Verslaafd aan je mobieltje? 8 manieren om hiervan af te komen!
Half Nederland is verslaafd aan zijn mobieltje!
Ben jij – net als héél veel anderen – verslaafd aan je mobieltje? Is het ondenkbaar dat jij een uur, een dag of meerdere dagen zonder je telefoon kunt leven? Het is inderdaad heerlijk om regelmatig te Whatsappen, Youtuben, Skypen, swipen of te chatten. En tussendoor een spelletje doen, je krantje lezen, je favoriete websites en apps te bekijken ook. Maar diep van binnen zou je best wel minder willen. Dan heb je meer tijd voor andere leuke dingen. Alleen het probleem is: het lukt je niet! Met deze 8 tips wordt het makkelijker om van je mobieltje af te blijven.
8 manieren om minder verslaafd te zijn aan je mobieltje:
#1. Zet voortaan alle signalen en de trilstand-functie van je telefoon uit als je een nieuw berichtje krijgt.
#2. Zet zoveel mogelijk notificaties uit. Bijvoorbeeld zorg ervoor dat het op je scherm niet meer zichtbaar wordt als je een nieuw mailtje en berichtje ontvangt en zet de pushberichten van apps uit.
#3. Dwing jezelf dat je niet meteen op je scherm kijkt als je een berichtje krijgt. Beperk het kijken op je mobieltje tot bijvoorbeeld 6x per dag. Zoals op een normale werkdag: ’s ochtends bij het opstaan, tijdens de koffiepauze, tijdens de lunchpauze, tijdens je reis naar huis (als je in de trein of bus zit. Niet in de auto of op de fiets!), als je net thuiskomt en een uur voordat je gaat slapen.
#4. Zoek afleiding! Vaak heb je de neiging om je mobieltje erbij te pakken als je je alleen voelt, als je je verveelt of als je iets zoekt om te relaxen. Vervang dat door te gaan sporten, naar een vriendin te gaan, door een lekker potje te gaan koken, te shoppen (maar pas op, word geen shopaholic!), te spelen met je kind of huisdier, te wandelen in de natuur, iets creatiefs te doen, etc.
#5. Betrap jij jezelf er ook op dat je je telefoon pakt als je geen zin hebt om een praatje te maken met iemand? Bijvoorbeeld als je op je trein staat te wachten, in de wachtkamer van de tandarts, als je op een verjaardag bent of als je in een restaurant zit? Veel mensen vinden het steeds ongemakkelijker om met iemand een praatje te maken en duiken het liefst weg in hun mobieltje. Waarom eigenlijk? Heb je geen zin? Vind je het eng of ongemakkelijk? Weet je niet waar je het over moet hebben? Probeer bij jezelf te achterhalen wat de reden is. Een praatje maken met iemand kan vaak zo verrijkend, plezierig, inspirerend en ontspannen zijn. Probeer het gewoon!
#6. Iedereen doet het, dus daarom doe jij het ook? Nee! Waarom? Jij hoeft toch niet met iedereen mee te doen? Sta op, doe iets geks, haal mensen uit hun telefoongekte. Maar begin eerst bij jezelf. Je kunt het!
Wist je dat Veertigplus mus ook actief is op Facebook? Volg de Facebookpagina hier!
#7. Verwijder alles van je telefoon wat niet belangrijk is. Gooi de apps eraf die je weinig gebruikt en verminder je social media kanalen. Moet je echt 6 apps hebben voor het nieuws en al die onzinnige apps voor al die onzinnige dingen? Bewaar dat wat er echt toe doet. En moet je écht van alles wat je meemaakt foto’s, selfies of video’s maken? Beperk dat ook tot het minimale. Dan is de drang om daar veel naar te kijken of om het te delen op social media ook veel kleiner.
#8. Eigenlijk heel bizar, maar mensen durven zonder mobieltje niet meer van huis te gaan. Halloooo! Wake up! Het is pas 25 jaar dat we mobiele telefoons in Nederland hebben! Daarvóór ging je áltijd zonder telefoon van huis! Oké, toen waren er meer telefooncellen op straat van waaruit je kon bellen als je in nood was, maar nu kun je vrijwel iedere voorbijganger op straat aanklampen om zijn/haar mobieltje te gebruiken als je in nood bent. Dus, leer weer wat telefoonnummers van dierbaren uit je hoofd (voor als je dat onverwacht nodig hebt) en laat je mobieltje ’s een dag thuis.
Tip van de Veertigplus mus
Geniet van de natuur, van de stad, van mensen, van dieren en van alles om je heen. Bloei weer op zonder je mobieltje en leef weer eens zoals je leefde in de tijd dat er nog geen mobieltjes waren. Daarmee word je je bewust van hoe ongelooflijk veel jouw mobieltje jouw leven beheerst. Voor veel mensen is dat een eerste stap om te realiseren dat het gebruik ervan ook minder kan.
En vergeet niet,
Broaden your view, Veertigplus mus!
Heb jij nog tips?
Herken jij je in het bovenstaande en ben jij op andere manieren van je ‘telefoonverslaving’ af gekomen? Deel je tips, want deze zijn welkom!