Mind

Zit je als 40plus vrouw in een midlife crisis? Pak deze 10 leuke hobby’s op!

Zit je voor je gevoel in een midlifecrisis?

Je bent de 40 gepasseerd en er ontstaat een bepaalde onrust bij je. Is dit het nu? Wat wil ik met mijn leven? Wie ben ik eigenlijk en hoe kom ik meer tot mezelf? Wat vind ik nou écht leuk om te doen? Al deze vragen kunnen horen bij, jawel, een midlife crisis! De onderstaande geweldige hobby’s worden vaak opgepakt door vrouwen die in een midlife crisis zitten. Dus waarom zou het niet iets voor jou zijn?


Heb jij ook een bepaald beeld bij een midlife crisis?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik bij een midlife crisis in eerste instantie denk aan mannen die balen van het kaler worden en het krijgen van een bierbuik en hun leven als een sleur zien. Om te schoppen tegen het ouder worden pakken ze een stoere sport op of ze laten hun hart sneller kloppen door andere (jongere) dames.

En bij vrouwen denk ik aan vrouwen die het zat zijn om voor hun drukke gezin te zorgen, die hun werk en/of relatie niet meer heel rooskleurig ervaren, die genoeg hebben van de ontstane rimpels en vetrolletjes op hun lijf en wel toe zijn aan andere spannende dingen en aan een nieuwe vorm van ‘zijn’.

Maar het hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn, zoals het beeld wat ik ervan heb. Iedereen ervaart een midlife crisis anders en integreert het op zijn eigen manier in zijn leven. En niet elke man of vrouw in een midlife crisis gaat helemaal los of extreme dingen doen. Iedereen gaat er op een andere manier mee om. En dat is mooi en dat is prima.


Wist je dat een midlife crisis eigenlijk heel ‘gewoon’ is?

Veel mannen en vrouwen ervaren één of meerdere keren in hun leven een periode dat ze onrustig zijn of toe zijn aan veranderingen. Als je de term ‘midlifecrisis’ opzoekt in Wikipedia, dan wordt er het volgende over gezegd:

De midlifecrisis is een psychologisch verzamelbegrip voor de psychologische ontwikkelingsfase van mensen tussen de 35 en 50 jaar. Vaak wordt men op deze leeftijd geconfronteerd met zingevingsvraagstukken en wordt men daardoor uit balans gebracht.

Een midlifecrisis duurt ongeveer 3 tot 10 jaar bij mannen en 1 tot 5 jaar bij vrouwen: deze periode verschilt per persoon en er bestaat zelfs twijfel over de vraag of ieder mens te maken krijgt met een midlifecrisis. Tijdens de middelbare leeftijd zijn er diverse factoren die de persoonlijke ontwikkeling beïnvloeden. Deze factoren zijn onder andere: werk en carrière, huwelijk en (buiten)echtelijke relaties, het volwassen worden van de kinderen en fysieke veranderingen die gepaard gaan met het ouder worden. Bron: Wikipedia 


10 hobby’s die veel vrouwen in hun midlife crisis oppakken

Opvallend is dat vrouwen die in een midlife crisis zitten, behoefte hebben aan de volgende hobby’s:


#1. Motorrijden

Voor veel vrouwen is motorrijden een lang gekoesterde wens om op te pakken tijdens hun midlife crisis. Het doet hen bijvoorbeeld denken aan hun eerste vriendje die motor reed. Ze hebben het al heel veel jaren niet meer gedaan, vanwege hun drukke leven, of de midlife crisis is aanleiding om de eerste motorlessen te gaan nemen en een motor te kopen. En nog leuker is om dat samen met je partner te gaan doen! Zorg er wel voor dat je goede, beschermende kleding draagt, zoals een motorpak en goede motor handschoenen. En ook een goede helm mag niet ontbreken. Zeker als je af en toe lekker wilt scheuren door de bochten en over de wegen!


#2. Fotografie

Veel 40+ vrouwen pakken fotografie op. Een super leuke hobby! Met fotografie kun je je eigen stijl gaan creëren en leg je vast wat jou interesseert. Veel vrouwen ervaren fotografie als een manier om meer tot zichzelf te komen en te ontdekken wie zij zijn. Portretfotografie, natuurfotografie of het fotograferen van lekkere gerechten of vakantiemomenten, alles is goed.


#3. Word vrijwilliger

Vrijwilliger worden tijdens je midlife crisis kan jou een extreem goed gevoel geven. Van het idee dat je op een andere manier wat bijdraagt aan de maatschappij en dat je ertoe doet, daar bloeien veel 40+ vrouwen weer van op.


#4. Ga (meer/leuker) koken

Je dagelijkse prakkie koken, daar heb je misschien wat minder zin in. Maar hoe leuk is het als je gerechten uit grootmoeders tijd gaat koken of als je je helemaal gaat verdiepen in bijvoorbeeld de Italiaanse keuken. Voor veel vrouwen die in een midlife crisis zitten is koken een rustgevende factor. Ze duiken in de kookboeken, struinen internet af op zoek naar leuke gerechten of gaan kookworkshops volgen met vrienden en vriendinnen. Een idee voor jou?


#5. Tuinieren, zoals het hebben van een moestuin

Opvallend veel vrouwen die in de midlife crisis zitten zoeken intensiever contact met de natuur. Meer dan ooit, lijkt het wel. Lekker wroeten met je handen in de aarde kan je hoofd leeg maken of juist doen inzien wat je met je leven wilt. Wil je ook meer één zijn met de natuur? Ga dan lekker tuinieren of leg een moestuintje aan in je tuin. Groente en fruit kweken in potten op je balkon kan natuurlijk ook.


#6. Trainen voor een marathon

Aan je lichaam werken is vaak een hot item als je in een midlife crisis zit. De kilo’s komen er sneller aan en gaan er moeilijker af, je figuur verandert van vorm en niet alles is meer even strak en mooi zoals het was. Dat kan best frustrerend zijn. Het toewerken naar een doel, zoals het rennen van een hele of halve marathon, kan een enorme boost geven aan je mind en body. Er zijn genoeg hardloopgroepen waar je je bij kunt aansluiten. Ook zijn er genoeg hardloopschema’s op internet te vinden als je liever in je eentje wilt trainen voor een marathon. Hoe heerlijk is het als je tijdens een echte marathon de finish haalt!


#7. Powerwalken

Echt een leuke bezigheid is powerwalken. Vaak wordt het in gezellige groepen gedaan waarin je allemaal wandelt met extra power. Het belast je gewrichten minder dan hardlopen en is voor veel vrouwen dé manier om aan hun conditie te werken en af te vallen. In veel dorpen en grote steden zijn er powerwalking-groepen. Even rondvragen of googelen en je vindt er vast eentje die bij je past.


#8. Genealogie

Wil je meer terug naar je roots? Dan is genealogie, ook wel stamboomonderzoek, super leuk om te doen. Spit en graaf in het verleden van je ouders, overgrootouders en betovergrootouders. Ontdek familiegeheimen, onderzoek waar je van af stamt en bezoek locaties waar je familie is ontstaan en heeft geleefd. Door dit te doen leer je jezelf ook beter kennen en kom je er misschien wel achter van wie je bepaalde familietrekjes hebt!


#9. Studeren

Studeren hoeft helemaal niet te betekenen dat je een volledige omscholing gaat doen. Dat kan natuurlijk wel, maar er zijn genoeg studies die je kunt oppakken, gewoon omdat je het leuk vindt om als hobby op te pakken. Denk bijvoorbeeld aan kunstgeschiedenis, zelf beautyproducten maken, breicursus, het leren van een andere taal, etc. Tegenwoordig kun je veel vanuit huis doen, maar er zijn ook studies en cursussen die klassikaal plaatsvinden, zodat je ook nog andere mensen (ook in hun midlife crisis?) ontmoet.


#10. Yoga

Yoga is heel populair en is voor elke leeftijd geschikt. Het brengt je tot rust, het brengt je in contact met jezelf en maakt je ‘zen’. Koop een yoga mat en een makkelijke yoga outfit en volg online of klassikale lessen. Kom lekker in balans met jezelf en met je omgeving!


Extra tip: schrijf een boek

Heb je bepaalde dingen meegemaakt in je leven, waar je in je midlife crisis over wilt schrijven? Doen! Dingen van je afschrijven kan enorm goed zijn om door je midlife crisis heen te komen. Maar ook als je altijd al de wens had om een thriller, roman of kinderboek te schrijven, pak het lekker op. Hierin staat het je vrij om te schrijven wat je wilt. Heerlijk, toch?


Heb jij nog tips?

Heb jij in een midlife crisis gezeten of zit je er middenin? Hebben bepaalde hobby’s of activiteiten jou heel goed gedaan? Zet het gerust in een reactie hieronder!


Bewaar deze pin voor later:

Zit je als 40plus vrouw in een midlife crisis, pak deze 10 leuke hobby’s op


Dit is een gesponsorde blogpost. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *