Recept koolhydraatarme boerenkoolstamppot in laagjes!

Deze koolhydraatarme boerenkoolstamppot is waanzinnig lekker!

In de herfst en winter eten we graag stamppotten en daarom mag deze koolhydraatarme boerenkoolstamppot in laagjes niet ontbreken! Het is dus koolhydraatarm en je kunt het recept ook makkelijk vegan maken. Voor iedereen die van boerenkool stamppot houdt zou ik zeggen: maak ‘m ook en eet smakelijk!

 

Heb je een voedselallergie of voedselintolerantie?

Met een voedselallergie of voedselintolerantie is het best lastig hoe je bepaalde gerechten moet bereiden. Daarom vind je onderaan het recept bij de ‘notities’ diverse ideeën voor als je een voedselallergie of voedselintolerantie hebt.

 

Leestip: Recept koolhydraatarme courgetti met vis

 

koolhydraatarme boerenkoolstamppot

Koolhydraatarme boerenkoolstamppot in laagjes!

Deze koolhydraatarme boerenkool stamppot is snel gemaakt. Het leuke is dat het in laagjes wordt opgebouwd. Dat is weer eens wat anders dan gewone boerenkoolstamppot! En het is extra lekker in de herfst en winter! Het recept is koolhydraatarm en is makkelijk vegan te maken. Kun je niet tegen zuivel? Lees dan onderaan het recept bij ‘notities’ nog een handige tip hoe je deze koolhydraatarme boerenkoolstamppot ook melkvrij kunt maken. Eet smakelijk!
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram boerenkool (diepvries of vers gesneden)
  • 500 gram bloemkoolrijst (diepvries, bijvoorbeeld Bonduelle Bloemkoolrijst)
  • 1 gerookte Gelderse Unox worst of Hema worst (wil je vegan worst? Koop dan een vegan rookworst)
  • 250 gram magere spekreepjes
  • 200 gram creme fraiche
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Paar druppels Maggi (optioneel)
  • Peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Kook in een pan de boerenkool volgens de aanwijzing op de verpakking (houd je van iets knapperige boerenkool? Kook het dan iets korter)
  • Kook tegelijkertijd in een andere pan de bloemkoolrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Bak in een koekenpan de spekjes
  • Snijd de worst koud in dunne plakjes (zo dun mogelijk, want je moet er 2 laagjes van maken in de ovenschaal)
  • Roer in een kom de crème fraîche los, samen met wat peper en zout en voeg er optioneel wat druppels Maggi aan toe (om het mengsel wat makkelijker smeerbaar te maken, kun je er nog 1 of 2 eetlepels water of (plantaardige) melk aan toevoegen
  • Als de boerenkool en de bloemkoolrijst gekookt zijn, voeg ze dan bij elkaar en roer het zachtjes door elkaar. Voeg er naar smaak wat peper en zout aan toe
  • Pak een grote ovenschaal en vet het in met wat olijfolie. Bedek de bodem eerst met de helft van de boerenkool-bloemkool-mix. Verdeel er vervolgens de helft van de rookworst over. Smeer dan de helft van het schaaltje met crème fraîche uit over de plakjes rookworst. Herhaal dit nog een keer, dus: verdeel de laatste helft van de boerenkool-bloemkool-mix in de ovenschaal. Verdeel er de laatste helft van de plakjes rookworst over en smeer tenslotte de laatste helft van het crème fraîche mengsel erover. Garneer de boerenkoolstamppot met geraspte Parmezaanse kaas (of als je vegan kaas wilt, met geraspte vegan kaas)
  • Plaats de ovenschotel in het midden van de oven voor ongeveer 15-20 minuten. Eet smakelijk!

Notities

Kun je niet tegen melk?
Vervang dan de crème fraîche door bijvoorbeeld de lactosevrije crème fraîche van Arla. Deze bevat eveneens weinig koolhydraten. Ook vind je hier ideeën voor vegan geraspte kaas! Let er wel op dat deze soorten vegan geraspte kaas niet echt koolhydraatarm zijn! Volg je een koolhydraatarm dieet en kun je niet goed tegen zuivel, laat dan de vegan geraspte kaas weg.
 
Trefwoord koolhydraatarm, lactosevrij, notenvrij, vegan

Bewaar deze pin voor later:

heerlijke boerenkool stamppot in laagjes koolhydraatarm