Kwaaltjes

Schurft: wat is het, hoe herken je het en voorkom je het?

Wat is schurft en hoe kom je eraan

Als je last hebt van jeukende bultjes en rode vlekken op je huid, dan kan het zijn dat je schurft hebt. Schurft is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door mijten en die zich in jouw huid graven. In dit blogartikel lees je wat schurft is, wat de oorzaken zijn, wie het meeste risico loopt, wat de symptomen zijn, hoe je kunt testen of je schurft hebt, wat je moet doen als je schurft hebt en hoe je schurft kunt voorkomen. Lees je mee?

 

Wat is schurft?

Schurft wordt veroorzaakt door de Sarcoptes scabiei-mijt, ook wel schurftmijt genoemd, een parasiet die zich in de huid van mensen graaft. De mijt legt eitjes in de huid, die na ongeveer twee weken uitkomen en nieuwe mijten voortbrengen. Schurft is besmettelijk en kan van persoon op persoon worden overgedragen door huidcontact.

 

Wat zijn de oorzaken van schurft?

Schurft wordt dus veroorzaakt door de Sarcoptes scabiei-mijt. Hieronder 5 veel gehoorde oorzaken van schurft:

  1. Besmetting door direct huid-op-huid contact met iemand die schurft heeft. Dit is de meest voorkomende oorzaak van schurft.
  2. Langdurig contact met besmette voorwerpen zoals kleding, beddengoed en handdoeken kan ook leiden tot schurftinfecties. De mijten kunnen enige tijd overleven buiten de menselijke huid.
  3. Het kan ook worden overgedragen via seksueel contact, omdat de mijten zich makkelijk kunnen verspreiden over de huid tijdens intiem contact.
  4. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals ouderen, mensen die bijvoorbeeld chemotherapie ondergaan, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van schurft.
  5. Het kan ook voorkomen bij mensen die in groepsverband leven, zoals verpleeghuisbewoners, gevangenen en in het leger. Hier kan de aandoening zich snel verspreiden door het nauwe contact tussen mensen en de gedeelde woonomgeving.

 

Wie kunnen het krijgen? Wie lopen de meeste risico?

Iedereen kan schurft krijgen, maar het komt vaker voor bij mensen die dus in groepen leven of verblijven, zoals in studentenhuizen, scholen, het leger, instellingen voor ouderen, gevangenissen en kinderdagverblijven. Ook mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben een verhoogd risico om het te krijgen.

 

Wat zijn de symptomen van schurft?

De belangrijkste symptomen van schurft zijn jeukende bultjes en rode vlekken op de huid. De jeuk is meestal ’s nachts erger en kan leiden tot slapeloosheid. De mijten graven gangen in de huid, vooral tussen de vingers, op de polsen, de ellebogen, de knieën, de billen en de geslachtsorganen. De bultjes en vlekken ontstaan als reactie op de mijten en de ontlasting die ze achterlaten. Op de website van het RIVM kun je meer lezen over schurft.

 

Hoe kun je testen dat je het hebt?

Als je denkt dat je schurft hebt, kun je het beste zo snel mogelijk naar de huisarts gaan. De huisarts kan schurft vaststellen door de huid te onderzoeken en een stukje huid af te schrapen om onder de microscoop te bekijken. Soms wordt er ook een bloedtest gedaan om de aanwezigheid van antilichamen tegen de mijten aan te tonen.

 

Wat moet je doen als je het hebt?

Als je schurft hebt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk behandeld wordt. De behandeling bestaat meestal uit het aanbrengen van een crème of lotion met permetrine, een middel dat de mijten doodt. De crème of lotion moet op het hele lichaam worden aangebracht, behalve op het gezicht en de hoofdhuid. Het is belangrijk om de instructies van de arts op te volgen en de crème of lotion de voorgeschreven tijd op de huid te laten zitten. Na de behandeling kan het nog enige tijd duren voordat de jeuk en de huiduitslag verdwijnen. Ook kan een arts besluiten om je tabletten te geven tijdens de behandeling van schurft.

Naast het behandelen van de aandoening zelf, is het belangrijk om besmetting van andere personen te voorkomen. Was daarom alle kleding, beddengoed en handdoeken op een hoge temperatuur (60 graden) en stofzuig de vloer en meubels grondig. Ook is het verstandig om seksueel contact te vermijden totdat de behandeling is voltooid.

 

7 tips om schurft te voorkomen

 

  1. Vermijd direct contact met personen die schurft hebben of hebben gehad.

 

  1. Was regelmatig je handen, vooral na contact met besmette personen of voorwerpen.

 

  1. Vermijd het delen van kleding, beddengoed en handdoeken met anderen.

 

  1. Reinig regelmatig de ruimtes waarin je veel tijd doorbrengt, zoals je slaapkamer en je werkplek.

 

  1. Houd je nagels kort om krabben te voorkomen, waardoor de mijten zich verder kunnen verspreiden.

 

  1. Draag ademende kleding en vermijd strakke kleding die wrijving kan veroorzaken.

 

  1. Versterk je immuunsysteem door gezond te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen.

 

Probeer schurft buiten de deur te houden

Schurft is dus een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door mijten. Deze mijten graven zich in jouw huid. De aandoening kan iedereen treffen, maar komt vaker voor bij mensen die in groepen leven of een verzwakt immuunsysteem hebben. De belangrijkste symptomen van schurft zijn jeukende bultjes en rode vlekken op de huid.

Als je denkt dat je schurft hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan voor behandeling. Om het te voorkomen is het belangrijk om direct contact met besmette personen te vermijden, je handen regelmatig te wassen en besmette voorwerpen te reinigen.