Mind

Wat is Blue Monday? Ben je dan écht gedeprimeerd?

Is iedereen echt depri op Blue Monday?

Blue Monday is zo’n term die dan ineens in januari weer opduikt. Het valt meestal op de derde of vierde maandag van de maand januari. Wanneer is Blue Monday in 2020? Op maandag 20 januari, om precies te zijn. Blue Monday is een dag waarop je het meest gedeprimeerd bent. Maar is dat wel zo? En wie heeft het bedacht en is het écht bewezen? Afijn, genoeg vragen en ik kan je er nu al iets over verklappen: het blijkt een benaming te zijn die je met een korreltje zout moet nemen.

 

Huh, Blue Monday is bedacht volgens een formule?

Als je Google er op naslaat, dan lees je veelal dat Blue Monday is bedacht door de Engelse psycholoog Cliff Arnall in 2005. Dus niet eens zo heel lang geleden. Hij bedacht een formule waarmee hij kan bereken wanneer mensen gedurende het jaar het meest gedeprimeerd zijn. Maar er zijn veel mensen die twijfelen of de formule wel klopt. Het zou ook eigenlijk best wel een eng idee zijn dat er één dag in het jaar is dat IEDEREEN depressieve gevoelens heeft. Jij, je partner, je kinderen, je ouders, de kassière in de supermarkt, je sportinstructeur, al je vrienden, familie en collega’s, bizar toch? Ik geloof daar eigenlijk niet zo in. Zeker omdat ik bijvoorbeeld van mezelf weet dat ik vrij positief ingesteld ben en het mij de afgelopen jaren nou niet is opgevallen dat ik op die ene maandag in januari gedeprimeerd ben.

 

Hoe zit het dan wel?

Wat ik mij wél kan voorstellen is dat je in januari vaker een dag hebt dat je iets minder vrolijk bent dan anders. De drukke feestdagen zijn voorbij, je bent begonnen met je goede voornemens en die vallen na 3 of 4 weken een beetje tegen, de dagen zijn somber met slecht weer en weinig zon enzovoort. Ook lijkt het nog een hele tijd voordat je zomervakantie hebt en dat de lente aanbreekt. Maar wanneer je iets somberder bent, dat is voor iedereen verschillend en valt voor mijn gevoel niet allemaal samen op die ene Blue Monday.

 

6 tips wat je kunt doen als je op Blue Monday wél een somber gevoel hebt

Ben je op Blue Monday toch een beetje somber gestemd of voel je je gedeprimeerd? Dan kunnen de onderstaande 6 tips je helpen:

 

Volg je mij al op Facebook? Lijkt me leuk!

 

#1. Ga iets leuks doen

Plan iets leuks op Blue Monday. Neem bijvoorbeeld een dag vrij om lekker een dagje wellness te doen. Of snuif inspiratie op in een tuincentrum, ga lekker shoppen en koop wat kleding, ga naar de film, schaf je favoriete boek aan en lees het lekker onder het genot van een kopje thee, ga uit eten met je partner of wat vriendinnen, etc. Oftewel, verzin iets waar je vrolijk van wordt! Ook al is het je werkdag en moet je overdag werken, ga dan na je werk naar de sauna of plan een gezellig etentje met wat vrienden.

 

#2. Boek je zomervakantie!

Hoe heerlijk is het als je je in januari al kunt verheugen op je geboekte zomervakantie. Wat houdt je tegen? Dus, ga lekker je zomervakantie boeken op Blue Monday! Vaak krijg je in januari ook extra kortingen, zoals een vroegboekkorting. Een extra reden om weer vrolijk te worden.

 

#3. Ga op Blue Monday fanatiek sporten of wandelen

Sporten en wandelen maken je hoofd leeg en houden je lichamelijke conditie beter. Voel je een dipje aankomen op Blue Monday, ga dan lekker een uur fanatiek sporten in de sportschool of maak een extra lange wandeling.

 

#4. Ga bij jezelf na waar je somber van wordt en los het op

Misschien ben je somber gestemd omdat jouw goede voornemens nu al lijken te mislukken. Of je voelt je gedeprimeerd, omdat je het niet naar je zin hebt op je werk, een financiële tegenvaller hebt, je in een burn-out zit of omdat je helemaal geen baan hebt en je voor de zoveelste sollicitatie bent afgewezen. Ga bij jezelf na wat jou somber maakt. Splits het op in kleine stukjes en bekijk welke stukjes je kunt oppakken om mee aan de slag te gaan. Elk klein succesje geeft je vaak een blijer gevoel en dat is waar het om draait.

 

#5. Maak je huis gezellig

Vaak is het weer even wennen dat je huis weer back to normal is nadat je je kerstversiering weer op zolder hebt gezet. Tijd om je huis gezelliger te maken! Koop wat leuke planten, schaf wat accessoires aan, verschuif wat meubels, ruim wat stapeltjes met rommel op en maak alles lekker schoon. Grote kans dat jouw humeur hier heel erg van opknapt!

 

#6. Blijf aan je gezondheid werken

Vaak ben je geneigd om toch weer die zak chips open te trekken als je voor de buis zit. Of om weer taartjes, snoepjes, chocola, koekjes en snacks te eten. Als excuus zeg je vaak tegen jezelf dat je niet lekker in je vel zit of omdat afvallen toch geen zin heeft en dat je daarom wel iets lekkers mag. NIET DOEN! Zonde! Eet of drink in plaats daarvan iets gezonds wat je ook lekker vindt en laat al die ongezonde rommel staan.

 

Bewaar deze pin voor later:

wat is blue monday ben je dan gedeprimeerd

 

Heb jij last van Blue Monday, denk je?

Merk je dat Blue Monday inderdaad een dag is waarop je je het meest gedeprimeerd voelt? Of vind je het onzin en merk je er niets van? Zet jouw bevindingen gerust in een reactie hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *