Recepten

Hemelse grootmoeders pruimentaart (suikervrij en lactosevrij!)

Terug in de tijd met deze grootmoeders pruimentaart

Grootmoeders pruimentaart, hoe heerlijk is dat! En met dit simpele recept staat de taart snel op tafel. Het is nu augustus en de pruimenbomen hangen vol met rijpe pruimen. Dus, het is tijd om hiervan een lekkere pruimen taart te gaan maken!


Een oud recept in een modern jasje:

Als 40plusser ben ik fan van recepten uit grootmoeders tijd, maar dan wel in een moderner jasje. Vroeger was er namelijk minder aandacht voor healthy food, voedselallergieën en voedselintoleranties dan nu. Het moderne jasje houdt daarom in dat ik bepaalde ingrediënten heb vervangen of weggelaten, zodat dit recept suikervrij en lactosevrij is. Veel plezier met het bereiden van deze grootmoeders pruimentaart én…eet smakelijk!


Leestip: bekijk ook het recept voor zelfgemaakte grootmoeders appelstroop!

recept voor hemelse grootmoeders pruimentaart suikervrij lactosevrij

Hemelse grootmoeders pruimentaart (suikervrij en lactosevrij!)

Pruimen in combinatie met kaneel brengen je terug naar oma’s tijd!
Al zeker 200 jaar wordt er pruimentaart gemaakt en waarschijnlijk al veel langer. Ik zie het al helemaal voor mij hoe moeders en grootmoeders de pruimen ontdeden van hun pitten en er de lekkerste gerechten van maakten. Zo ook deze hemelse grootmoeders pruimentaart! Het is gemaakt van bladerdeeg, want ook bladerdeeg wordt al vele decennia gebruikt in de keuken. Toch heb ik dit recept wel in een moderner jasje gestoken en er een suikervrije en lactosevrije variant van gemaakt. Veel plezier met dit recept!
Bereidingstijd 30 minuten
Baktijd 45 minuten
Gang Taart
Keuken Grootmoeders keuken in een modern jasje
Porties 8 personen

Equipment

  • 2 kommen
  • Springvorm (20 of 24 cm doorsnede)
  • Bakpapier
  • Mixer

Ingrediënten
  

  • 500 gram rijpe pruimen
  • 3 stuks eieren
  • 250 ml plantaardige room (bijvoorbeeld Alpro Cuisine Soja of Oatly Haver)
  • 1 rol vegan bladerdeeg (te koop bij diverse supermarkten)
  • 3 eetlepels honing of agavesiroop
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 mespuntje zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Haal 5 minuten voordat je het deeg gaat gebruiken het deeg uit de koelkast en uit de verpakking om het op kamertemperatuur te laten komen
  • Was de pruimen goed (vaak zit er een witte waas overheen en dit goed wegspoelen)
  • Ontpit de pruimen en snijd ze in kwarten (Let op! Er kunnen soms wormen in de pruimen zitten. Zeker als je zelf een pruimenboom hebt en je ze niet in de winkel koopt. De wormen zie je dan vaak bij de pit. Check de pruimen dus goed voordat je ze gaat gebruiken in de pruimentaart! Bij mij zaten er in de 500 gram pruimen ongeveer 3 pruimen met wormen erin!)
  • Bekleed de springvorm eerst met bakpapier en doe daarna de rol met bladerdeeg erin. Druk het deeg overal goed aan, zodat de springvorm mooi bekleed is met het bladerdeeg
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem (niet te hard, want dan prik je het bakpapier kapot)
  • Doe de kwarten pruimen in de springvorm en verdeel het goed
  • Meng in een kom de 250 ml plantaardige room, 3 losgeklopte eieren, 3-4 eetlepels honing of agavesiroop, 1 theelepel kaneel en een mespuntje zout goed door elkaar met een mixer
  • Giet het mengsel over de pruimen. Zorg dat de zijkant van het bladerdeeg niet naar beneden rolt, maar dat het tegen de springvorm aan blijft
  • Zet de taart in de oven en bak het ongeveer 30 minuten. Check na 30 minuten of er niet teveel vocht nog aanwezig is. Anders moet je de taart nog 15 tot 20 minuten langer laten garen in de oven
  • Laat de pruimentaart afkoelen op een rooster, haal daarna de taart uit de springvorm en verwijder het bakpapier. Bewaar het in de koelkast. Eet de pruimentaart binnen 3 tot 4 dagen op, maar dat gaat vast wel lukken!

Notities

Bewaar deze pin voor later:

 
recept voor hemelse grootmoeders pruimentaart suikervrij lactosevrij
Trefwoord lactosevrij, suikervrij, taart

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept