Koolhydraatarm

Koolhydraatarm dieet: 4 verschillen om te onthouden!

Een koolhydraatarm dieet is vaak niet alleen koolhydraatarm

Koolhydraatbeperkte, koolhydraatarme en ketogene diëten (hier meer over het verschil tussen deze drie) zijn enorm populair geworden. Het is dan ook niet gek dat er heel veel keuze is. Je bent vast al wel bekend met een aantal koolhydraatarme diëten, maar heb je wel eens goed gekeken naar de verschillen? In deze blog ontdek je 4 belangrijke verschillen tussen koolhydraatarme diëten waarvan je wellicht nog niet wist, maar waar je wel rekening mee moet houden!

 

#1. Sommige koolhydraatarme diëten kunnen als crashdiëten worden gezien

Sommige koolhydraatarme diëten zijn crashdiëten. Dit vanwege het (zeer) lage aantal calorieën in het dieet. Enkele voorbeelden zijn: ‘Het 17 dagen dieet’, ‘Het Scarsdale dieet’ en ‘De snelle 800.’ Voor deze blog deden we een analyse van 59 koolhydraatarme diëten (hierbij hebben we koolhydraatbeperkt, koolhydraatarm en ketogene diëten allemaal meegenomen), van selectyourdiet.com, de grootste vergelijkingssite voor diëten. Hiervan bleken er 10 een crashdieet te zijn vanwege het lage aantal calorieën. In totaal 17% dus!

dieten met minder koolhydraten

Als je wilt wegblijven van een crashdieet is dit dus een belangrijk ding om op te letten.

 

#2. Koolhydraatarme diëten kunnen zowel vetarm als vetrijk zijn

Hoewel het verminderen van koolhydraten de kern van koolhydraatarme diëten vormt, kunnen ze ook variëren in de vetinname. Sommige koolhydraatarme diëten adviseren ook een lage vetinname. Voorbeelden hiervan zijn: het ‘Lang Leven dieet’ (Longevity diet), het ‘Dukan dieet’ en het ‘Modifast dieet.’

Aan de andere kant moedigen sommige koolhydraatarme diëten juist een hogere inname van (gezonde) vetten aan. Het ‘Keto dieet’ en het ‘Pioppi dieet’ zijn hier voorbeelden van.

 

#3. Niet alle koolhydraatarme diëten richten zich op afvallen

Hoewel veel mensen koolhydraatarme diëten associëren met afvallen, zijn er ook varianten die zich richten op andere gezondheidsdoelen. Het SIBO-dieet (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) en het FODMAP-dieet (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols) zijn bijvoorbeeld beide koolhydraatarme diëten, maar ze zijn ontworpen om specifieke darmgerelateerde aandoeningen aan te pakken, zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS) en SIBO.

Bij deze diëten is de focus het minimaliseren van de consumptie van bepaalde koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Dit neemt echter niet weg dat veruit de meeste koolhydraatarme diëten zich richten op afvallen. Van de 59 diëten die we analyseerden richten 50 zich op afvallen.

dieten minder koolhydraten afvallen

Na het zien van dit tweede grafiekje zijn jullie waarschijnlijk erg benieuwd hoe beide grafieken samenvallen. Daar kunnen we heel kort over zijn: alle crashdiëten richten zich op afvallen. Van alle koolhydraatarme diëten blijft dus 68% over als je wilt afvallen én als je geen crashdieet wilt volgen.

 

#4. Koolhydraatarme diëten zijn vaak eiwitrijk

Vaak zijn koolhydraatarme diëten rijk aan eiwitten. Voorbeelden hiervan zijn het ‘Killerbody dieet’ en het ‘Dr. Frank dieet’. Slechts 2 diëten uit onze analyse van koolhydraatarme diëten waren eiwitarm. Alle andere diëten zijn ‘neutraal’ wat betreft het aantal eiwitten of juist eiwitrijk. Als je niet méér eiwitten wilt consumeren dan normaal, bijvoorbeeld om medische redenen, is het dus belangrijk hierop te letten.

 

Nog even in het kort

Koolhydraatarme diëten zijn erg populair, maar er zijn veel verschillende varianten van te vinden. Het is het goed om je hier bewust van te zijn. Hieronder een kleine opsomming:

  1. Sommige koolhydraatarme diëten kunnen worden beschouwd als crashdiëten. In onze analyse bleek dat 17% te zijn
  2. Koolhydraatarme diëten kunnen veel of juist weinig vet adviseren
  3. Niet alle koolhydraatarme diëten richten zich op afvallen. Uit alle diëten in onze analyse bleek 15% niet gericht op afvallen
  4. Koolhydraatarme diëten zijn vaak rijk aan eiwitten.

 

Nog veel meer verschillen

Uiteraard zijn er nog meer verschillen te vinden tussen alle koolhydraatarme diëten, denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid koolhydraten die je mag hebben. Je kunt hier meer over lezen in andere blogs op deze site, zoals:

 

Wil je deze diëten eens met elkaar vergelijken?

Op selectyourdiet.com kun je 175 diëten met elkaar vergelijken, waaronder de 59 diëten uit de analyse die we hebben gebruikt voor deze blog! Op de site is ook een lijst te vinden met alle koolhydraatarme diëten die er zijn.

 

Wat we nog even mee willen geven

Als je op zoek bent naar een dieet, om wat voor reden dan ook, is het altijd goed om contact op je nemen met een diëtist of je huisarts. Op selectyourdiet.com is ook een zoekfunctie te vinden voor diëtisten bij jou in de buurt. Je kunt uiteraard ook gebruik van een van de vele andere zoektools die er zijn om in contact te komen met een diëtist.

 

Nog een leuk feitje!

Wist je dat er volgens Google Trends in Nederland in de eerste week van januari meer dan 2 keer zo vaak wordt gezocht op de term ‘koolhydraatarm’ dan in de laatste week van december? Het aantal keer dat er gezocht wordt op ‘koolhydraatarm’ neemt dan langzaam weer af tot aan het begin van de zomer, zo rond deze tijd, en schiet dan plots weer omhoog!

 

Dit gastblogartikel is geschreven door Erik van selectyourdiet.com. Dank je wel voor dit blogartikel dat je speciaal voor Veertigplus mus hebt geschreven, Erik!