Verrukkelijke bietencarpaccio (vegan en lactosevrij!)
Bij deze bietencarpaccio lik je je vingers af!
Deze bietencarpaccio is super makkelijk om te maken en smaakt heerlijk. De zoete bietjes in combinatie met de balsamico azijn geven je gerecht een frisse smaak. Deze bieten carpaccio kun je maken van zowel zomerbieten als winterbieten en uit eigen groentetuin is natuurlijk nóg lekkerder!
Een oud recept in een modern jasje:
Als 40plusser ben ik fan van recepten uit grootmoeders tijd, maar dan wel in een moderner jasje. Vroeger was er namelijk minder aandacht voor healthy food, voedselallergieën en voedselintoleranties dan nu. Het moderne jasje houdt daarom in dat ik bepaalde ingrediënten heb vervangen of weggelaten, zodat dit recept vegan en lactosevrij is. Veel plezier met het bereiden van deze verrukkelijke bietencarpaccio én…eet smakelijk!
Verrukkelijke bietencarpaccio (vegan en lactosevrij!)
Equipment
- 2 koekenpannen
- Schaal
- Pan (indien je de bieten zelf kookt)
- Snijplank
- Scherp mesje
Ingrediënten
- 4 stuks bieten (gekookt)
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels jam (bijvoorbeeld zelfgemaakte pruimenjam)
- 3 eetlepels water
- 6 eetlepels balsamico azijn
- 100 gram gemengde salade
- 25 gram pijnboompitjes
- 100 gram geitenkaas (optioneel)
Instructies
- Ga je zelf de bietjes koken en marineren? Kook dan 4 ongeschilde bieten 30 minuten in een pan met water. Prik regelmatig met een vork om te checken hoe zacht ze zijn. Laat de gekookte bietjes afkoelen en schil ze daarna (pas op! Dit kan roze vingers en vlekken op je kleding geven!) Snijd de 4 bieten in hele dunne plakjes en leg ze voorzichtig in een kom. Besprenkel ze met 4 eetlepels balsamico azijn en laat het in de koelkast 1 uur intrekken.
- Heb je kant-en- klare voorgekookte bietjes gekocht? Sla dan de vorige stap over en snijd de bietjes in dunne plakjes en leg ze voorzichtig in een kom. Besprenkel ze met 4 eetlepels balsamico azijn en laat het in de koelkast 1 uur intrekken.
- Pel de knoflook en snijd de knoflook in kleine stukjes. Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olijfolie en fruit de stukjes knoflook. Voeg er 2 eetlepels jam aan toe en verwarm het nog een minuut in de koekenpan. Blus het daarna af met 2 eetlepels balsamicoazijn. Pas op, dat kan spetteren! Roer er tenslotte 3-4 eetlepels water aan toe, zodat het wat dunner wordt. Laat het afkoelen.
- Rooster in een andere koekenpan de pijnboompitjes lichtbruin en laat ze afkoelen
- Pak 4 borden en verdeel de gemarineerde plakjes bieten over de borden. Bewaar het sap wat achterblijft. Leg de salade netjes in het midden op elk bord. Verdeel het knoflook-jam-mengsel over de salade. Optioneel: verkruimel de geitenkaas over de 4 borden (pas op: met geitenkaas is het gerecht niet meer vegan en lactosevrij!)
- Verdeel de pijnboompitjes over de 4 borden en besprenkel de borden met het restant van de sap die van de bietjes is gekomen en druppel tenslotte nog een beetje olijfolie over de carpaccio. Eet smakelijk!