Huis & tuin

Zo verf je een muur

Tips hoe je een muur verft

Je bent misschien net verhuisd naar een nieuw huis. Alles is perfect, behalve die saaie, witte muren die schreeuwen om wat kleur. Of misschien wil je gewoon je huidige kamer opfrissen met een frisse verflaag. Hoe dan ook, het verven van een muur is een geweldige manier om een kamer nieuw leven in te blazen. Voel je de drang al om te beginnen? Maar hoe pak je het verven van die muur aan? Hier is een stapsgewijze gids voor het beste resultaat.

 

Benodigdheden

Je moet natuurlijk eerst verf bij verf-plaza.nl kopen voordat je ook maar ergens aan begint. Maar er is nog meer. Je hebt een verfroller nodig voor de grote oppervlakken en verfkwasten voor de hoeken en randen.

Met afplaktape kun je de randen van de muur netjes afplakken, zodat je strakke lijnen krijgt. Gebruik ook schuurpapier om ruwe plekken of oneffenheden op de muur glad te maken. Zorg ervoor dat je al deze benodigdheden bij de hand hebt voordat je begint.

 

Voorbereiding

Vervolgens moet je de juiste voorbereidingen treffen voor een mooi resultaat. Maak de muur vrij van vuil, stof en vet. Je kunt dit doen met een vochtige doek. Repareer eventuele gaten en scheuren in de muur door ze op te vullen met geschikt vulmiddel en glad te strijken met een plamuurmes. Om te voorkomen dat er verf op ongewenste plaatsen terechtkomt, kun je de randen van de muur, plinten en kozijnen afplakken met afplaktape. Nu kun je de primer aanbrengen!

 

Primer aanbrengen

Een primer zorgt voor een betere hechting van de verf en een optimale kleurweergave. Roer de primer en breng deze gelijkmatig aan met een verfroller. Gebruik een verfkwast voor de moeilijk bereikbare randen en hoeken. Laat de primer voldoende drogen volgens de instructies op de verpakking, terwijl je de verfkwasten en verfroller schoonmaakt voor de volgende stap.

 

Verf aanbrengen

Nu is het tijd om de verf op de muur aan te brengen en hier zijn de stappen voor een mooi en gelijkmatig resultaat. Kies de juiste verf die geschikt is voor de muur en het gewenste effect. Roer de verf grondig door met een roerstokje zodat de kleurpigmenten gelijkmatig verdeeld zijn. Doop de verfroller in de verf, rol deze uit op een verfbakje om overtollige verf te verwijderen en breng de verf gelijkmatig aan op de muur met lange, verticale banen.

Werk van boven naar beneden zonder te veel druk uit te oefenen om strepen en druipers te voorkomen. Je kunt een verfkwast gebruiken voor de randen en hoeken. Laat de eerste laag verf voldoende drogen. Meestal is één laag niet voldoende en moet je mogelijk een tweede of derde laag aanbrengen voor een optimale dekking en kleurintensiteit.

 

Afwerking en schoonmaak

Als de verf op de muur volledig is opgedroogd, is het tijd voor de afwerking en schoonmaak. Voorzichtig verwijder je de afplaktape van de randen en hoeken van de muur, terwijl de verf nog licht vochtig is om schade aan de verflaag te voorkomen. Daarna loop je zorgvuldig de muur na op ongelijkmatigheden, druipers of gemiste plekken en, indien nodig, kun je deze bijwerken met een kleine verfkwast.

Vergeet niet om de verfkwasten en verfroller grondig schoon te maken met water of de aanbevolen reinigingsoplossing om alle resterende verf te verwijderen en laat ze goed drogen voordat je ze opbergt voor toekomstig gebruik.

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info lees mijn disclaimer.