Kwaaltjes

Spataderen, wat zijn dat eigenlijk? Is het gevaarlijk en moet je ze verwijderen?

Ik was nooit zo met spataderen bezig, totdat…

Spataderen, je hoort er soms wel over en af en toe zie je ook benen voorbij komen waar je veel spataderen ziet. Maar eerlijk gezegd was ik er nooit zo mee bezig. Totdat ik steeds duidelijker zie dat bepaalde aderen op mijn benen steeds meer zichtbaar worden. Dus ik dook in Google op zoek naar meer informatie over spataderen. Merk jij ook dat je er aanleg voor hebt? Of zie je ze al op je benen? Lees dan deze handige info en tips.

 

Wanneer zijn aders dan spataders?

Tja, ik heb mijn hele leven al hele witte benen. En nu ik een veertigplusser ben, merk ik dat sommige aderen op mijn benen steeds zichtbaarder worden. Bij mezelf vind ik dat een lelijk gezicht, maar ja, het is nu eenmaal zo. Maar wat ik mij wel afvroeg, zijn die zichtbare aders op mijn benen spataders of kunnen ze spataders worden?

Spataderen zijn aderen die verwijd zijn. Door het wijder worden van de anderen kunnen de ‘klepjes’ die in de aderen zitten moeilijker sluiten en hoopt bloed zich op. Je herkent ze vaak aan blauwgekleurde of zelfs paarsgekleurde aderen die meestal dikker zijn en duidelijk zichtbaar worden.

 

Waar heb je last van bij spataders?

Dit de meest gehoorde klachten zijn:

 • Rusteloze, jeukerige en/of vermoeide benen
 • Pijn in de benen en soms ook beenkrampen
 • Vocht in de benen
 • Rode of schilferige huid van de benen
 • Een ontstoken spatader.

 

Waardoor ontstaan spataderen?

Als je op internet rondsnuffelt over spataderen, dan lees je dat men eigenlijk niet goed weet waardoor spataderen ontstaan. Máár, bepaalde dingen kunnen er wel aan bijdragen dat je ze kunt krijgen, zoals bijvoorbeeld:

 • Overgewicht
 • Te weinig bewegen en heel lang staan of zitten (denk aan een zittend of staand beroep)
 • Ouder worden
 • Erfelijkheid
 • Zwangerschap
 • Met je benen veel over elkaar zitten (alhoewel er ook veel artsen zijn die niet zeker weten of dat een veroorzaker kan zijn).

 

Volg je mij al op Facebook? Lijkt me leuk!

 

Meestal in de benen, maar ook op een paar andere plekken!

Ik dacht dat spataderen eigenlijk alleen maar in de benen voorkomen. Bij veel oude mensen zie je dat. Toch schijnt het ook bij de buik- en schaamstreek voor te kunnen komen. Meer vrouwen dan mannen hebben er last van en als je 80 jaar of ouder bent dan loop je 75% kans dat je spataderen krijgt. Hmmm, dat is een grote kans. Kun je het misschien toch nog iets voorkomen of verminderen, vraag ik mij dan af?

 

Moet je spataderen verwijderen?

In principe hoef je spataderen niet te verwijderen. Als je er geen last van hebt, dan kun je ze rustig laten zitten en is spataderen verwijderen niet nodig. Ook is verwijderen van spataderen niet altijd de beste optie om te doen. Er zijn diverse behandelingen die diverse specialisten kunnen uitvoeren, waarbij de spataderen niet verwijderd, maar wel behandeld worden. Dit wordt meestal gedaan als de spataderen klachten veroorzaken, zoals vocht in de benen en pijn in de benen. Heb je er vragen over? Maak dan een afspraak bij je huisarts.

 

En dan nu de hamvraag: kun je het voorkomen? Een paar handige tips

Ja en nee! Als het erfelijk is, dan is de kans natuurlijk groot dat jij het ook krijgt. En als je verhalen leest op internet, dan krijgt 75% van de mensen van 80 jaar en ouder het. Toch kun je er zelf best een steentje aan bijdragen dat je het niet krijgt of in mindere mate. Hierbij een aantal tips:

 

#Tip 1: Genoeg bewegen

Dat bewegen sowieso goed voor je is, dat wist je natuurlijk al. Maar het is dus ook goed om de aderen in je benen gezonder te houden. Elke dag genoeg bewegen en minimaal 2 keer per week sporten kan zeker geen kwaad.

 

#Tip 2: Zorg dat je op gewicht blijft

Te zwaar zijn is echt een boosdoener voor het krijgen van spataderen. Als je te zwaar bent dan komt er een grote druk op je aderen te staan en dat kan spataderen veroorzaken.

 

#Tip 3. Zorg dat je stoelgang goed is

Om spataderen in je buikstreek te voorkomen is het belangrijk dat je stoelgang goed is en je letterlijk niet teveel moet drukken als je naar het toilet moet.

 

#Tip 4. Strakke schoenen en strakke kleding kun je beter maar niet dragen

Alles wat te strak zit om je lijf kan een veroorzaker zijn van spataderen, vooral dus bij de benen, buik en schaamstreek. Een te strakke broek, te strak zitten schoenen, te strak zittende lingerie, probeer het niet of minder te dragen.

 

#Tip 5. Beweeg je benen wat vaker tussendoor

Het is nu eenmaal zo: veel mensen hebben een zittend of staand beroep. Heb jij dat ook? Zorg voor een goede doorbloeding door je benen regelmatig te strekken en gewoon regelmatig een stuk te lopen.

 

Heb je (beginnende) spataderen? Dan zijn deze 4 producten een aanrader:

 

#1. Gehwol Been Balsem – Tube 125ml

 

gehwol been balsem

 

BEKIJK HET HIER >>

 

 

#2. Aromed Bodyolie Aromed Vascula Spatader Olie

 

vascula spatader olie aromed

 

BEKIJK HET HIER >>

 

 

#3. Naturalize Spataderen- & benengel – 250 ml

 

naturalize spataderen en benen gel

 

BEKIJK HET HIER >>

 

 

#4. Bional Venal – Intensieve verzorging van vermoeide benen – 40 capsules

 

bional extra intensieve verzorging van vermoeide benen

 

BEKIJK HET HIER >>

 

Heb jij nog tips?

Gebruik jij andere middelen voor spataderen? Of heb je tips om spataders te behandelen of te voorkomen? Zet het gerust in een reactie hieronder!

 

Bewaar deze pin voor later:

Spataderen wat zijn het, is het gevaarlijk en moet je ze verwijderen

 

Kleine waarschuwing:

Veertigplus mus en de genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik!

 

Dit blogbericht bevat affiliate links en is een gesponsorde blogpost. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *