Kwaaltjes

Ken jij deze 8 gezondheidsvoordelen van kurkuma al?

Kurkuma, een prachtige gele specerij boordevol gezonde verrassingen

Misschien moet je even aan de smaak van kurkuma wennen, maar ik zou zeggen: voeg het zeker vaker toe aan je maaltijden! Kurkuma is één van de meest gezonde specerijen die verkrijgbaar is. Maar waardoor eigenlijk? Wat maakt deze gele specerij zo bijzonder en waarom kan het jou krachtig helpen met je gezondheid? Dat vertel ik je graag hieronder.


Wat is kurkuma precies?

Zoals ik hierboven al schreef, is kurkuma een specerij en wordt het ook wel koenjit, koenir, turmeric, geelwortel of curcuma genoemd. Het is de wortel van de Curcuma longa plant die gebruikt wordt en die van oorsprong uit Sri Lanka komt. Het is familie van de gemberplant. Ben je dol op curry? Dan krijg je vaak al een gezonde dosis kurkuma binnen, want het is een hoofdbestanddeel van dit gerecht. Ook wordt in kerrie vrijwel altijd kurkuma toegevoegd.

In India wordt kurkuma dan ook veel geteeld en als je daar door de straten loopt, dan komt de geur van deze specerij je vaak tegemoet. En dat is ook niet zo gek, want in India en vele andere Aziatische landen weten ze al heel lang dat kurkuma hele bijzondere gezonde eigenschappen in zich heeft.


Hoe ziet het eruit?

De kleur van kurkuma is geel-oranje-bruinachtig. Krijg je het op je vingers of onder je nagels, dan kan het best wel even lastig zijn om de gele kleur van je vingers en nagels te verwijderen. Maar van die kleur wordt dan ook vaak gebruik gemaakt om voeding mee te kleuren en te geuren.

De meest bekende vorm is de poedervorm, waarbij de wortel wordt gestoomd, geschild en vermalen tot poeder. Het wordt dan ook meestal in poedervorm in zakjes of potjes verkocht en vind je in het schap met de specerijen. Ook kan je bij diverse winkels kurkuma als losse wortel kopen. Let er wel op dat je het liefst biologische kurkuma koopt, zowel de poeder als de verse, zodat het op een zo natuurlijk mogelijke manier is geteeld.


Welk deel van de wortel is dan zo bijzonder?

In de kurkuma wortel zitten diverse werkzame stoffen, maar de ogen zijn vaak gericht op het bestandsdeel curcumine dat in de wortel zit. Dat bevat namelijk een enorme geneeskrachtige werking. Het werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en is een sterke antioxidant. Er zijn onderzoeken die aantonen dat kurkuma nog veel krachtiger werkt in combinatie met piperine uit zwarte peper en gezonde vetten, zoals kokosolie. Dit komt doordat kurkuma wat moeilijker voor je lichaam op te nemen is en zwarte peper en gezonde vetten ervoor zorgen dat dit makkelijker gaat.


Wat maakt kurkuma zo bijzonder? 8 gezonde voordelen:

Ik vind het altijd fantastisch dat een specerij al duizenden jaren wordt gebruikt om zijn krachtige werking. Mensen die duizenden jaren geleden leefden waren zo gek nog niet. Tegenwoordig zijn er heel veel wetenschappelijke onderzoeken verricht naar kurkuma en dan vooral voor één gezondheidsvoordeel in het bijzonder: het zou preventief kunnen werken tegen kanker. En het biedt nog veel meer gezondheidsvoordelen, dus laten we dat lijstje bekijken:


#1. Het gaat de strijd aan met ontstekingen in je lichaam

Misschien denk je ontstekingsvrij te zijn? Heel vaak is dat helaas niet zo. Ontstekingen in je lichaam kunnen regelmatig voorkomen, bijvoorbeeld doordat je ongezonde voeding (zoals voeding met kwik) eet, ongezond leeft (veel stress) of doordat ziektekiemen in je lichaam proberen te komen.

Normaliter zou je lichaam in staat moeten zijn om hier tegenop te kunnen, maar als je lichaam een verminderde weerstand heeft dan lukt dat moeilijker of niet. Het gevolg is dat onopgemerkt ontstekingen in je lichaam ontstaan die zelfs chronisch kunnen worden als je niet op tijd ingrijpt. En dan ga je de ontstekingen wél merken.

Eén van de dingen die ik je aanraad is: ga gezond eten en leven! Verminder je stress en eet pure, onbewerkte, biologische producten en laat alles wat in de fabriek is bewerkt zoveel mogelijk staan. Ga koken met verse biologische producten en voeg vaker kurkuma toe aan je voeding en/of gebruik hoogwaardige kurkuma-supplementen (een aantal aanraders vind je verderop in dit blogbericht). De curcumine heeft namelijk een grote ontstekingsremmende en ontgiftende werking om ontstekingen te verminderen of te voorkomen.


Lees ook: 10 redenen waarom chiazaad voor jou als vrouw super gezond is!


#2. Het kan je helpen met afvallen!

Kurkuma kan je bloedsuikerspiegel stabiel houden en met afvallen is dat een groot voordeel. Hierdoor krijg je minder last van bloedsuikerschommelingen en is de neiging om te gaan snaaien kleiner. Ook verkleint kurkuma de kans dat suikers en koolhydraten in je lichaam worden opgeslagen als vet.


#3. Het gaat huidveroudering tegen

De antioxidanten die in kurkuma zitten hebben nog een voordeel: ze zorgen ervoor dat de cellen in je lichaam minder snel beschadigd raken. Beschadigde cellen kunnen zorgen voor (huid)veroudering en dat is wat je liever niet wilt.


#4. Het kan pijnen in het lichaam verminderen

Pijn in je lichaam, zoals bij artrose en reuma, kan je leven behoorlijk verstoren. De curcumine in de kurkuma-wortel kan pijn bestrijdend werken. Steeds vaker worden daarom kurkuma supplementen aangeraden om deze pijnen te verminderen of te voorkomen.


#5. Kurkuma kan mogelijk goed werken bij kanker

Zoals ik hierboven al schreef zijn er heel veel onderzoeken gedaan naar kurkuma en het bestrijden van kanker. En er zullen vast nog vele interessante onderzoeken volgen. Het ziet er namelijk steeds meer naar uit dat met name de curcumine in kurkuma in staat is om kanker te voorkomen of te behandelen. Hoe fantastisch is het als zo’n natuurlijke bron op een natuurlijke manier zo’n heftige ziekte kan aanpakken. Ik zou zeggen: houd de berichten hierover in de media zeker in de gaten!


#6. Je kunt je beter concentreren en bent beter in staat om dingen te onthouden

Kurkuma is ook in staat om je hersenen gezonder te houden. Het verbetert je concentratievermogen en je geheugen. En als we nog een stap verder gaan, dan zijn er ook aanwijzingen dat kurkuma Alzheimer voorkomt en/of vertraagt.


#7. Kurkuma houdt je cholesterol op pijl en zorgt voor een gezonde spijsvertering

Ook nog zoiets moois: kurkuma versterkt je bloedvaten, voorkomt beschadigingen aan je bloedvaten en is in staat om je cholesterol beter op pijl te houden. Bovendien zorgt het voor een betere spijsvertering, doordat het leverschade verkleint en je voedselbrij beter verteert. De curcumine heeft een sterk ontgiftende werking en is in staat om je lever te ontlasten, omdat het zich bindt met zware en/of giftige metalen, zoals kwik en lood.


#8. Het vermindert depressieve gevoelens

Het is niet alleen de vrolijke gele-oranje kleur van kurkuma die je vrolijker maakt: de curcumine in kurkuma is in staat om je blije hormonen serotonine en dopamine te stimuleren om hun werk te doen. Daardoor kunnen je depressieve gevoelens verminderen. Bijvoorbeeld, veel vrouwen hebben in de herfst en winter sombere of zelfs hevige depressieve gevoelens. Kurkuma zou je hierin kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld met goede supplementen, dus denk hier eens over na of het jou ook kan helpen.


Extra gezondheidstip:

Heb je last van candida? Kurkuma werkt ook tegen schimmels en kan worden ingezet om je candida te behandelen en/of te voorkomen. Informeer hiernaar bij je (huis)arts, orthomoleculair therapeut of diëtist.


Wanneer voorzichtig zijn met kurkuma?

Kun je kurkuma altijd gebruiken? Het biedt vele gezondheidsvoordelen, maar ook bij kurkuma moet je met een aantal zaken extra opletten. In principe is een gezonde dagelijkse dosis:

  • Kurkumapoeder: 1 – 3 gram per dag
  • Verse kurkuma: 1 – 3 gram per dag
  • Kurkuma supplement: 400 – 600 mg per dag

Teveel is nooit goed en dat geldt dus ook voor kurkuma.

Daarnaast is het belangrijk om kurkuma in overleg te nemen als je bloedverdunners slikt, omdat het licht bloed verdunnend werkt. Ook is het aan te raden om kurkuma alleen in overleg te nemen als je wordt behandeld voor kanker. Bespreek dit dus met je behandelende arts, omdat kurkuma soms niet samengaat met medicatie tegen kanker.


Enkele ideeën om kurkuma te gebruiken:

Staat niets je in de weg om kurkuma te gebruiken, voeg dan bijvoorbeeld 1-3 gram kurkumapoeder of 1-3 gram verse kurkuma dagelijks toe aan:

  • Je groentegerecht
  • Een curry-gerecht
  • Smoothies of dranken (zoals kurkuma koffie)
  • Je dressing
  • Hartige taarten.

Gaat kurkuma samen met voedsel intoleranties en voedsel allergieën?

In principe kan kurkuma goed gebruikt worden als je bijvoorbeeld een lactose intolerantie, koemelkallergie, glutenintolerantie, glutenallergie of notenallergie hebt. Wel kan kurkuma bijwerkingen geven als je last hebt van een huidallergie, dus overleg dit met je behandelende arts. Daarnaast, als je dagelijks teveel kurkuma binnenkrijgt, dan kan het bijwerkingen geven als droge mond, leverbeschadiging, spijsverteringsklachten en huidproblemen.


Welke kurkuma supplementen zijn een aanrader en waar zijn ze te koop?

Kurkuma supplementen kunnen je helpen als je bijvoorbeeld niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 1-3 gram kurkumapoeder of 1-3 gram verse kurkuma per dag komt. Overleg eventueel met je (huis)arts, diëtist of andere voedingsdeskundige of een kurkuma supplement voor jou goed is. Mocht je een kurkuma supplement willen kopen, dan zijn de onderstaande 2 merken supplementen zéker een aanrader, omdat ze biologisch en vegan zijn:


#1. Royal Green Turmeric Complex met zwarte peper (VEGAN!)

Royal Green’s Turmeric Complex bevat een krachtige combinatie van geelwortel (Curcuma longa), gember (Zinger officinalis) en zwarte peper (Piper nigrum). Onderzoek wijst uit dat zwarte peper de opname van geelwortel vele malen verhoogt. Zo kan van deze formule een maximale werking gegarandeerd worden. Geelwortel ondersteunt de spijsvertering en een normale leverfunctie.

royal green turmeric complex

BEKIJK HET HIER >>

#2. Mattisson HealthStyle Organic Kurkuma Turmeric Capsules (VEGAN!)

Mattisson Healthstyle Geelwortel (Curcuma longa) zijn tabletten met daarin biologische Curcuma longa extract en Piperine extract. De curcuma bevat misschien wel het meest onderzochte ingrediënt ter wereld, namelijk curcumine. Het Piperine extract zorgt er voor dat de curcumine beter wordt opgenomen door het lichaam. Allergenenvrij en geen suiker of zoetstof toegevoegd!

mattisson kurkuma

BEKIJK HET HIER >>

Heb jij nog tips?

Heb je na het lezen van dit blogartikel nog tips die hierboven niet zijn vermeld? Of wil je je ervaringen delen over het gebruik van kurkuma? Zet het gerust in een reactie hieronder.


Bewaar deze pin voor later:

Ken jij deze 8 gezondheidsvoordelen van kurkuma al


Kleine waarschuwing:

Veertigplus mus en de genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!


Dit blogbericht bevat affiliate links. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *