Kwaaltjes

Keelpijn? 7 natuurlijke tips om sneller van je keelpijn af te komen!

Natuurlijke middelen kunnen een fijne verlichting geven bij keelpijn

Keelpijn is heel vervelend. Je hebt moeite met slikken en als je extra pech hebt, dan slaat het op een gegeven moment om in droge hoest of hoest met juist heel veel slijm of nog erger: keelontsteking. In een aantal gevallen zal je huisarts je bepaalde medicijnen voorschrijven. Maar daarnaast zijn er gelukkig ook manieren om je keelpijn op een natuurlijke manier te verzachten of sneller te helpen genezen. Daarom vind je hieronder 7 tips van natuurlijke middeltjes!


N.B.: op dit moment heerst helaas het Corona virus. De natuurlijke middeltjes die hieronder als tip tegen keelpijn worden gegeven, zijn ter ondersteuning van je keelproblemen, maar kunnen bepaalde problemen met je luchtwegen wellicht niet oplossen. Neem daarom bij twijfel over je klachten of verergering van je klachten contact op met je huisarts.


#1. Rust!

Geef je keel rust door lekker veel te slapen en door minder te praten. Beiden kunnen het herstelproces versnellen, waardoor je gauw weer bij stem bent.


#2. Koel je keel met ijsjes

Waterijsjes kunnen je geïrriteerde keel prettig verkoelen. Je kunt ook sorbetijs nemen. IJs met melk wordt meestal afgeraden (zeker als je een melkallergie hebt), omdat melk je keel juist weer kan irriteren. De meningen zijn hierover verdeeld, dus probeer bij jezelf uit op welk soort ijs jouw keel het beste reageert.


#3. Stomen met gedroogde kamille

Veel mensen hebben er een hekel aan, maar stomen blijkt heel goed te zijn om je keelproblemen sneller te verhelpen. Breng water aan de kook en giet dit in een hittebestendige schaal. Strooi er een handje gedroogde kamille overheen. Zet de schaal op een plank op een tafel en ga er met je gezicht boven hangen en leg een handdoek over je hoofd en de schaal, zodat er geen stoom kan ontglippen. Pas op, de stoom is heet, dus hang er met je gezicht niet te dicht boven! Adem boven de schaal, en met je handdoek over je hoofd, rustig in en adem rustig uit en blijf dat ongeveer 15 minuten doen. Als het goed is voel je vrij snel verlichting van je klachten.


#4. Maak zelfgemaakte verse kruidenthee

Bepaalde kruiden staan erom bekend dat zij een goede ondersteuning bieden bij keelpijn. Maak je eigen kruidenthee met bijvoorbeeld verse gember, citroen en een beetje honing. Voeg naar smaak bijvoorbeeld ook een kaneelstokje, verse salie, verse munt, kruidnagel en/of kamille toe.


Lees óók: 10 super natuurlijke middeltjes tegen griep en verkoudheid! 


#5. Drink veel water

Om de bacteriën en andere troep snel uit je lijf te krijgen, is het belangrijk dat je veel water drinkt. Doe er af en toe een ijsklontje in, dat werkt lekker verkoelend.


#6. Gorgel er een eind op los

Gorgelen met zout water is vies en klinkt vies, maar het kan je wél helpen. Los 1 theelepeltje zout op in 300 ml warm water. Maak het niet te warm, waardoor je je mond verbrandt. Het moet aangenaam warm zijn. Gorgel minimaal 4x per dag en pas op dat je het zoute water niet doorslikt, maar spuug het uit na het gorgelen.

 

Een ander idee is om te gorgelen met salie. Salie is een zeer bekend kruid dat bij keelpijn wordt gebruikt. Los 1 theelepel zout op in 300 ml lauwwarm water en voeg er 2 theelepels verse of gedroogde salie aan toe. Laat het even 15 minuten intrekken en gorgel er minimaal 4x per dag mee.


Volg je mij al op Facebook of Pinterest? Lijkt me leuk! Zie ik je daar?


#7. Eet dagelijks groente en fruit uit dit lijstje als je keelpijn hebt

Groente en fruit eten is sowieso gezond en vrijwel alle fruit- en groentesoorten bevatten goede eigenschappen, maar als je het hebt over keelpijn in het bijzonder, dan is dit lijstje extra aan te raden:

Fruit:

Kiwi, ananas, sinaasappel, mandarijn, aardbeien en mango.

Groente:

Broccoli, peper, wortels, boerenkool, zoete aardappelen, spinazie, peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten, sojabonen en limabonen.


Neem bij twijfel áltijd contact op met je huisarts

Blijft je keelpijn lang aanhouden of voelt het aan als een keelontsteking die steeds heviger wordt? Loop er niet te lang mee rond! Neem dan altijd contact op met je huisarts. De huisarts en/of de assistente kan jou dan verder op weg helpen en inschatten wat je het beste kunt doen.


Heb jij nog tips?

Welke natuurlijke middeltjes gebruik jij vaak als je keelpijn of een keelontsteking hebt? Ontbreekt er nog een handig middeltje in de bovenstaande lijst? Zet het gerust als een reactie hieronder. Alle tips zijn welkom!


Bewaar deze pin voor later:

7 natuurlijke tips om sneller van je keelpijn af te komen


Kleine waarschuwing: 
Veertigplus mus en de eventuele genoemde specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie van de hierboven vermelde producten en het opvolgen van adviezen en/of het afnemen van genoemde diensten. Verdiep je goed alvorens gebruik en laat je desnoods goed informeren door een deskundige!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *