Huis & tuin

Zo creëer je een onderhoudsvriendelijke tuin

Onderhoudsvriendelijke tuin biedt veel voordelen

Het is een zonnige zaterdagochtend en je zit buiten op je terras, omringd door groen en prachtige bloemen. Je geniet van je kopje koffie en luistert naar het vrolijke getjilp van vogels in de buurt. Het beste van dit alles? Je hoeft geen uren door te brengen met tuinieren, onkruid wieden of gras maaien. Deze situatie schetst hoe het is om een onderhoudsvriendelijke tuin te hebben, waar kunstgras, duurzame beplanting en een automatisch irrigatiesysteem alles voor je doen. Je hoeft echt geen urenlang werk te verrichten om een mooie tuin te creëren. Het vergt eerder een slimme planning en doordachte keuzes. Wil jij ook graag een onderhoudsvriendelijke tuin?

 

Kies voor duurzame beplanting

Er zijn tal van planten die weinig onderhoud vereisen en toch een prachtige toevoeging zijn aan je tuin. Een voorbeeld van zulke planten zijn vetplanten, zoals sedum en agave, die bekend staan om hun vermogen om vocht vast te houden en te gedijen in droge omstandigheden. Deze planten hebben minimale bewatering nodig en zijn vaak bestand tegen extreme temperaturen.

Daarnaast zijn er ook vaste planten zoals lavendel, die niet alleen een heerlijke geur verspreiden, maar ook weinig water en bemesting nodig hebben. Andere opties zijn siergrassen. Door te kiezen voor deze planten met een laag onderhoud, kun je genieten van een mooie en groene tuin zonder dat je er constant achteraan hoeft te rennen.

 

Beperk het gazon

Een groot gazon kan veel tijd en energie vergen qua maaien, bemesten en besproeien. Beperk daarom het gazonoppervlak of vervang het helemaal door andere elementen in de tuin. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van terrassen, paden, borders met siergrassen en bloeiende planten, of zelfs een moestuin. Deze alternatieven vereisen over het algemeen minder onderhoud en kunnen tegelijkertijd een mooie uitstraling aan de tuin geven.

 

Of kies voor kunstgras

Wat dacht je van kunstgras? Kunstgras is een uitstekende optie voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Kunstgras hoef je namelijk niet te maaien, bemesten of besproeien. Het blijft het hele jaar door groen en vereist slechts minimaal onderhoud. Bovendien is kunstgras een ideale keuze voor gezinnen met kinderen, omdat het bestand is tegen slijtage en gemakkelijk schoon te maken is.

 

Automatische irrigatie systemen

Het kan veel tijd kosten om planten handmatig water te geven, vooral als het warm is in de zomer. Daarom is het een goed idee om voor een automatisch irrigatiesysteem te kiezen. Met zo’n systeem kun je instellen op welke tijden water gegeven moet worden aan verschillende delen van de tuin. Op die manier krijgen planten de juiste hoeveelheid water zonder dat je er constant aan hoeft te denken. Met deze tips kun jij het hele jaar door van een onderhoudsvriendelijke tuin genieten!

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info lees mijn disclaimer.