2 gewrichtsproblemen waar veel vrouwen op latere leeftijd last van krijgen!
Gewrichtsklachten kunnen ongemakkelijk en pijnlijk zijn
Veel vrouwen krijgen last van deze 2 gewrichten naarmate ze ouder worden: de heup en de knieën. Vervelend, pijnlijk en ongemakkelijk, zeker als je vol in het leven staat! Eén van de oorzaken kan de overgang zijn, ook wel de menopauze genoemd, maar er zijn er nog meer. Wat kun je eraan doen? Bijvoorbeeld met voeding? En wat zijn de mogelijkheden als het echt teveel je dagelijks functioneren belemmert? Dat lees je hier!
Hoe ontstaan gewrichtsklachten in je heup?
Pijn ter hoogte van je heup kan veel oorzaken hebben. Een van de meest gehoorde oorzaken is artrose of slijtage van de heup. Maar, er zijn nog meer oorzaken, zoals overgewicht, bekken/heupinstabiliteit, overbelasting, een ongeluk, reuma, tumor in het heupgewricht of een bacteriële infectie. Geen fijne oorzaken! Ook zijn er steeds meer deskundigen die menen dat gewrichtspijn, zoals in de heup, tijdens de overgang door hormonale schommelingen veroorzaakt kan worden. Hierbij zou een dalende oestrogeenspiegel een veroorzaker kunnen zijn.
Wat als de pijn in je heup je teveel wordt?
Ik heb er gelukkig (nog) geen last van, maar ik hoor en lees vaak dat gewrichtspijn een pijnlijk, zeurderig en stekend gevoel kan geven. Vaak bij elke beweging die je met het gewricht maakt, maar ook als je ligt of zit. Pijn in de heup kan in eerste instantie met oefeningen, medicijnen en het verminderen/veranderen van bepaalde activiteiten worden aangepakt. Is de heup teveel versleten, dan is een heupprothese meestal één van de betere oplossingen. Je bestaande heupgewricht wordt dan vervangen door een prothese, waardoor je vaak weer vrijwel pijnvrij met je heup kunt bewegen.
Pijnlijke gewrichten in de knieën
Heb je pijnlijke gewrichten in je knie, dan kan dit wijzen op een ‘versleten knie’. Het is vaak ook wel logisch te verklaren waardoor slijtage in de knie ontstaat. De knie is namelijk je hele leven belast met het dragen van je lichaamsgewicht en het voortbewegen van je lichaam. Naarmate je ouder wordt, neemt het kraakbeen in je knie af en dit kan veel pijn in en rondom de knie veroorzaken. Andere oorzaken kunnen zijn:
- Erfelijkheid
- Overgewicht
- Slechte voeding
- Zwaar sporten of zwaar fysiek werk
- De overgang (menopauze)
- Een ongeluk aan je benen/knieën
- Jicht.
Wanneer is een knieprothese een oplossing?
Er zijn verschillende soorten knieprotheses en het laten plaatsen van een knieprothese kan vaak veel pijn en ellende aan je knieën oplossen. Toch is niet zomaar even iets, je moet na de operatie revalideren en goed opletten dat je je knieën niet weer te zwaar belast. Maar een knieprothese is een fijn redmiddel als de pijn te erg wordt en je bijna niet meer kunt bewegen.
Wat kun je doen met voeding?
Om toch nog even terug te komen op wat voeding kan betekenen voor gewrichtsproblemen, hierbij nog een aantal tips.
- Heb je aanleg voor artrose (ook wel gewrichtsslijtage en kraakbeenslijtage genoemd), dan is gezonde voeding extra belangrijk. Eet genoeg Omega 3 vetzuren die je vindt in onder andere vette vissoorten
- Citroen helpt goed bij het voorkomen en verminderen van gewrichtspijn, evenals verse gember
- Probeer het eten van Omega 6 vetzuren te bepreken. Dit zit bijvoorbeeld in zonnebloemolie, sojaproducten, noten, zaden en granen. Eet hier niet teveel van, want Omega 6 vetzuren kunnen de opname van Omega 3 vetzuren verstoren. Daarnaast bevat Omega 6 de stof linolzuur welke in je lichaam wordt omgezet in arachidonzuur. Arachidonzuur kan voor meer ontstekingen in je lichaam zorgen, waaronder ook artrose
- Krijg voldoende Vitamine D en Vitamine E binnen. Vitamine D zorgt voor een gezonder kraakbeen en Vitamine E stimuleert de aanmaak van kraakbeencellen. Allemaal fijne manieren om pijnlijke gewrichten te voorkomen en/of te verlichten!
Heb jij nog tips?
Wie weet heb jij andere tips die hierboven nog niet staan? Of heb je zelf een heupprothese en knieprothese en is je leven er weer veel leuker op geworden? Zet het gerust in een reactie hieronder.
Bewaar deze pin voor later:
Dit is een gesponsorde blogpost. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.