Kwaaltjes

5 gezonde tips waarvoor je paardenkastanjes kunt gebruiken!

Paardenkastanjes zijn heel geneeskrachtig!

Paardenkastanjes – ook wel wilde kastanjes genoemd – vind je volop in de herfst! Deze kastanjes kun je niet eten, maar zij bevatten wél vele gezonde eigenschappen waar jij van kunt profiteren! Zo kun je van de paardenkastanje een geneeskrachtige tinctuur, zalf, shampoo en crème maken. En wist je dat je van de paarden kastanje zelfs ook wasmiddel kunt maken? Doe hieronder inspiratie op!

 

Paardenkastanje niet verwarren met de eetbare tamme kastanje

Eigenlijk kennen mensen 2 soorten kastanjes: de eetbare tamme kastanje en de niet eetbare wilde kastanje (paardenkastanje). Dit blogartikel gaat over tips wat je kunt doen met de niet eetbare paardenkastanje. Verwar ze dus niet met elkaar!

 

5 gezonde ideeën waarvoor je paardenkastanje kunt gebruiken

 

#1. Maak je eigen paardenkastanje shampoo

Maak simpel je eigen paardenkastanje shampoo met maar een paar ingrediënten. Deze shampoo kun je voor de dagelijkse verzorging van je haar gebruiken, maar ook als je een droge hoofdhuid of kleine wondjes op je hoofdhuid hebt. Klik hier voor het recept van de paardenkastanje shampoo.

 

#2. Je eigen heilzame paardenkastanje tinctuur maken

Een paardenkastanje tinctuur kun je gebruiken voor heel veel kwaaltjes, zoals spataderen, pijnlijke gewrichten, reuma, spit, eczeem, huidontsteking en huiduitslag, aambeien en maagkrampen. Ik heb een fijne website gevonden waar je alles kunt vinden over het simpel maken van je eigen paardenkastanje tinctuur en hoe je het kunt gebruiken voor de bovengenoemde kwaaltjes. Ga hier naar het recept van de paardenkastanje tinctuur.

 

#3. Zelf paardenkastanje zalf maken

Het is ook leuk om je eigen paardenkastanje zalf te maken. Dit kun je smeren op spataderen, vermoeide benen, oedeem of jeukende huid. Hier vind je een fijn recept van paardenkastanje zalf.

 

#4. Maak een verwarmende wintervoeten crème van paardenkastanjes

Koude voeten in herfst en winter? Dan komen de paardenkastanjes goed van pas! Ze kunnen je voeten verwarmen. Ik kwam een heel leuk recept tegen voor het zelf maken van een wintervoeten crème met paardenkastanjes. Het recept voor de wintervoeten crème vind je hier!

 

Leestip: Koude voeten? Met deze 8 tips heb jij gauw weer warme voeten!

 

#5. Je eigen paardenkastanje wasmiddel maken

Dit recept mag ook niet in het lijstje ontbreken. Paardenkastanjes bevatten onder andere saponinen (zeepachtige stofjes) en dit komt dus goed van pas in het maken van je eigen paardenkastanje wasmiddel. Hier vind je een leuk recept van wasmiddel van paardenkastanjes!

 

Kortom…,

Ik vind het elke keer weer verrassend om te ontdekken wat je met kruiden, bloemen, zaden en al het andere dat Moeder Natuur geeft kunt maken. Loop je deze week dus nog in het bos en is het echt kastanjetijd? Raap dan een paar paardenkastanjes op en maak er 1 of meerdere van de bovenstaande leuke middeltjes van. Het is vaak veel goedkoper dan wat je in de winkel koopt, het is duurzamer en het geeft je een super goed gevoel als je zelf een zalf, crème, tinctuur, shampoo of wasmiddel hebt gemaakt. Zelfs dus van paardenkastanjes kun je dit maken!

 

Bewaar deze pin voor later:

5 geneeskrachtige recepten met paardenkastanjes