Afvallen

7 handige tips om makkelijk en snel 10 kilo af te vallen!

Makkelijk en snel 10 kilo afvallen lukt alleen op een verantwoorde manier

Als je op internet gaat zoeken, dan vind je allerlei sites die claimen dat je makkelijk en snel 10 kilo kunt afvallen. Meestal betreft het hier crash diëten die door middel van een grote caloriebeperking ervoor zorgen dat de kilo’s eraf vliegen. Met dergelijke diëten krijg je echter onherroepelijk te maken met het jojo-effect. De kilo’s zullen weer snel terug komen, doordat de stofwisseling, door de grote caloriebeperking, trager is geworden. De kunst is dan ook om op een verantwoorde manier definitief afscheid te nemen van de overtollige kilo’s. Hier zullen we in dit artikel op ingaan.


Dit blogbericht is een gastblog en is met plezier geschreven door het team van Happyhealthy.
Bedankt voor dit artikel, Happyhealthy!


Het gevaar van crash diëten

Een crash dieet is een extreem caloriearm dieet. Door de grote caloriebeperking wordt je lichaam gedwongen de vetreserves aan te spreken, waardoor je snel afvalt. Als je een crash dieet gaat volgen dan verlies je al snel 3 tot 4 kilo vocht. Dit komt omdat je glycogeenvoorraden in de eerste dagen leeg raken. Glycogeen is de vorm waarin je lichaam glucose opslaat in de spieren en de lever. Glycogeen houdt vocht vast en als deze glycogeenvoorraden uitgeput raken, dan wordt het vocht via de urine afgevoerd.

Als je een crash dieet volgt, dan is het calorietekort dusdanig groot dat het lichaam over zal schakelen op de spaarstand. De stofwisseling wordt trager en het lichaam probeert meer energie uit dezelfde hoeveelheid calorieën te halen. Zodra je na het dieet weer je oude eetpatroon oppakt, dan is je lichaam nog in deze spaarstand. Je eet daardoor teveel calorieën, je lichaam heeft door de spaarstand minder nodig dan normaal, waardoor je snel weer aankomt.

Een ander groot nadeel van een caloriearm dieet is dat je ook minder voedingsstoffen binnen krijgt. Hierdoor kan je tekorten aan vitaminen en mineralen krijgen. Dit is niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar dit kan ook nog nadelig zijn voor de hormoonhuishouding, waardoor de vetverbranding minder goed verloopt en de stofwisseling nog verder vertraagt.


Tips om snel af te vallen

Het beste is om geleidelijk af te vallen. Dit is beter om gezond te blijven en het geeft de minste kans op het jojo-effect. Als je geleidelijk gaat afvallen dan mag je maximaal 2 kilo per week afvallen. Toch kan het soms nodig zijn om in korte tijd makkelijk en snel 10 kilo af te vallen. Als je op korte termijn een feestje hebt bijvoorbeeld, en die leuke kleding wilt kunnen dragen. Hieronder zullen we je de tips geven waarmee je op korte termijn, op een verantwoorde manier, veel kilo’s kunt kwijt raken.


#Tip 1: eet minder koolhydraten

Wil je afvallen dan is het belangrijk om je hormonen op een gunstige manier te beïnvloeden. Een hormoon dat grote invloed heeft op ons gewicht is insuline. Zijn de insulinespiegels hoog dan gaat je lichaam vet vasthouden en vet opslaan.

Insuline is een hormoon dat aangemaakt wordt als je koolhydraten hebt gegeten. De insuline wordt afgegeven aan het bloed, zodat de cellen de glucose uit het bloed kunnen opnemen. Door minder koolhydraten te eten voorkom je dat de insulinespiegel hoog wordt en je vet wilt vasthouden. Door de insulinespiegels omlaag te brengen kan je lichaam efficiënter vet gaan verbranden.


#Tip 2: eet meer eiwitten en vetten

Een deel van de koolhydraten die je uit je dieet hebt geschrapt mag je inwisselen voor eiwitten en vetten. Eiwitten zijn erg belangrijk als je wilt afvallen. Op de eerste plaats zorgen ze voor een goed gevoel van verzadiging, zodat je minder snel honger zult krijgen. Verder zijn eiwitten nodig voor het aanmaken van hormonen.

Eiwitten voorkomen ook dat je spiermassa tijdens het afvallen gaat verliezen. Ze zijn nodig voor het behouden van je spieren en als je te weinig eiwitten zou eten dan loopt je spiermassa terug. Het behoud van spiermassa zorgt ervoor dat de stofwisseling op peil blijft. Bij een lagere spiermassa zou de stofwisseling achteruit gaan.

Vetten zorgen ook voor een goed gevoel van verzadiging. Vetten zijn ook belangrijk voor de vorming van hormonen. Vetten hebben verder als voordeel dat ze geen enkel effect hebben op de bloedsuikerspiegel en de aanmaak van insuline.


#Tip 3: eet de juiste koolhydraten

Toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen. Hierdoor is meer insuline nodig om de glucose uit het bloed op te kunnen nemen. Het is daarom goed om uitsluitend koolhydraatbronnen te eten die hun glucose langzaam aan het bloed afgegeven. Zo voorkom je te hoge insulinespiegels. Bronnen van langzame koolhydraten zijn bijvoorbeeld zilvervliesrijst, zoete aardappelen, quinoa, groente, peulvruchten en havermout.


#Tip 4: eet meer vezels

Vezels zitten in groenten, fruit, volkoren granen, noten, zaden en pitten. Ze vertragen de afgifte van glucose vanuit de dunne darm aan de bloedbaan. Zo voorkom je pieken in de bloedsuikerspiegel en pieken in de aanmaak van insuline. Vezels zorgen ook voor een goed gevoel van verzadiging waardoor je minder eet. Een goede manier om voor voldoende vezels in je dieet te zorgen is door middel van groene smoothies. Deze maak je van groene bladgroente met bijvoorbeeld wat fruit.


#Tip 5: eet meer eiwitten bij het ontbijt

Mensen die meer eiwitten bij het ontbijt eten, eten gedurende de dag minder calorieën. Dit is te danken aan het hogere gevoel van verzading. Ook zal de stofwisseling sneller zijn door de eiwitten. Het kost het lichaam namelijk meer energie om eiwitten te verteren dan om koolhydraten te verteren.


#Tip 6: beweeg meer

Door te gaan sporten verbrand je meer calorieën, waardoor je meer vet gaat verbranden. Een ander voordeel van sporten is dat de insulinegevoeligheid beter wordt. Hierdoor wordt glucose van de voeding beter opgenomen en hoeft je lichaam minder insuline aan te maken. Ben je (nog) niet fit genoeg om te gaan sporten? Dan is het goed om in ieder geval te gaan wandelen. Dit is al voldoende om de insulinegevoeligheid te verbeteren.


#Tip 7: slaap voldoende

Slaap je vaak te kort? Dan is er een hele goede kans dat het afvallen niet lukt. Een slaaptekort is een vorm van fysieke stress waardoor stresshormonen worden aangemaakt. Deze stresshormonen voorkomen dat je lichaam efficiënt vet kan verbranden. De stresshormonen zorgen er ook voor dat je sneller honger hebt en minder snel verzadigd raakt. Wil je afvallen dan zal je 7 tot 8 uur per nacht moeten slapen.


Heb jij nog tips hoe je verantwoord, makkelijk en snel 10 kilo kunt afvallen?

Zet het gerust in een reactie hieronder. En verspreid dit artikel ook gerust aan iedereen waarvan je denkt dat hij of zij er wat aan heeft.


Bewaar deze pin voor later:

7 handige tips om makkelijk en snel 10 kilo af te vallen


Dit blogbericht is een gastblog en is geschreven door het team van Happyhealthy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *