Super simpele oma’s pruimenjam (vegan, lactosevrij, suikervrij!)
Gebruik lekkere rijpe pruimen voor deze pruimenjam!
Pruimen, ik ben er dol op! En deze heerlijke oma’s pruimenjam heb je binnen een mum van tijd gemaakt. Met slechts een paar ingrediënten is deze pruimenjam echt een smaakmaker voor in je yoghurt, op je boterham en in diverse gerechten.
Een oud recept in een modern jasje
Als 40plusser ben ik fan van recepten uit grootmoeders tijd, maar dan wel in een moderner jasje. Vroeger was er namelijk minder aandacht voor healthy food, voedselallergieën en voedselintoleranties dan nu. Het moderne jasje houdt daarom in dat ik bepaalde ingrediënten heb vervangen of weggelaten, zodat dit recept vegan, suikervrij en lactosevrij en zelfs koolhydraatarm is. Ook ben ik een voorstander van pure biologische producten. Veel plezier met het bereiden van deze oma’s pruimenjam én…eet smakelijk!
Leestip: bekijk ook het recept voor zelfgemaakte grootmoeders pruimentaart!
Super simpele oma’s pruimenjam (vegan, lactosevrij, suikervrij!)
Equipment
- Pan
- Schilmesje
- Snijplank
- Jampot ongeveer 500 ml (gesteriliseerd)
Ingrediënten
- 500 gram pruimen
- 4 eetlepels water
- halve citroen (het sap hiervan)
- 2 of 3 eetlepels honing (of agavesiroop als je het vegan wilt hebben). Wil je het koolhydraatarm maken? Vervang de honing dan door 1 eetlepel erythritol of wat stevia naar smaak!
- 2 gram agar agar
- 1 theelepel kaneel
Instructies
- Steriliseer een jampot met deksel. Hoe je dat doet, dat lees je onderaan het recept
- Was de pruimen goed, snijd ze doormidden en ontpit ze
- Doe de pruimen in de pan, samen met het water, citroensap, kaneel en de honing (of de agavesiroop voor als je de pruimenjam vegan wilt hebben)
- Breng het geheel aan de kook en laat het op laag vuur 5 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan, totdat de pruimen goed zacht zijn geworden
- Voeg de agar agar toe en laat het nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken, terwijl je ondertussen roert
- Giet de pruimenjam in de gesteriliseerde jampot . Doe de deksel op de pot en laat het ondersteboven buiten de koelkast afkoelen. Hiermee wordt de jam vacuüm getrokken en is het langer houdbaar!
- Draai de jampot om, nadat het is afgekoeld, en plaats het in de koelkast. De jam is ongeveer een week goed houdbaar in de koelkast. Eet smakelijk!
Notities
Bewaar deze pin voor later:
Extra grootmoeders tip
Het steriliseren van een glazen potje doe je als volgt en deze methode wordt al eeuwenlang gebruikt:- Check of het glazen potje en de deksel heel zijn
- Maak het potje en de deksel eerst goed schoon onder de kraan
- Pak een grote pan en vul het met water. Zorg ervoor dat het potje volledig onder water kan staan
- Verwarm het water en vlak voordat het kookt zet je het potje in het water met de bovenkant omhoog. Pas op, het water is heet! De deksel leg je ook in het water naast het glazen potje
- Kook het water ongeveer 10 minuten door en zet dan het vuur uit
- Haal het glazen potje uit het water vlak voordat je het gaat vullen. Dep het eerst even droog met een schone theedoek, voordat je de pruimenjam erin doet
- Droog de deksel ook met een schone theedoek en draai het stevig vast op het met pruimenjam gevulde glazen potje.
Volgens mij is dit recept niet vegan, omdat er honing inzit?
Je hebt helemaal gelijk! Ik heb het aangepast – of eigenlijk – aangevuld met de mogelijkheid om ook agavesiroop te gebruiken. Dank je wel voor je tip!