Lifestyle

Hoe kies ik de juiste zorgverzekering?

Zorgverzekering vergelijken is een aanrader

Denk je erover om jouw huidige zorgverzekering te wijzigen of om over te stappen op een andere zorgverzekeraar? Dit kun je elk jaar doen, in principe tussen half november en 31 december. Maar hoe kies je de juiste zorgverzekering? Vergelijk zorgverzekeraars en kies de zorgverzekering die het beste bij jou past. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder in 6 handige stappen.

 

#Stap 1. Weet wat je wilt met je zorgverzekering

Eerst misschien wel de belangrijkste stap: wat vind jij belangrijk waar jouw zorgverzekering aan moet voldoen? Stem dit af op de situatie met jouw gezondheid en/of die van jouw gezin. Heb je problemen met je knie of rug? Heb je mentale problemen? Verwacht je kosten te maken bij jouw tandarts? Ga rustig bij jezelf (en eventueel je gezin) na wat er nu speelt en wat er mogelijk in het nieuwe jaar gaat spelen qua gezondheid.

 

#Stap 2. Welk eigen risico wil je betalen?

Voor bijvoorbeeld 2023 is het verplichte eigen risico € 385. Dat ben je dus verplicht uit eigen zak te betalen als je een basis zorgverzekering hebt en je tot € 385 kosten maakt. Boven dit bedrag vergoedt de basisverzekering in principe de kosten die in de basisverzekering vallen.

Daarnaast heb je ook een vrijwillig eigen risico waar je voor kunt kiezen. Als je jouw eigen risico verhoogt, van bijvoorbeeld € 385 naar € 585, dan betaal je minder zorgpremie per maand.

 

#Stap 3. Kies je basisverzekering

In Nederland is het verplicht om een basisverzekering te hebben boven de 18 jaar. Je kunt kiezen uit Naturaverzekering, Restitutieverzekering en Combinatiepolis. Wat dit precies inhoudt, dan vind je bij jouw gekozen zorgverzekeraar. Belangrijk is wel dat je weet dat de overheid bepaalt wat er binnen deze basisverzekering valt, maar dat het per zorgverzekeraar kan verschillen hoeveel je vergoed krijgt. Jouw verzekering vergelijken via Poliswijzer.nl is in deze stap dus al heel belangrijk.

 

#Stap 4. Kies jouw aanvullende verzekering

In deze stap komt jouw inventarisatie van jouw gezondheid (en/of die van je gezin), die je bij stap 1 hebt gedaan, extra van pas. Welke extra kosten verwacht je te maken die buiten de basisverzekering vallen? Als je dit dus weet, dan kun je heel gericht uitzoeken welke zorgverzekeraar jou de beste aanvullende verzekering kan aanbieden tegen de scherpste prijs. Ook hierbij is het vergelijken van je zorgverzekering bij de verschillende zorgverzekeraars een aanrader.

 

#Stap 5. Jouw (nieuwe) zorgverzekeraar kiezen

Heb je alles goed op een rijtje kunnen zetten? Maak dan je keuze of je bij jouw bestaande zorgverzekeraar blijft óf dat je gaat overstappen. Wil je overstappen? Of wil je iets wijzigen aan je polis bij je bestaande verzekeraar? Doe dit dus in de periode tussen half november en vóór 31 december.

 

#Stap 6. Doe je best om gezond te blijven

Ik denk zelf wel het beste advies als het om jouw zorgverzekering gaat: probeer zelf er alles aan te doen om gezond te zijn en gezond te blijven. Hiermee hoef je zo min mogelijk eigen risico te betalen en andere zorgkosten te betalen en belast je de zorg – die toch al overbelast is – het minst. Als we allemaal beter gaan letten op onze voeding, op onze leefstijl en op elkaar, dan zetten wij hiermee met z’n allen al hele mooie stappen in de goede richting.

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info lees mijn disclaimer.