Kwaaltjes

5 dingen die je niet moet doen als je een lactose intolerantie hebt!

Een lactose intolerantie vraagt om veel aanpassingen

Heb je een lactose intolerantie? Een lactose intolerantie is al vervelend genoeg. Producten waar melk of melkbestanddelen in zitten zul je zoveel mogelijk moeten vermijden. En dat is best wel een uitdaging. Krijg je wel melk of melkbestanddelen binnen, dan ligt diarree, buikpijn, (vieze) winden laten, misselijkheid en een opgeblazen gevoel op de loer. Maar er zijn nog meer dingen die je beter niet kunt doen met een lactose intolerantie! Wat dat is? Dat lees je hieronder!

 

Maar eerst: wat is een lactose intolerantie?

Als je lactose intolerant bent, dan is je lichaam niet meer in staat om melk of melkbestanddelen te verteren. Het gevolg is dat de melkdeeltjes in je darmen gaan vergisten en dat is waardoor je de vervelende klachten krijgt, zoals buikpijn, diarree en winden laten. Op mijn blog Blij Lactosevrij lees je veel meer over wat een lactose intolerantie is.

 

Doe deze 5 dingen niet met een lactose intolerantie:

Met een lactose intolerantie zul je voorzichtig moeten zijn wat je eet en drinkt. Maar er zijn nog meer dingen waar je rekening mee moet houden en zelfs niet moet doen! En dit zijn ze:

 

#1. Je lactose intolerantie verzwijgen

Verzwijg je lactose intolerantie niet en schaam je er ook niet voor! Zeker als je bij andere mensen gaat eten of als je uit eten gaat, vertel dan dat je een lactose intolerantie hebt. In restaurants hebben ze vaak een allergenenkaart en kunnen ze meestal wel lactosevrije gerechten bereiden.

En als je gaat eten bij familie of vrienden, dan is degene die kookt vaak wel bereid om voor jou iets te maken zonder melk of melkbestanddelen. Maar dan moet je het wel zeggen! Je hoeft je er echt niet voor te schamen of je bezwaard te voelen, want een lactose intolerantie is nou eenmaal iets wat je overkomt.

 

#2. Nieuwe lactasepillen proberen als je niet thuis bent

Gelukkig zijn er pillen op de markt die ervoor kunnen zorgen dat jouw lichaam de melk en melkbestanddelen beter kan verteren. Deze pillen worden ook wel lactasepillen, lactase capsules of lactase tabletjes genoemd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik regelmatig lactase pillen slik en het bevalt mij goed.

Als je ook lactasepillen wilt uitproberen, wees dan slim en probeer het eerst een tijdje uit als je thuis bent. Gaat het mis, dan heb je in ieder geval je eigen toilet in de buurt. Doe dit ook als je al een merk lactase pillen gebruikte en je overstapt op andere lactase pillen. Dan is het fijner om ze thuis uit te proberen, dan als je ver van huis bent. Als de pillen je goed bevallen, dan kun je ze met een geruster hart gebruiken tijdens een etentje of op vakantie.

 

#3. Medicijnen slikken met lactose

Wist je dat in diverse medicijnen lactose zit? Krijg je medicijnen voorgeschreven waar lactose in zit, vraag dan of je andere kunt krijgen. Je huisarts of andere arts zou hiermee rekening moeten houden.

 

#4. Andermans lactasepillen gebruiken

Als je een keer lactasepillen bent vergeten en je kunt ze van iemand anders gebruiken, pas daar dan goed mee op. Vooral als het lactase pillen of lactase capsules zijn die je niet kent. Het kan zijn dat deze pillen je minder goed helpen of dat je er niet lekker van wordt. Zorg er altijd voor dat je zelf een voorraadje pillen in je handtas, broekzak of koffer hebt. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

 

#5. Een nieuw product uitproberen als je niet thuis bent of als je iets belangrijks hebt

Last but not least: probeer te voorkomen dat je een nieuw product uitprobeert als je van huis bent of als je iets belangrijks te doen hebt die dag. Als je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of een eindexamen hebt, dan zit je niet te wachten op buikpijn, diarree of winderigheid.

Dat geldt onder andere ook als je op je werk of onderweg een nieuw product uitprobeert, bijvoorbeeld een nieuw merk lactosevrij tussendoortje. Je moet er toch niet aan denken dat je diarree krijgt in een trein of vliegtuig of bij andere mensen thuis!

Kortom: wil je een nieuw product uitproberen, doe dat lekker thuis. Verdraagt je lichaam het niet, dan heb je in ieder geval je eigen toilet en je eigen bed binnen handbereik als je even wilt liggen. Het uitproberen van nieuwe (lactosevrije of vegan) producten is heel goed om te doen, maar kies je eigen huis dan als plek om dit te testen.

 

 

Bewaar deze pin voor later:

5 dingen die je niet moet doen als je een lactose intolerantie hebt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *