Mind

Perfectionistisch? 5 tips voor als jouw perfectionisme je kwelt!

Perfectionist zijn is doodvermoeiend!

Ben je een perfectionist? Wil je altijd alles goed doen, omdat je bang bent om fouten te maken? Oh nee, stop daarmee! Je bent mooi zoals je bent en fouten maken MAG! Perfectionist zijn is uitputtend, omdat je de hele dag de lat voor jezelf hoog legt om alles perfect te doen en je continu op je hoede bent om geen fouten te maken. Ben je dat zat? Kies voor een perfectionist-vrijer leven met deze 5 waardevolle tips.

 

#1. Zeg tegen jezelf: nu is het genoeg!

Zolang ik mij kan herinneren ben ik een perfectionist. Tot een paar jaar terug was ik er heel handig in om fouten te omzeilen, gewoonweg omdat ik er alles aan deed om ze niet te maken. Doodmoe en ongelukkig werd ik ervan. Ik leefde continu in een soort van angst. Wilde anderen niet teleurstellen en was bang om te falen. Dat moet anders, dacht ik op een gegeven moment. En dat heb ik gedaan.

Bij mij viel het kwartje tijdens mijn tweede burn-out een paar jaar geleden en ik weet nog goed dat er tijdens een hevige huilbui een soort van oerkracht in mijzelf ontstond en dat ik tegen mezelf schreeuwde: nu is het genoeg! Ik kap ermee om perfectionist te zijn! Nu leef ik veel minder krampachtig en ben ik gelukkiger dan ooit!

Lukte dat van de ene op de andere dag? Hell no, zeker niet! Met kleine stapjes en met vallen en opstaan ben ik nu op een punt gekomen dat ik minder perfectionistisch leef. Helemaal zal het nooit weg gaan en dat hoeft ook niet, want het is een deel wat bij je hoort. Maar wat was ik – en ben ik nog steeds – blij dat op die ene dag de knop om is gegaan. Creëer daarom bij jezelf ook een ‘nu is het genoeg’ moment! Sta op en ontdoe je van al die spanningen en angsten. Maak met jezelf de afspraak dat je fouten mag maken. Dat het oké is als je niet altijd aan je eigen en andermans verwachtingen kunt voldoen. Dat je niet perfect hoeft te ZIJN, omdat het gewoon niet KAN en HOEFT!

 

Volg je mij al op Facebook? Lijkt me leuk!

 

#2. Omarm je fouten

Dat klikt misschien raar, maar door te accepteren dat je fouten mag maken, ga je heel anders kijken naar fouten. En het mooiste zou zijn als je het maken van fouten gaat zien als kleine en grote leermomenten. Zie het dus als een leermoment in plaats van dat je op een slachtbank ligt. Denk bijvoorbeeld na over wat je ervan hebt geleerd en hoe je het de volgende keer eventueel anders zult doen. En stel jezelf daarbij de vraag: moet het de volgende keer eigenlijk wel anders? Was het misschien toch wel een beetje fijn dat je nu wel deze ‘fout’ durfde te maken? En is het een ‘fout’ geweest of is het een leermoment geweest of een moment dat je eindelijk weer voor jezelf opkwam?

 

#3. Ga de verandering aan in kleine stapjes

Als je perfectionisme zo diep in je geworteld zit, dan kun je bijna niet verwachten dat je van de ene op de andere dag totaal perfectionist-vrij bent. Vaak gaat daar een lange periode overheen, omdat je figuurlijk een nieuwe jas aantrekt. Een vernieuwde jij. Als je bijvoorbeeld op je werk altijd alles tot in de puntjes verzorgt (en je collega’s weten dat en maken daar ‘misbruik’ van door veel op jouw bord te gooien), en je besluit om minder perfectionistisch te zijn, dan is dat voor jou en je collega’s best wel even wennen.

Op je werk, maar sowieso in je dagelijkse leven, zul je moeten inzien dat je niet langer een 9 of een 10 hoeft te scoren, maar dat een 6, een 7 of een 8 ook best wel even fijn is. De druk die je jezelf oplegt hijgt dan niet meer in je nek en je krijgt daardoor meer lucht. Ga de verandering om perfectionist-vrijer te leven aan met kleine stapjes. Daarmee kun je wennen aan jouw nieuwe manier van zijn en past dat nieuwe jasje je steeds beter.

 

#4. Je hoeft het niet alleen te doen

Het proces om minder perfectionistisch te worden hoef je niet alleen te doen. Vraag of je partner je steunt en je af en toe feedback geeft hoe het gaat. Praat erover met vrienden en vriendinnen en collega’s waar je een goede band mee hebt. Schaam je er ook niet voor om professionele hulp te vragen. Er zijn heel veel soorten therapieën die je kunnen helpen. Niet alleen een psycholoog, maar ook bijvoorbeeld Mindfulness, NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en EFT. Grijp die hulp met beide handen aan, want het helpt je sneller en beter door het proces om minder perfectionistisch te zijn.

 

#.5 Ga meer van jezelf houden

Een veelvoorkomend kenmerk van mensen met perfectionisme is dat zij zichzelf meestal wegcijferen. De behoefte en wensen van anderen staan boven jouw eigen wensen en behoeften. Daarmee ben je liever voor een ander en minder lief voor jezelf. Raar eigenlijk, maar daar zijn talloze oorzaken voor. Het kan zijn dat je niet genoeg liefde hebt ervaren in je leven. Of dat je een opvoeding hebt gehad waarbij je hebt geleerd dat je altijd voor andere klaar moet staan. Ook kan het zijn dat je in je leven bent gepest of een andere nare of traumatische ervaring hebt gehad.

Probeer erachter te komen wat de bron is van jouw perfectionisme. Ga daarnaartoe, durf de bron aan te raken, op te pakken, te bekijken, te analyseren en een andere plek te geven. Een plek waar het je niet meer in de weg zit. Ga meer van jezelf houden en zet de deur open voor alle leermomenten die op je pad komen. Laten we beginnen door vanaf nu niet meer te praten over ‘fouten’, maar over ‘leermomenten’. Dat klinkt veel vriendelijker.

 

Bewaar deze pin voor later:

Perfectionistisch, 5 tips voor als jouw perfectionisme je kwelt

 

Heb jij nog tips?

Herken jij je in het bovenstaande verhaal? Ben je van nature perfectionistisch en hoe ga jij ermee om? Zet gerust je tips en ideeën in een reactie hieronder!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *