Knapperige crackers met noten en zaden (glutenvrij, lactosevrij, suikervrij!)
De vele soorten noten, pitten en zaden geven de cracker een heerlijke bite!
Noten en zaden eet ik veel. Buiten het feit dat ze super gezond zijn en veel voedingsstoffen bevatten, vind ik de verschillende smaken heerlijk. Beleg deze crackers met avocado, tomaat en een ei of smeer er royaal zelfgemaakte tonijnsalade op. Of gebruik de crackers bij een gezonde borrel. Natuurlijk zijn er nog veel meer smeersels te bedenken waarmee je de crackers mee kunt beleggen, zoals pesto. Als het maar gezond is! En deze ceackers passen binnen het koolhydraatarme dieet, bijvoorbeeld als tussendoortje, als ontbijt of bij de lunch!
De crackers zijn verrassend knapperig!
Als 40plusser wil ik gezond eten. En dan het liefst lactosevrij, glutenvrij, suikervrij en regelmatig ook vegan. Recepten die super simpel zijn, vind ik extra leuk. En daar is dit recept er eentje van!
Ook ben ik een voorstander van pure biologische producten en daar zijn deze noten en zadencrackers dan ook van gemaakt. Goede biologische zaden, noten en pitten koop ik bijvoorbeeld bij de webwinkel van Puur Mieke. Zij heeft een enorm uitgebreid aanbod en ik ben echt een fan van haar webshop.
Veel plezier met het bereiden van deze heerlijke crackers én…eet smakelijk!
Leestip: bekijk ook het recept voor gezond Hollands oerbrood!
Knapperige crackers met noten en zaden (koolhydraatarm, glutenvrij, lactosevrij, suikervrij!)
Equipment
- Keukenmachine, koffiemolen of vijzel
- Kom
- Bakpapier
- Deegroller
Ingrediënten
- 100 gram noten (zoals walnoten, paranoten, amandelen, hazelnoten)
- 100 gram zaden en pitten (lijnzaad, maanzaad, zonnebloempitten, sesamzaad, pompoenpitten)
- 1 ei
- 1 eetlepel gesmolten kokosolie (niet teveel!)
- 1 eetlepel verse kruiden (tijm, rozemarijn, basilicum)
- 1 snufje zout
- 1 eetlepel sesamzaad (om mee te garneren)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Doe de pitten en zaden in de keukenmachine, vijzel of koffiemolen en maal het tot meel
- Doe de noten in de keukenmachine en maal het ook tot meel
- Doe vervolgens de notenmeel, zaden/pittenmeel, ei, gesmolten kokosolie, de verse kruiden en een snufje zout in een kom
- Maak er met een lepel of met je handen een deegbal van
- Bekleed je werkblad met een vel bakpapier en leg de deegbal erop en maak het platter
- Leg vervolgens een tweede vel bakpapier op de platgedrukte deegbal en rol met een deegroller de deegbal plat met een dikte van ongeveer 5 mm (halve centimeter)
- Haal het bakpapier aan de bovenkant eraf. Met je vingers kun je het plat gerolde deeg wat meer vormen tot een rechthoek of vierkant. Strooi er 1 eetlepel sesamzaadjes overheen als topping
- Maak met een mes rechthoeken of vierkantjes van het deeg. Uit het deeg kun je ongeveer 8-10 crackers halen. Zorg ervoor dat de crackers iets uit elkaar liggen. Doe dit voorzichtig, want de crackers vallen nu nog makkelijk uit elkaar
- Schuif de crackers met het bakpapier nog aan de onderkant op een rooster of bakblik en plaats het in het midden van de voorverwarmde oven
- Bak de crackers eerst ongeveer 10 minuten op 175 graden. Het beste is om hier bij te blijven, want ze kunnen snel bruin worden. De crackers kunnen op sommige plekken een beetje gaan schuimen, maar dat is niet erg
- Doe de crackers daarna ongeveer 5 minuten onder de grill in de oven. Ook hiervoor geldt, blijf erbij, want ze kunnen nu snel verbranden
- Als de crackers een goudbruine kleur hebben, kun je ze onder grill vandaan halen en af laten koelen
- Bewaar de crackers in een luchtdichte bewaardoos buiten de koelkast. Ze zijn ongeveer een week goed houdbaar. Smullen maar!
Notities
Bewaar deze pin voor later:
Dit blogbericht bevat affiliate links. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.