie hebben, geven meestal aan dat zij regelmatig of vaak last hebben van de volgende symptomen:

  1. Buikpijn met soms krampen
  2. Winderigheid
  3. Opgezette buik
  4. Diarree
  5. Misselijkheid.

Hoe kom je erachter dat je een lactose intolerantie hebt?

Heb je het gevoel dat je misschien een lactose intolerantie hebt, wacht er dan niet te lang mee en ga langs bij je huisarts of maag-darm-lever specialist (MDL-arts). Zij kunnen je adviseren in wat je het beste kunt doen, maar ook kun je je laten testen. De meest voorkomende lactose intolerantie-testen zijn de waterstof-ademtest, Lactose Tolerantie Test (LTT) en de eliminatie-provocatietest. Wil je hier meer over weten, informeer ernaar bij je huisarts of MDL-arts.


Wist je dat er 3 vormen van lactose intolerantie zijn?

1) Primaire lactose-intolerantie

Deze vorm komt het meeste voor en houdt het volgende in: als baby drink je alleen maar (moeder)melk en hierop is je babylichaam ingesteld. Het maakt in principe genoeg van het enzym lactase aan om de melk te verteren. Maar vanaf je 3e levensjaar neemt bij velen de aanmaak van lactase af, omdat je dan gewoonlijk ander voedsel gaat eten. Je lichaam maakt daardoor van nature minder lactase aan.

Máár, omdat wij in het Westen nog steeds veel melk en melkproducten blijven eten, terwijl je lichaam steeds minder lactase aanmaakt, ontstaan daardoor problemen in je lichaam. Dit wordt primaire lactose intolerantie genoemd. De verschillen zijn echter wel groot van mens tot mens. De één ervaart niet of nauwelijks klachten van de verminderde aanmaak van lactase en de ander juist wel.


2) Secundaire lactose-intolerantie

Simpel gezegd ontstaat deze vorm van lactose-intolerantie als je dunne darmwand is beschadigd. Dit kan gebeuren na een operatie of een darmontsteking of bijvoorbeeld bij de behandeling van darmkanker. Hierdoor neemt de productie van lactase een periode sterk af. Of in het ergste geval kan dit zelfs voor altijd zijn.


3) Aangeboren lactose-intolerantie

Dit is een erfelijke vorm van lactose intolerantie en houdt in dat je lichaam vanaf de geboorte niet of nauwelijks het enzym lactase aanmaakt. Dit is meestal voor de rest van je leven.


4 tips voor als je een lactose intolerantie hebt:

# TIP 1. Ga etiketten lezen!

Echt waar, als je een lactose intolerantie hebt, dan is het super belangrijk om etiketten te gaan lezen op verpakkingen van producten. Ik zeg altijd: “Etiketten lezen zal je tweede natuur moeten gaan worden”. Tegenwoordig is het verplicht dat fabrikanten op de verpakking moeten aangeven of er melk of melkbestanddelen zijn verwerkt in het product. Wees daar alert op en laat bij twijfel een product in de schappen staan of probeer het heel voorzichtig uit.


# TIP 2. Probeer te ontdekken of je tegen lactasepillen kunt

Sinds ik weet dat ik een lactose intolerantie heb, slik ik af en toe lactasepillen. En ik ben er super blij mee dat lactasepillen bestaan! Het bevat namelijk het lichaamseigen enzym lactase, daar waar jij dus te weinig van aanmaakt met een lactose intolerantie. Lactasepillen heb je in verschillende vormen, zoals pilletjes, capsules, tabletten, poeder en druppels. Heel veel mensen verdragen dit goed, omdat het weinig ingrediënten bevat en deze ingrediënten worden in de meeste gevallen goed door je lichaam opgenomen.

Waarom ik lactasepillen af en toe slik? Soms kom je in een situatie terecht dat je niet zeker weet of er in een product of gerecht lactose zit. Bijvoorbeeld als je uit eten gaat of als je in het buitenland uit eten gaat of daar een product koopt. Daarnaast neem ik het soms voor de zekerheid in als ik bij vrienden of familie ga eten en het niet helemaal vertrouw.

Maar ook ben ik en blijf ik een enorme liefhebber van melk en trakteer ik mijzelf af en toe op een kaasplankje, kaasfondue of een taartje. Ik doe het niet vaak en dan zijn zulke momenten echt geniet-momentjes. De lactasepil die ik dan slik zorgt ervoor dat de vertering van melk goed verloopt. Ik heb dan niet of nauwelijks last van de vervelende symptomen als opgezette buik, winderigheid en diarree.


Welke lactasepillen ik gebruik? Ik ben zelf een grote fan van de producten van Intoleran (voorheen Disolut), zoals:

 

# Intoleran Lactase 10.000 

Fijne lactasecapsules met een hoge sterkte (10.000 FCC). De afkorting FCC geeft aan hoe sterk een lactasepil is. In dit doosje zitten 36 capsules. Ik gebruik deze lactasecapsules wanneer ik iets eet waar veel melk of melkbestanddelen in zitten, zoals bij kaasfondue, het eten van een stuk taart of het eten van een softijsje.

Intoleran-lactase-10.000-36-capsules

KOOP HET HIER >>

# Intoleran Lactase 3.000

Dit zijn ook fijne lactase capsules, met een minder hoge sterkte, namelijk 3.000 FCC. Ik neem deze capsules als ik iets neem met een klein beetje melk, zoals een koekje, een blokje kaas of als ik een gerecht/product eet met heel weinig melk(bestanddelen) erin.

 

Intoleran-lactase-3000-50-capsules

KOOP HET HIER >>

# Intoleran Once-A-Day, 30 capsules

Zelf heb ik dit product nog niet gebruikt, maar ik hoor hier hele goede berichten over! Intoleran Once-A-Day is een probiotisch voedingssupplement op basis van 6 speciaal geselecteerde probiotische lactaseprecursoren. De bedoeling is dat je 1 maal daags 1 capsule inneemt en daardoor is de kans groot dat je de hele dag beschermd bent tegen lactose. Dat wil zeggen, als je een normale inname van melk zou nuttigen.

Het grote voordeel is dat je Intoleran-once-a-day bijvoorbeeld kunt slikken als je op vakantie bent en je niet continu met lactasepillen in de weer wilt zijn. Oftewel: je wilt kunnen genieten van een onbezorgde vakantie. Veel mensen slikken Intoleran Once-a-day dan ook tijdens hun vakanties. Het is verstandig om 5 dagen, voordat je op vakantie gaat, te beginnen, zodat het daarna een effectieve werking heeft.

 

Intoleran-once-a-day-30-capsules

KOOP HET HIER >>

 

# TIP 3. Ga goed voorbereid van huis

Maak er een gewoonte van dat je altijd goed voorbereid van huis gaat met een lactose intolerantie. Zorg dat je iets te eten en te drinken bij je hebt waar je tegen kunt, zoals een zakje noten, flesje water, lactosevrije notenreep, lactosevrije crackers of een stuk fruit. Vergeet ook je lactasepillen niet en neem voor de zekerheid wat zakdoekjes of toiletpapier mee voor als je onverwacht naar het toilet moet en er ontbreekt toiletpapier.


# TIP 4. Kijk voor alternatieven voor melk

Gelukkig leven wij in een tijdperk waar heel veel goede alternatieven zijn voor melk, zoals plantaardige melk! Sojamelk, havermelk, kokosdrinkmelk, amandelmelk om maar wat te noemen. En er komen steeds meer plantaardige producten in de schappen te liggen, zoals plantaardige kaas, plantaardige kwark, plantaardige yoghurt en plantaardige room. Probeer voor jezelf een aantal van deze producten uit en kijk wat je lekker vindt. Deze producten kun je ook prima verwerken in warme en koude gerechten.


Kortom:

Het hebben van een lactose intolerantie is vervelend, maar er zijn gelukkig heel veel manieren en alternatieven om je lactosevrije leven zo aangenaam mogelijk te maken. Continu rondlopen met lastige klachten als buikpijn, opgezette buik en winderigheid is echt niet nodig. Niet voor niets is mijn levensmotto: “Taste life, it’s delicious”. Oftewel, proef van het leven, ontdek de vele lactosevrije producten en gerechten én maak af en toe gebruik van lactasepillen om je lactosevrije leven makkelijker te maken. Dat doe ik ook!


Bewaar deze pin voor later:

 

buikpijn van melk wellicht een lactose intolerantie


Kleine waarschuwing

Veertigplus mus en de genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!


Dit is een gesponsorde blogpost en bevat ook affiliate links. Meer informatie lees je in mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *