Het is herfst! Word jij daar ook zo blij van?

Gekleurde bladeren geven echt een herfstgevoel

Word jij ook zo blij van de herfst? Ik wel hoor. Ik geniet van de mooie kleuren van de blaadjes aan de bomen of van het wandelen door de prachtige bossen en alle blaadjes die al op de grond liggen. Het hoort echt bij de herfst, die mooie kleuren en al die blaadjes.

 

Lieve lezers, mijn naam is MarjoDeliana en ik heb een eigen website www.marjodeliana.nl. Op marjodeliana.nl deel ik het wel en wee met mijn gezin (man, dochter, zoon, schoondochter, schoonzoon, 2 kleinzoons en 2 honden van mijn dochter en partner), en verder blog ik over lifestyle, gelukkig zijn, gezondheid, maar vooral over spiritualiteit. Dit is sinds een paar jaar een grote passie voor mij. Voor Veertigplus mus heb ik dit gastblogartikel geschreven over de herfst. Veel plezier met het lezen van dit blogartikel.

 

Verjaardag vieren

Vroeger werd ik altijd erg blij zodra ik die mooie kleuren zag. Want dan wist ik: het duurt niet lang meer voordat ik jarig ben! Persoonlijk denk ik dat iedereen wel iets heeft met het seizoen waarin je jarig bent. Al ben ik lang niet meer zo enthousiast bij iedere verjaardag, ik ben wel steeds dankbaarder dat ik weer een jaartje ouder mag worden in goede gezondheid. En hoe meer verjaardagen ik vier, hoe meer ik alles waardeer. De schoonheid van de natuur is echt prachtig.

 

Genieten van de simpelste dingen

Deze week waren mijn man en ik aan het wandelen met de kinderen van mijn zoon. Het is een tweeling van ruim anderhalf jaar en het zijn heerlijke jongens. We lieten ze gisteren lekker in een park in de buurt banjeren en opeens verdween een van de mannetjes in een kuil vol bladeren. Eerst schrok hij enorm, maar vervolgens kwam er een lach van oor tot oor en sprong ook zijn broertje erbij. Heerlijk gooien met de bladeren, ze hadden zo een pret. En omdat zij zo genoten, genoten wij uiteraard ook volop.

Ik kan het nog goed van mezelf en van mijn eigen kinderen voor de geest halen. Helemaal blij met zo weinig. Thuis uiteraard wel even gecheckt of er geen teken mee naar huis waren genomen, maar niets te zien en de kleding gauw de wasmachine in.

herfst kinderen2

 

Gezelligheid met haard en kaarsjes

En zo hoort het te zijn. Lekker genieten van een heerlijke kop thee, chocolademelk of koffie. In de avond de kaarsjes of de open haard weer aan. Ook al is het op dit moment nog erg warm voor de tijd van het jaar, de kaarsjes zorgen voor een sfeervol licht. Nog een paar weken en dan zal iedereen de kerstboom weer opzetten, maar voor nu zorgen de kaarsjes voor de gezelligheid. Nadeel van alle gezelligheid is wel dat je moet oppassen voor al die lekkere dingen die in de winkels te vinden zijn.

 

Snoepgoed is lekker, maar eet er niet teveel van…

In Nederland hebben we erg veel momenten die we met suiker vieren. Denk aan Pasen en chocolade. Sint Maarten met snoepgoed, Sinterklaas met snoepgoed en kerst is al helemaal een eetfestijn. Niet goed als je op je gewicht wilt of moet letten. Helaas val ik in de laatste categorie en ben ik gek op snoepgoed. Waar de een gek op hartig is, ben ik dus van het zoete. Niets zo lekker als een roze spekje met chocolade eromheen. Of een chocoladeletter. Of een lekker ijsje met chocoladesaus. Je ziet het, een echte snoeperd dus.

 

Wandelen om lekker buiten te zijn

Waar je in de zomer vaker buiten bent, begin je je in de herfst terug te trekken. En daar moet ik dus voor waken. Het is dit najaar ontzettend goed wandelweer en dat probeer ik dus ook volop te doen. In de buitenlucht, vitamine D opdoen. Dit is zo ontzettend belangrijk voor je. Lekker fietsen of wandelen, heerlijk. Helaas is onze hond in maart overleden en die wandelingen mis ik enorm. Maar gelukkig wonen de kleinkinderen dichtbij en mogen we ze vaak meenemen om te wandelen of we gaan gezellig met z’n allen aan de wandel.

 

Oppassen dat je geen kilo’s aankomt

Maar het is dus wel zaak om op te passen met al dat snoepgoed. En al is het verleidelijk om na iedere wandeling jezelf te belonen met iets lekkers, dat is nu net niet de bedoeling. Af en toe is natuurlijk geen enkel probleem, maar dagelijks los gaan is een no go. Ik vind het belangrijk om per dag 80% goede voeding binnen te krijgen en dan blijft er 20% over voor minder goede voeding of soms zelfs vulling. Want daar zit een groot verschil in. Minder goede voeding is voor iedereen iets anders, maar snoepgoed valt in zeker in de categorie minder goede voeding/slechte vulling. Bijzondere benaming ook eigenlijk: snoepGOED. Er is werkelijk niets goeds aan, behalve soms de smaak. Maar daar houdt het ook echt wel bij op.

 

Conclusie

De herfst is heerlijk. Genieten van mooie kleuren en gezellige avonden. Maar pas op: blijf niet binnen hangen en eet je niet te vol, maar ga lekker naar buiten. Snuif je longen vol met gezonde zuurstof en geef je lijf beweging. Je lijf is je daar enorm dankbaar voor. Geniet!

 

Dank je wel voor het schrijven van dit gastblogartikel voor Veertigplus mus, MarjoDeliana! Een heerlijk herfstgevoel krijg je ervan!