Super simpele oma’s pruimenjam (vegan, lactosevrij, suikervrij!)

Gebruik lekkere rijpe pruimen voor deze pruimenjam!

Pruimen, ik ben er dol op! En deze heerlijke oma’s pruimenjam heb je binnen een mum van tijd gemaakt. Met slechts een paar ingrediënten is deze pruimenjam echt een smaakmaker voor in je yoghurt, op je boterham en in diverse gerechten.

 

Een oud recept in een modern jasje

Als 40plusser ben ik fan van recepten uit grootmoeders tijd, maar dan wel in een moderner jasje. Vroeger was er namelijk minder aandacht voor healthy food, voedselallergieën en voedselintoleranties dan nu. Het moderne jasje houdt daarom in dat ik bepaalde ingrediënten heb vervangen of weggelaten, zodat dit recept vegan, suikervrij en lactosevrij is. Ook ben ik een voorstander van pure biologische producten. Veel plezier met het bereiden van deze oma’s pruimenjam én…eet smakelijk!

 

Leestip: bekijk ook het recept voor zelfgemaakte grootmoeders pruimentaart!

 

recept voor pruimenjam lactosevrij vegan suikervrij

Super simpele oma’s pruimenjam (vegan, lactosevrij, suikervrij!)

De citroen en kaneel geven deze pruimenjam een extra touch!
De pruim is een oude fruitsoort die al heel lang wordt gebruikt in de keuken. Pruimen kun je vrijwel het hele jaar door kopen, maar vanaf juli begint toch echt wel de pruimentijd. Pruimenbomen hangen dan vol met deze vruchten en als je ze even iets langer laat hangen, dan worden de pruimen extra rijp. In deze pruimenjam is agar agar verwerkt, wat een prima plantaardige vervanger is van gelatine. Proef ‘m maar eens, je bent daarna verkocht! Veel plezier met dit recept!
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Gang Broodbeleg
Keuken Grootmoeders keuken in een modern jasje
Porties 1 pot (ruim 500 ml)

Equipment

  • Pan
  • Schilmesje
  • Snijplank
  • Jampot ongeveer 500 ml (gesteriliseerd)

Ingrediënten
  

  • 500 gram pruimen
  • 4 eetlepels water
  • halve citroen (het sap hiervan)
  • 2 of 3 eetlepels honing
  • 2 gram agar agar
  • 1 theelepel kaneel

Instructies
 

  • Steriliseer een jampot met deksel. Hoe je dat doet, dat lees je onderaan het recept
  • Was de pruimen goed, snijd ze doormidden en ontpit ze
  • Doe de pruimen in de pan, samen met het water, citroensap, kaneel en de honing
  • Breng het geheel aan de kook en laat het op laag vuur 5 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan, totdat de pruimen goed zacht zijn geworden
  • Voeg de agar agar toe en laat het nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken, terwijl je ondertussen roert
  • Giet de pruimenjam in de gesteriliseerde jampot . Doe de deksel op de pot en laat het ondersteboven buiten de koelkast afkoelen. Hiermee wordt de jam vacuüm getrokken en is het langer houdbaar!
  • Draai de jampot om, nadat het is afgekoeld, en plaats het in de koelkast. De jam is ongeveer een week goed houdbaar in de koelkast. Eet smakelijk!

Notities

Bewaar deze pin voor later:

 
recept voor pruimenjam lactosevrij vegan suikervrij

Extra grootmoeders tip

Het steriliseren van een glazen potje doe je als volgt en deze methode wordt al eeuwenlang gebruikt:
  1. Check of het glazen potje en de deksel heel zijn
  2. Maak het potje en de deksel eerst goed schoon onder de kraan
  3. Pak een grote pan en vul het met water. Zorg ervoor dat het potje volledig onder water kan staan
  4. Verwarm het water en vlak voordat het kookt zet je het potje in het water met de bovenkant omhoog. Pas op, het water is heet! De deksel leg je ook in het water naast het glazen potje
  5. Kook het water ongeveer 10 minuten door en zet dan het vuur uit
  6. Haal het glazen potje uit het water vlak voordat je het gaat vullen. Dep het eerst even droog met een schone theedoek, voordat je de pruimenjam erin doet
  7. Droog de deksel ook met een schone theedoek en draai het stevig vast op het met pruimenjam gevulde glazen potje.
Trefwoord broodbeleg, lactosevrij, suikervrij, vegan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept