Mind

5 belangrijke veroorzakers van een burn-out! Voorkom dat het jou overkomt!

Pas op! Deze veroorzakers van een burn-out liggen áltijd op de loer

Burn-out is actueel, het is aanwezig, het is om je heen en als je niet uitkijkt, dan overkomt het jou ook. Bam! Ineens sputtert je lichaam tegen, je geest is een wrak en je wil maar één ding: vluchten uit de misère waar je in zit, op zoek naar rust! Daar was je dan, die vrolijke, hardwerkende, ambitieuze veertigplusser. En nu? Nu zit je thuis en weet je dat je te ver bent gegaan. Veel te ver. Wat is er mis gegaan? Wanneer had je kunnen weten dat je teveel van je lichaam en geest vroeg? Bij veel Veertigplus mussen liggen voornamelijk 5 veroorzakers van een burn-out op de loer. Wees je ervan bewust en vooral, laat jou niet de volgende zijn die het (weer) overkomt!


5 belangrijke veroorzakers van een burn-out op een rij:

#1. Je doet werk dat je niet leuk vindt

Eén van de belangrijkste veroorzakers van een burn-out is dat je werk doet waar je hart niet (meer) sneller van gaat kloppen. In het begin was het wel aardig, maar na een tijdje niet meer. Het is te saai en je doet dingen op de automatische piloot.

Je werkleven is een sleur geworden en je kijkt op tegen mensen die zijn gaan doen waar hun hart ligt. Alleen: jij durft niet. Bang voor het onbekende, bang voor je hypotheek, je gezin, je uitgavenpatroon en ook bang voor jezelf. Want, kun je een nieuwe job wel aan? Ben je als veertigplusser nog wel interessant voor andere werkgevers? Of nee, je wilt eigenlijk voor jezelf beginnen, maar alleen al bij het zetten van de eerste stap schiet je in de stress.

Dus….je blijft maar zitten waar je zit. Dat lijkt je het beste, ook al vreet het aan je en ben je steeds somberder gestemd. En toen? Toen kwam er een dag dat je brak en je met een burn-out thuis kwam te zitten.


#2. Je doet op je werk teveel dingen tegen je zin in (en de werkdruk is te hoog)

Je had op zich wel plezier in je werk, maar op een dag ging jouw leuke collega weg en jij kreeg die taken erbij. “Voor even en dan is er weer een nieuwe collega”, zei je leidinggevende. Maar inmiddels is dat ‘even’ al ruim 12 maanden geleden en je nieuwe collega is in de verste verte niet te bekennen. Al die taken waar je niets mee hebt. Je doet ze braaf, maar het zit je tot hier. Je vindt ze niet leuk en het geeft je stress, want het is je teveel. De werkdruk is te hoog en je voelt de energie uit je lichaam wegdruppelen.

Erover praten met je leidinggevende vind je moeilijk. “Er zal op de korte termijn toch niks veranderen”, denk je. En als je niet uitkijkt, dan zit je straks misschien zonder werk, omdat je baas je gezeur zat is. Want, je hoort ook geruchten dat er een reorganisatie aan komt en je heel stilletje houden lijkt jou het beste om te doen. Dus je gaat maar door en gaat maar door en ineens…zit je thuis… “Een burn-out”, zegt je huisarts. En je mag in ieder geval 3 – 6 maanden niet meer werken. Sh*t!


#3. Je durft geen nee te zeggen

Geen ‘nee’ durven zeggen is een héle belangrijke veroorzaker van een burn-out. En bij de bovenstaande twee voorbeelden kun je dat vaak ook als een rode draad zien. Heel veel mensen – helaas ik ook – hebben grote moeite om hun eigen grenzen aan te geven. Want als je “nee” zegt, wat zal een ander daar wel niet van denken? Dus zeg je maar “ja” en cijfer je jezelf weg. Dat is op dat moment voor jouw gevoel beter dan om de confrontatie aan te gaan met een ander en “nee” te zeggen.

Je hebt een soort van ‘respect’ voor mensen die een grote mond hebben en uit angst ga je een discussie met hen ècht niet aan. Je kijkt wel uit! Ja, misschien durf je het wel als je op het toilet zit of als je thuis voor de spiegel staat. Dan durf je die mensen zogenaamd wel tegen te spreken en verman je jezelf. Maar als je ze eenmaal weer tegenover je hebt staan, dan ben je weer die bange poeperd. Dus, je laat anderen lekker over je grens heen gaan en nog meer en nog meer en dan…. Bam! Thuis! Maar waar is die liefde voor jezelf? Waar is je eigenwaarde? Totaal verloren.


Ben je fan van Veertigplus mus? Volg dan ook de Facebookpagina


#4. Je propt je dagen te vol, omdat je niks wilt missen

Je had eerder moeten luisteren naar het stemmetje in jezelf. En al helemaal naar de mensen om je heen die jou ervoor hebben gewaarschuwd. Maar je negeerde het. Je vond dat de drukte, hectiek en stress om je heen wel mee veel. Je drukke baan, je drukke gezin, al je sociale contacten, sporten, uitgaan, je had alles onder controle. Jou zou een burn-out niet overkomen en ineens is het er wel. Je zit ziek thuis. Stress kun je niet meer aan, drukte kun je niet meer om je heen hebben en sssst, praat alsjeblieft wat zachter, want al die geluiden komen met je zware migraine te hard binnen.

Je wilde zo graag en je wilde zo veel, je wilde alles uit het leven halen. Bang om dingen te missen en daarom wilde je overal bij zijn. Je hield tientallen bordjes draaiende en nu staan ze allemaal stil. Passief, versteend, sommigen kapot, ze willen niet meer. Minimaal een half jaar durend herstel van je burn-out ligt nu voor je in het verschiet.


#5. Je wordt gepest op het werk of de werksfeer is verziekt

Deze oorzaak wordt vaak onderschat. Een aantal mensen wordt maandelijks, wekelijks of dagelijks gepest op het werk. De reden daarvan kan op verschillende vlakken liggen, bijvoorbeeld vanwege je uiterlijk, afkomst of geaardheid. Heel triest en het zou anno 2019 eigenlijk niet meer moeten gebeuren. Ook kan een verziekte werksfeer leiden tot een burn-out. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als 1 of 2 collega’s de andere collega’s tegen elkaar opzetten. Maar ook spanningen door bijvoorbeeld een reorganisatie, een te hoge werkdruk, slechte omzetcijfers of een verstoorde werkrelatie met een collega of leidinggevende kunnen een verziekte werksfeer veroorzaken. Al deze factoren kunnen aanleiding zijn tot een burn-out. Je voelt je eenzaam en ellendig. Vaak te laat ontdekt of te laat ingegrepen.


Herkenbaar?

Herken jij je in één of meerdere van de bovenstaande voorbeelden? Hoe is een burn-out bij jou ontstaan? Of, als een burn-out jou (gelukkig) nog nooit is overkomen, welke van de 5 bovenstaande voorbeelden zou op jou van toepassing kunnen zijn? En wellicht zijn er nog meer veroorzakers van een burn-out te bedenken waar jij rekening mee moet houden?


Waar moet jij op letten bij jezelf?

Belangrijk is dat je op tijd aan de rem trekt. Echt op tijd. Hoe eerder je signaleert dat je richting een burn-out aan het gaan bent, hoe beter. Wat houdt je tegen? Schaamte? Ontkenning? Gezichtsverlies? Angst? Of hou je te weinig van jezelf dat je het allemaal maar laat gebeuren? Zet dat allemaal opzij en bescherm jezelf.

Neem rust! Ga ontspannen, pak een hobby op, zoals Stampin Up, maak lange wandelingen, doe middagdutjes. Kruip lekker op de bank met een dekentje en een boek. Is het mooi weer? Hang lekker urenlang in een hangmat, zoals een hangmat met standaard, in je zonnige tuin of onder een veranda.

Bezoek een huisarts, praat erover met je partner, met bevriende collega’s, familie en vrienden. Het mooie is dat zij vaak al veel eerder zien dat het mis aan het gaan is. Zij, al die lieve mensen om je heen, kennen jou soms beter dan jij jezelf. Of in ieder geval, zij geven om je en willen jou graag beschermen. Ze willen je behoeden voor iets wat zij allang zien gaan gebeuren. Zij wel. Nu jij nog.


Heb jij nog tips?

Heb jij nog tips hoe je een burn-out bij jezelf kunt voorkomen. Of wil je jouw verhaal met anderen delen. Zet het gerust in een reactie hieronder.


Bewaar deze pin voor later:


5 belangrijke veroorzakers van een burn out


Dit is een gesponsorde blogpost. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.

7 gedachten over “5 belangrijke veroorzakers van een burn-out! Voorkom dat het jou overkomt!

  • Pingback: Pijn en stress verminderen bij Praktijk Plus Voor Jou

  • Heel herkenbaar over het weg pesten op je werk .
    Al bijna 18 jaar werkte ik er en werd bijna 9 maanden weg getreiterd door een bepaald persoon die het blijkbaar voor het zeggen heeft gekregen op ons werk.
    Uiteindelijk ben ik weg gegaan heb een andere baan gezocht omdat ik er alleen voor stond de directie deed er niks aan vond het allemaal goed.
    Altijd voor 100% in gezet nooit ziek en je krijgt nog een trap na.
    Fijne maatschappij de mensen zijn gek geworden tegenwoordig je kunt beter de kantjes er vanaf lopen en Hiele likken dan kom je er wel

    Beantwoorden
    • Wat vervelend om te lezen hoe het bij jou is gelopen op je werk. Ik kan me voorstellen dat je daar weg bent gegaan en gelukkig lees ik dat je inmiddels een nieuwe baan hebt gevonden. Ik hoop dat je op je nieuwe werk nieuwe energie opdoet en fijne collega’s hebt om mee samen te werken. Groetjes, Muriel – Veertigplus mus

      Beantwoorden
    • Spijtig genoeg wel, mensen willen niet in één teamverband werk, zij en zij alleen willen de beste zijn, kijk hoeveel stuks ik gepresteerd heb, zei er iemand tegen mij, daar zijn bewijzen van, maar wat jij doet inlichtingen en opzoekingen doen, wat langer duurt en wat meer is daar is geen bewijs van…….

      Beantwoorden
      • Vervelend voor je, Nicole. Sterkte met alles. Groetjes, Muriel

        Beantwoorden
        • Ik ben helemaal geschrokken van dit verhaal maar ik geloof dat je er altijd weer uit kan komen ☺️

          Beantwoorden
          • Hoi Peggy, ja daar geloof ik ook in. Als je aan jezelf werkt tijden en na een burn-out dan kom je er sterker uit. Groetjes, Muriel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *