KoolhydraatarmWeetjes over koolhydraatarm

Hoeveel koolhydraten zitten er in een oliebol?

Je kunt er niet omheen dat een oliebol koolhydraten bevat

Een oliebol bevat veel koolhydraten, dat is een ding wat zeker is! En met Oud en Nieuw voor de deur krijg ik steeds vaker de vraag hoeveel koolhydraten oliebollen bevatten. Dat vertel ik je hieronder én ik geef je twee leuk recepten voor koolhydraatarme oliebollen!

 

De ene oliebol is de andere niet

De voedingswaarden van een oliebol verschillen. Dat komt omdat iedere bakker en oliebollenkraam een ander beslag gebruikt. Ook de kant-en-klare oliebollen bij de supermarkt zijn elk van een ander beslag gemaakt. En ook als je zelf oliebollen gaat bakken, dan is ieder kant-en-klaar beslag of zelfgemaakt beslag weer anders. Ook maakt het een groot verschil of je er bijvoorbeeld rozijnen, sukade en/of bier aan het oliebollenbeslag toevoegt, want ook deze bevatten best veel koolhydraten.

 

Voedingswaarden van een oliebol

Ik heb als uitgangspunt de voedingswaarden genomen die het Voedingscentrum geeft. Dit gaat dan om een oliebol van 65 gram:

  • Koolhydraten: 20,8 gram (waarvan suikers: 1,8 gram)
  • Energie: 161 kcal
  • Vet: 6,2 gram (waarvan verzadigd: 1 gram
  • Vezels: 1,2 gram
  • Eiwit: 4,9 gram
  • Zout: 0,58 gram

 

Hoeveel oliebollen ‘mag’ je dan eten?

Iedereen moet natuurlijk zelf weten of hij of zij met Oud en Nieuw oliebollen eet en hoeveel. Het is tenslotte een feestdag en maar 1x per jaar, dus ik snap best dat je dan misschien een vers gebakken oliebol niet wilt missen.

Zoals je hierboven ziet, bevat 1 oliebol van 65 gram ruim 20 gram koolhydraten, volgens het Voedingscentrum. Dit zijn gemiddelden. Volg je het ketogene dieet (bijvoorbeeld dat je 0-30 gram koolhydraten per dag mag), dan zit je met 1 oliebol eigenlijk al bijna aan je dagelijkse maximum. Volg je het koolhydraatarme dieet en mag je bijvoorbeeld maar 30-50 gram koolhydraten per dag binnenkrijgen, dan zit je met 2 oliebollen al aardig aan je dagelijkse maximum. En volg je het koolhydraatbeperkte dieet en mag je 50 tot 100 gram koolhydraten per dag, dan kun je er maximaal 5 eten. Natuurlijk zijn 5 oliebollen op een dag eten heel veel, dus ik denk niet dat je daaraan komt, maar toch.

Ook het aantal calorieën per oliebol is hoog, dus volg je een dieet, waarbij je de calorieën telt, dan zit je met 1 oliebol ook al best wel hoog in het aantal calorieën dat je per dag mag.

 

Oliebollen met minder koolhydraten

Wil je toch wel graag een oliebol eten met Oud en Nieuw, maar het liefst met zo min mogelijk koolhydraten en zo gezond mogelijk? Dan heb ik een leuk recept voor je van koolhydraatarme oliebollen van Makkelijk Afvallen. Deze worden in de oven gebakken, zijn super lekker en bevatten per oliebol maar 4 gram koolhydraten.

Wil je liever koolhydraatarme oliebollen bakken in frituurolie, dan heb ik hier ook een leuk recept van koolhydraatarme oliebollen van Fun and Healthy Food. Deze zijn ook heel lekker!