KoolhydraatarmZoete snacks

Recept koolhydraatarme meringues met sinaasappel-chocolade topping!

Meringues met veel suiker omgetoverd tot koolhydraatarme schuimpjes

Van jongs af aan ben ik al dol op meringues. Vooral met een dot slagroom of wat ijs erbij! Ook worden meringues gebruikt in gebak en desserts. Maar als je gezonder wilt eten of een dieet volgt, dan zijn meringues een aanslag op je lijn. Want meringues (schuimpjes) zitten boordevol suiker! Dus, met mijn koolhydraatarme lifestyle heb ik gewoon de suiker vervangen door erythritol poedersuiker en daarmee zijn ze koolhydraatarm geworden! En ze zijn lekker! Wauw!

 

Waar worden meringues van gemaakt?

Meringues worden vaak ook schuimpjes genoemd. En bijvoorbeeld bij bakkers zie je ze vaak in de vitrine liggen. Ze worden gemaakt van eiwitten en suiker en er zijn diverse smaken en toppings. De koolhydraatarme schuimpjes (meringues) die in dit recept worden gemaakt zijn bereid met eiwitten en gezoet met erythritol poedersuiker. Ze hebben een topping van sinaasappel-chocolade en dat is een super lekkere combinatie, vind ik.

 

Bekijk ook: Recept koolhydraatarme en suikervrije hazelnoot chocolaatjes!

 

En dan hier het recept van koolhydraatarme meringues (koolhydraatarme schuimpjes):

Recept koolhydraatarme meringues met sinaasappel-chocolade topping!

Houd je ook zo van meringues, maar wil je niet teveel suiker eten? Niet getreurd! Deze koolhydraatarme meringues, ook wel koolhydraatarme schuimpjes genaamd, zijn gezoet met erythritol! Dit heeft niet tot nauwelijks invloed op je suikerspiegel. Ook de topping van chocolade bevat weinig koolhydraten, doordat het is gemaakt van chocolade met 99% cacao en ook weer is gezoet met erythritol poedersuiker. Dus je kunt er lekker van snoepen! Je moet wel even geduld hebben om deze koolhydraatarme meringues te maken, want ze moeten anderhalf tot twee uur drogen in de oven. Maar daarna heb je ook écht iets lekkers!
Voorbereidingstijd 25 minuten
Oventijd 2 uur
Gang Tussendoortje
Porties 15 stuks

Equipment

  • 1 Grote kom
  • 1 kleiner kommetje
  • Steelpan met water
  • Lepel
  • Spuitzak
  • Mixer
  • Weegschaal

Ingrediënten
  

  • 5 eiwitten
  • 40 gram gram erythritol poedersuiker (of stevia poedersuiker)
  • 20 gram chocola (Lindt excellence chocoladereep met 90% of 99% cacao)
  • 5 gram kokosolie
  • 1 kleine eetlepel erythritol
  • 1-2 druppels sinaasappel essence (optioneel)
  • Citroensap om kom mee te ontvetten

Instructies
 

  • Oven voorverwarmen op 90 graden (liefst heteluchtoven)
  • Bakplaat bekleden met bakpapier
  • Met het citroensap de grote kom ontvetten
  • Eieren splitsen en de eiwitten in de kom doen
  • Eiwitten stijf kloppen en om de paar seconden wat eryhtritol poedersuiker erdoor mixen
  • Het mengsel helemaal stijf kloppen tot het pieken geeft
  • Met een lepel of spuitzak 12-15 rondjes van het eiwit op de bakplaat spuiten
  • Eiwitten anderhalf tot 2 uur laten drogen in de oven op 90 graden (met de ovendeur dicht)
  • Meringues laten afkoelen
  • In een steelpan in een kom au bain-marie de chocola en kokosolie laten smelten
  • Erythritol en sinaasappel essence aan het chocolademengsel toevoegen en goed roeren
  • Met een lepel of een spuitzak over de meringues streepjes maken met de chocoladesaus
  • Schuimpjes in de koelkast zetten en minimaal 1 uur laten koelen voordat je ze gaat eten
  • Veel koolhydraatarm snoepplezier!
Trefwoord glutenvrij, koolhydraatarm, tussendoortje