Kwaaltjes

10 redenen waarom olijfolie goed is voor je gezondheid!

Waarom olijfolie zo gezond is: 10 redenen om dit vloeibare goud in je dieet op te nemen

Als het gaat om gezonde oliën, staat olijfolie zeker bovenaan de lijst. Olijfolie is niet alleen lekker en veelzijdig, het heeft ook een indrukwekkend scala aan gezondheidsvoordelen. In dit blogartikel krijg je veel interessante informatie over olijfolie. Je leest wat het is en hoe het wordt geproduceerd en ook wat de beste manieren zijn om het te gebruiken En je krijgt 10 redenen waarom olijfolie een must-have is in je dieet voor een betere gezondheid. Lees je mee?

 

Wat is olijfolie?

Olijfolie is een plantaardige olie die wordt verkregen uit de vrucht van de olijfboom. De olijfboom groeit voornamelijk in het Middellandse Zeegebied en is een belangrijk onderdeel van de Mediterrane keuken. Olijfolie is een belangrijke bron van vet in deze keuken en wordt gebruikt om te bakken, te braden en als dressing voor salades.

 

Hoe wordt het gewonnen?

Olijfolie wordt verkregen door het persen van olijven. Het proces begint met het oogsten van de olijven, die vervolgens worden gewassen om vuil en bladeren te verwijderen. Daarna worden ze fijngemalen tot een pasta, die vervolgens wordt geperst om de olie eruit te halen. Het resulterende product wordt gefilterd en in flessen of blikken bewaard.

 

Wat is de beste kwaliteit?

Er zijn verschillende soorten olijfolie op de markt, variërend in kwaliteit en prijs. De hoogste kwaliteit van olijfolie is de extra vierge olijfolie. Dit is de olie die wordt verkregen uit de eerste persing van de olijven en is niet behandeld met chemicaliën of hitte. Extra vierge olijfolie heeft een lage zuurgraad en heeft een rijke, fruitige smaak. Andere soorten olijfolie zijn onder andere vierge olijfolie, gewone olijfolie en geraffineerde olijfolie.

 

Welke vetten, vitaminen en mineralen bevat het?

Olijfolie bevat een verscheidenheid aan gezonde vetten, vitamines en mineralen die bijdragen aan een gezond dieet en een gezond lichaam. Hieronder volgt een kort overzicht:

 • Gezonde vetten: olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur, die gunstig zijn voor het cholesterolgehalte in het bloed en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
 • Vitamines: het bevat vitamine E, een belangrijke antioxidant die kan helpen bij het beschermen van de cellen tegen schade door vrije radicalen. Vitamine E kan ook bijdragen aan een gezonde huid en haar.
 • Mineralen: het bevat kleine hoeveelheden van verschillende mineralen, waaronder ijzer en calcium, die belangrijk zijn voor een gezonde botten en bloedvaten.

 

10 redenen waarom olijfolie gezond is

 1. Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
 2. Het bevat antioxidanten die helpen vrije radicalen te bestrijden en ontstekingen te verminderen.
 3. Het kan helpen bij gewichtsverlies, omdat het een verzadigd gevoel geeft en de stofwisseling kan stimuleren.
 4. Olijfolie bevat vitamine E, dat kan helpen de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen en veroudering te verminderen.
 5. Het kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en het risico op diabetes te verminderen.
 6. Het bevat anti-kanker eigenschappen en kan helpen het risico op bepaalde soorten kanker, zoals borstkanker en darmkanker, te verminderen.
 7. Het kan helpen de hersenfunctie te verbeteren en het risico op cognitieve achteruitgang en dementie te verminderen.
 8. Het kan helpen het immuunsysteem te versterken en het risico op infecties te verminderen.
 9. Olijfolie kan helpen de spijsvertering te verbeteren en kan helpen bij het voorkomen van problemen zoals obstipatie en prikkelbare darmsyndroom.
 10. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat kan helpen bij het voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen zoals artritis.

 

Hoe kun je olijfolie het beste eten?

Olijfolie is een veelzijdige olie die op verschillende manieren kan worden geconsumeerd. Het kan worden gebruikt als basis voor dressings en marinades, als ingrediënt in sauzen en stoofschotels, en als topping voor gegrilde groenten en brood. Het is belangrijk om het op de juiste manier te bewaren om de kwaliteit te behouden. Bewaar het op een koele, donkere plaats en zorg ervoor dat het goed is afgesloten om oxidatie te voorkomen.

 

Hoe hoog mag de temperatuur zijn van olijfolie met bakken en braden?

De temperatuur waarop je olijfolie kunt gebruiken om te bakken en braden hangt af van het type olijfolie dat je gebruikt. Extra vierge olijfolie heeft bijvoorbeeld een lage rookpunt van ongeveer 160-190°C en is daarom het beste voor koude bereidingen zoals dressings en dips. Aan de andere kant heeft geraffineerde olijfolie een hogere rookpunt van ongeveer 220°C en is het beter geschikt voor bakken en braden op hogere temperaturen.

Het is belangrijk om de temperatuur tijdens het bakken of braden in de gaten te houden om te voorkomen dat de olie rookt of verbrandt, wat niet alleen de smaak kan beïnvloeden, maar ook schadelijke stoffen kan veroorzaken. Het wordt aanbevolen om de temperatuur van de olie niet hoger te laten zijn dan 180-200°C voor het beste resultaat.

 

Kan iedereen tegen olijfolie?

Olijfolie is over het algemeen veilig om te consumeren en heeft het weinig bijwerkingen. Mensen met een allergie voor olijven kunnen echter een allergische reactie krijgen op olijfolie en moeten het vermijden. Mensen met galstenen of andere galblaasproblemen moeten voorzichtig zijn bij het consumeren van olijfolie vanwege het vetgehalte. Overmatig gebruik van olijfolie kan ook leiden tot gewichtstoename en verhoogde calorie-inname.

 

Olijfolie kan jouw gezondheid echt ondersteunen

Olijfolie is een belangrijk onderdeel van de Mediterrane keuken en biedt tal van gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, antioxidanten, vitamine E en anti-kanker eigenschappen. Het kan helpen bij afvallen, het verminderen van ontstekingen, het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van het risico op verschillende ziekten.

Het kan op verschillende manieren worden geconsumeerd en moet op de juiste manier worden bewaard en gebruikt in de keuken om de kwaliteit te behouden. Hoewel het over het algemeen veilig is, moeten mensen met een allergie voor olijven en galblaasproblemen voorzichtig zijn bij het consumeren van olijfolie.

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info lees mijn disclaimer.