Kwaaltjes

Moeiteloos door de overgang? Voetreflexmassage helpt!

De overgang wordt vaak als een lastige periode gezien, maar is dat wel zo?

De overgang, ook wel menopauze, wordt gezien als de periode in je leven waarin er een eind komt aan je vruchtbare jaren. Volgens de Chinese Geneeskunde hoeven hier geen klachten bij te horen. Het wordt gezien als een bijzondere periode in je leven als vrouw, waarin je de status van ‘wijze vrouw’ krijgt. Het is dus niet alleen een verandering op hormonaal gebied maar ook een mooie transformatie op spiritueel niveau.

Westers gezien is dit wel anders. Wordt het vaak als een lastige periode gezien, die gepaard gaat met veel vervelende klachten. Een periode waarin je als vrouw minder aantrekkelijk zou worden, ook gevoed vanuit het ideale plaatje wat de media schetst.

 

Dit inspirerende blogbericht is geschreven door
gastblogger Chantal Beerse van www.praktijkbeerse.nl.

 

De Chinese visie op jouw vrouwelijke energie

Vanuit de Chinese geneeskunde gezien is de overgang dus een goed iets, want het Bloed en Jing wat eerst voor je menstruatie gebruikt wordt, gaat nu je Hart voeden. Dit ondersteunt je tijdens de overgang, zodat deze dus zonder klachten kan verlopen. Hiervoor is wel nodig dat je, voordat de overgang begint, investeert in de ondersteuning van dit proces. Eigenlijk al vanaf halverwege de dertig wordt dit belangrijk.

Chinees gezien verloopt het Jing een vrouwenleven in cycli van 7 jaar. Op je 14e begint je menstruatie, vanaf je 35e levensjaar begint het natuurlijke verouderingsproces en neemt deze energie langzaam af. Op je 49ste zijn je vruchtbare jaren voorbij en kom je in de overgang.

Je Jing is, naast Qi, een onderdeel van je levensenergie. Dit stuk energie krijg je van je ouders, op het moment van verwekken. Je hebt een bepaalde hoeveelheid van deze Jing, dus het is tijdens je leven van belang hoe je met deze voorraad om gaat. Deze voorraad ligt opgeslagen in je nieren. Je kan het zien als een opgeladen batterij die je zo vol mogelijk wilt houden.

Naast de nier zijn je maag, milt, lever en hart betrokken bij je menstruatiecyclus. Door bijvoorbeeld gezond te eten help je je maag en milt een extra vorm van Jing te maken, waardoor je geen gebruik hoeft te maken van de voorraad in je nieren. Dit is dus een overschot aan energie, boven op de voorraad die je hebt meegekregen van je ouders. Met deze extra energie vul je je voorraad aan, zodat je dat als eerste gebruikt, mocht dit nodig zijn. Tot je 35e gaat dit met gemak, en heb je vaak een teveel aan extra energie, ook omdat al je organen optimaal werken. Hierna gaat de werking van je organen dus afnemen, en kan je je energie minder goed aanvullen.

 

Hoe je levensstijl je door de overgang helpt

Het wordt vanaf deze leeftijd dan ook steeds belangrijker om goed te eten, voldoende rust te hebben, te bewegen, en stress te verminderen. Je lichaam vraagt om meer Yin (rust, uitstaan), terwijl er rond deze leeftijd juist veel drukte is. Opgroeiende kinderen, carrière, nog te veel willen voldoen aan het ideaalbeeld, kortom veel ballen in de lucht houden. Iets wat je lijf te veel in Yang (drukte, altijd aanstaan) houdt. Door deze disbalans ontstaan er dus uiteindelijk meer overgangsklachten.

Wees je er dus van bewust dat het belangrijk is om jezelf goed te ondersteunen hierin en dat het letten op vroege signalen van je lichaam hierin belangrijk is. Luister naar je lijf als het om rust vraagt. Pas waar mogelijk je levensstijl aan, zo voorkom je klachten rondom je overgang!

Dat je je door alle veranderingen op hormonaal gebied onzeker voelt, mogelijk verdriet hebt om het verlies van je vruchtbaarheid, en het gevoel hebt je jeugdigheid achter je te moeten laten mag er zeker zijn. Ik denk dat het je kan helpen deze periode te gebruiken om te kijken naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Gebruik deze periode om te worden wie je wilt zijn, wat wil je nog doen en bereiken. Ga hiervoor, en laat je niet belemmeren door leeftijd of hormonen. Nogmaals, het is wel zaak om te kijken naar je levensstijl om deze periode soepel door te komen, en te luisteren naar wat je lijf aangeeft. Ook al voel je je in je hoofd nog 28.

Als je al opmerkt dat je menstruatie verandert, of dat je meer klachten hebt, doe er dan wat mee! Ook om heftige overgangsklachten voor te zijn.

 

Meer hulp nodig?

Een gespecialiseerde VoetreflexPlustherapeut, kan je hierbij zeker verder helpen. De Plus betekent dat er gebruikt gemaakt wordt van zowel Westerse massage technieken als Chinese. Door de combinatie van het masseren van de Westerse en Chinese voetreflexzones, meridiaan banen en acupressuurpunten wordt het effect van de behandeling vergroot.

Wil je meer weten over voetreflextherapie en hoe het je op andere vlakken verder kan ondersteunen? Neem dan een kijkje op mijn website: www.praktijkbeerse.nl

Liefs, Chantal

 

Dit blogbericht is geschreven door gastblogger Chantal Beerse. In haar praktijk ‘Praktijk Beerse’ geeft zij coaching en voetreflextherapie voor meer rust, ontspanning en vrijheid in je leven. Dank je wel, Chantal, voor dit inspirerende blogbericht!

 

Bewaar deze pin voor later:

Moeiteloos door de overgang, voetreflexmassage helpt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *